ΑΠΟΨΗ

Κουτοπονηριές με τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Κουτοπονηριές με τα Γλυπτά του Παρθενώνα, Κωνσταντίνος Κόλμερ

Χωρίς περιστροφές: “Φέρτε πίσω τα γλυπτά του Παρθενώνα” που ανήκουν στην Αθήνα. Τα άρπαξε ο Άγγλος λόρδος ΄Ελγιν προ δύο αιώνων με απάτη. Τα υπεξαίρεσε, δηλαδή ιδιοποιήθηκε ξένα πράγματα που δεν εφυλάσσοντο αρκετά καλά από τους κατακτητές και ασχέτους Οθωμανούς. Τα επώλησε στο Βρετανικό Μουσείο αντί πινακίου φακής, το οποίο έτσι κατέστη κλεπταποδόχος και τώρα γίνονται διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση Μητσοτάκη δια την επιστροφή των στην Αθήνα με μειωτικούς όρους.

Σύμφωνα με τον Τύπο, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης συζήτησε στο Λονδίνο με τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου Τζώρτζ Όσμπορν για τον “δανεισμό” των γλυπτών στο Μουσείο της Ακροπόλεως, ή εναλλακτικώς να ανοίξει παράρτημα του Βρετανικού Μουσείου στην Αθήνα, με δυνατότητα ανταλλαγής αρχαιοτήτων, ώστε η λύση του προβλήματος να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. Δηλαδή, των παρανόμως κατόχων και των νομίμων ιδιοκτητών.

Ασφαλώς δεν είμεθα καλά! Μία κραυγαλέα υπόθεση κλοπής-κλεπταποδοχής και εκ των υστέρων νομιμοποιήσεως, με εμβόλιμο βρετανικό νόμο του 1963, που απαγορεύει την αφαίρεση αντικειμένων από το Βρετανικό Μουσείο, επιχειρείται να καταλήξει σε μία 50-50% νέα απάτη, όπου συμμέτοχοι θα είναι το Ελληνικό Δημόσιο με έναν ιδιωτικό φορέα, το Βρετανικό Μουσείο. Θα διαλαλούν τότε οι δραγουμάνοι στους δρόμους της Αθήνας, “περάστε κόσμε στο υποκατάστημα του Βρετανικού Μουσείου να δείτε τα μάρμαρα που έκλεψε ο λόρδος Έλγιν από την Ακροπολη”. Και οι ξενοδόχοι θα τρίβουν τα χέρια τους με το παράρτημα του μουσείου …Τυσσώ.

Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα για κράτος δικαίου. Η Ελληνική Δημοκρατία δεν είναι Μπανανία. Το ζήτημα των γλυπτών είναι, φώς-φανάρι, νομικό και ακόμη περισσότερον ηθικής τάξεως. Ένας υπερόπτης πρεσβευτής στην Υψηλή Πύλη της Κωνσταντινοπόλεως απέσπασε – Κύριος οίδε με τι μπαξίσια– άδεια να αποξυλώσει γλυπτά που επί 2000 έτη κοσμούσαν τον ναό της Παρθένου Αθηνάς, πολιούχου των Αθηνών, που τότε είχε περιέλθη σε πλήρη παρακμή εξ αιτίας της οθωμανικής κατοχής.

Σήμερα, η ελεύθερη Αθήνα είναι ένας ελκυστικός προορισμός για εκατομμύρια ξένους περιηγητές και μία από τις ανερχόμενες πρωτεύουσες της Ευρώπης. Κοντά σε θάλασσες, βουνά και θέρετρα, με σύγχρονο Μετρό, με “σφριγηλή ζωή” που θα έλεγε ο Ελύτης. Είναι πια μεγαλούπολις που θα μπορούσε να γίνει παγκόσμιο κέντρο φιλοσοφίας, μουσικής και τέχνης, στην Ακαδημία Πλάτωνος στον Κεραμεικό. Ας μη την κάνουμε… “τσίρκο Μεντράνο”.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version