ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

30 κλικ στο βασίλειο των πουλιών της Θράκης

30 "κλικ" στο βασίλειο των πουλιών της Θράκης, Μελαχροινή Μαρτίδου

Ένας Ξανθιώτης, ο Χρήστος Αργυρίου αξιοποιεί δημιουργικά το χρόνο του ως συνταξιούχος κάνοντας την ψυχή μας να πεταρίζει από ομορφιά με τις φωτογραφίες του εκεί που δεν φτάνει η δική μας ματιά. Ο λόγος του λιτός, ενίοτε λυρικός, καταφέρνει όμως με επιδεξιότητα να σε βάλει στον κόσμο του, το βασίλειο των πουλιών της Θράκης… 

Έναν κόσμο που για να τον καταγράψει φωτογραφικά, ξυπνά βάρβαρες ώρες, εξόχως απολαυστικές για τον ίδιο, για να νιώσει τα μυστικά του βάλτου, το διάλογο των πουλιών, να πετύχει ονειρικά πετάγματα, να εστιάσει σε μοναχικές διαδρομές πουλιών που μας τα μαθαίνει με τα κοινά, αλλά και με τα επιστημονικά τους ονόματα.

Οι αναρτήσεις του Χρήστου Αργυρίου διδακτικές, αποτυπώνουν την ομορφιά του βασιλείου των πουλιών που βρίσκουν καταφύγιο σε ποτάμια και λιμνοθάλασσες, σε βιότοπους, αλλά και ελότοπους σε φιλόξενα χωριά, στον κάμπο ή το υψόμετρο στην Ξάνθη, την Ροδόπη, την Καβάλα, όπου η ματιά του με τον πολύτιμο φωτογραφικό εξοπλισμό του αποδίδει τα μέγιστα.

Ο ίδιος απλός και προσηνής σε κερδίζει με τις περιγραφές και σε ταξιδεύει στην ομορφιά και τη νομοτέλεια της φύσης που μοιράζεται, με επίκεντρο τα πουλιά, αλλά εστιάζει και σε αγριολούλουδα, πεταλούδες, τοπία κ.α.

Σαν τον “Νουρέγιεφ της Βιστωνίδας”

Μελιά χρώματα του φθινοπώρου, εκτυφλωτικά της Άνοιξης, όμορφα χειμωνιάτικα κοντράστ και υπέροχα καδραρίσματα πουλιών, με χαρακτηριστικές αναφορές, οπτασίες που χορεύουν σαν τον “Νουρέγιεφ της λίμνης Βιστωνίδας”, συνδυάζοντας αυτή την σχέση τοπίου, κίνησης, ατμόσφαιρας, σε ένα μεγαλείο που μόνο με πλέρια αγάπη και φαντασία μπορείς να αποδώσεις.

Για να πετύχεις αυτό το “κλικ” μπορεί να είσαι στημένος ώρες, να ξημεροβραδιάζεσαι σε σημεία με αγιάζι, καύσωνα, μέσα σε βαλτοτόπια, σε καλαμιές, σε χαράδρες, σε δυσπρόσιτα σημεία που ξέρουν να επιλέγουν τα πουλιά και όταν το βλέμμα τα συναντά κι έρχεται η φωτογραφική καταγραφή, η χαρά και ευδαιμονία στεφανώνει την ύπαρξη του φωτογράφου.

Νιώθω αυτά τα συναισθήματα του Χρήστου Αργυρίου που απαλλαγμένος από τρέχουσες υποχρεώσεις πλέον αναλώνεται στα όμορφα της ζωής, μεταφέροντας εκλαϊκευμένη για τους περισσότερους από εμάς, γνώση από τον υπέροχο κόσμο των φτερωτών.

Πουλιά που συναντά στην Αλυκή Ν. Κεσσάνης Ξάνθης, στους μαιανδρισμούς του Νέστου στα σύνορα με την Καβάλα, στον ποταμό Κόσυνθο, στην Παναγία Καλάμου, στην Διομήδεια, στην Κεραμωτή, στη μοναδική λιμνοθάλασσα Βιστωνίδα, στο Πόρτο Λάγος, στη Γενισέα, στο ποτάμι των Τοξοτών Ξάνθης, στο Λημνιό, στα Κιμμέρια και πολλά άλλα σημεία που τα ζει σπιθαμή προς σπιθαμή. Και η καταγραφή τους εξ ίσου μοναδική…

Αξίζει να μοιραστούμε κάποια που ίσως δεν τα έχουμε ακούσει. Κοκκινοτσιριβάκος, κίσσα, σιρλοτσίχλονο, σιτάριθρα, σταχτοπετροκλής, γερακίνα αλκυόνη, σταυλοχελίδονο, κοκκινολαίμης, χαλκοκουρούνες, κοτσύφια, βαρβάρες, πετροτουρλίδα, κύκνοι, νερόκοτες, ερωδιοί, σπίνος, φλαμίνγκο, καρδερίνες, γύπες, κουκουβάγιες, ψαραετός, σουσουράδα, γαϊδουροκεφαλάδες, μαυροπέλαργος, δενδροφυλοσκόπος, στικταετός, μελισσοφάγος, τσαλαπετεινός, λευκοπελαργός, θαμνοτσιροβάκος, πευκοδρυκολάπτης, νανοβουτηχτάρια, καλαμόκιρκος, φιδαετοό, κούκος, βραχοκιρκινέζι, μια ανεξάντλητη περιγραφή με τις αντίστοιχες φωτογραφίες….

Πλούτος χλωρίδας και πανίδας

Ο Χρήστος Αργυρίου, απεχθάνεται την προβολή και τις συνεντεύξεις, η σχέση του με την φύση είναι ιερή και ήρθε σε μια στιγμή που προέκυψε ως εσωτερική ανάγκη. «Και όμως αυτή ποτέ δεν με πρόδωσε όπως οι άνθρωποι, της είμαι ευγνώμων» θα πει. Ο ίδιος οικονομολόγος με επαγγελματικές περγαμηνές, επί χρόνια προϊστάμενος λογιστηρίου στα Πλαστικά Θράκης, πατέρας δύο κοριτσιών μιας ιατρού αγγειολόγου που δραστηριοποιείται στην Γερμανία και μιας δικηγόρου στην Ξάνθη, με υπέροχα εγγόνια, δίνει αξία σ αυτές τις στιγμές της καθημερινότητας και τις μικρές αυτές αποδράσεις, έτσι ώστε πέρα από ορνιθοπαρατηρητής να είναι και εξαιρετικός φωτογράφος άγριας ζωής αν και ο ίδιος δεν θέλει να προβάλλει αυτές τις ιδιότητες.

Προσφέρθηκε να δωρίσει φωτογραφίες από την “συνάντηση του ” στον ποταμό Κόσυνθο με τις βίδρες, οι οποίες ως γνωστόν είναι δεινές κολυμβήτριες, να κοσμήσουν διαδρόμους του νέου κολυμβητηρίου συμβολικά αλλά δεν υπήρξε ενδιαφέρον… Διαθέσιμος σε κάθε προσφορά θα ένιωθε μέγιστη ικανοποίηση αν μπορούσε αυτός ο πλούτος της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής με το υλικό που διαθέτει αποτυπωνόταν σ ένα λεύκωμα για να το μοιράσει δωρεάν στα σχολεία να γνωρίσουν τα παιδιά τον πλούτο του τόπου μας. Ευγενής σκέψη, μακάρι να ευοδωθεί.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version