ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

Το “μεταξένιο” Σουφλί εμπνέει Έλληνες και Σουηδούς εικαστικούς

Το "μεταξένιο" Σουφλί εμπνέει Έλληνες και Σουηδούς εικαστικούς, Μελαχροινή Μαρτίδου

Αφορμή για την καλλιτεχνική σύμπραξη φοιτητών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας και του KONSTFACK University of Arts, Crafts and Design υπήρξε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα μεταξύ Ελλάδας-Σουηδίας που εστίασε στο ακριτικό Σουφλί του Έβρου. Στην πόλη με την παραδοσιακή σηροτροφία, τα κουκουλόσπιτα, τις σύγχρονες μεταξουργίες που δηλώνουν δυναμικό παρόν με δικά τους έργα τέχνης σε Ελλάδα κι εξωτερικό, στην πόλη του δρόμου του μεταξιού που διατηρεί με πολύ κόπο και φροντίδα αυτό το υψηλής τέχνης προϊόν.

Τα χθεσινά εγκαίνια στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης ήταν η αποκάλυψη των ερεθισμάτων, της έμπνευσης, της εικαστικής δημιουργίας, της ευρηματικός γραφιστικής προσέγγισης, της γλυπτικής πρότασης των φοιτητών που για μια εβδομάδα περιπλανήθηκαν στο Σουφλί, έζησαν την σηροτροφία ως την τελική φάση της μεταξουργίας στην πράξη. Εμπειρία μοναδική όπως είπαν χθες, για όλες τις πλευρές ενώ η ευχή των διοργανωτών από το Σουφλί, των Γιώργου Τσιακίρη, Αθανάσιου Μουχταρίδη, του δημάρχου Παναγιώτη Καλακίκου ήταν να υπάρξει συνέχεια στην δράση αυτή όπου αποδείχθηκε ότι ήταν αμφίδρομα τα οφέλη.

Και οι καθηγητές και οι φοιτητές που συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Common thread: Αrtistic exchange Sweden-Greece” δεν γνώρισαν μόνο όσο πιο αυθεντικά γινόταν την μοναδικότητα του Σουφλίου στην σύγχρονη παραγωγή κι επεξεργασία του μεταξιού, αλλά γνώρισαν και την μακραίωνη πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.

Η συμμετοχή τους σε εργαστήρια που αφορούσαν την εξειδικευμένη κλωστοϋφαντουργία της μετάξης, όπως το μακραμέ, η βαφή με φυσικές χρωστικές της περιοχής, η σχεδίαση, το τύπωμα και η ύφανση με παραδοσιακές αλλά και σύγχρονες τεχνικές, τους αποκάλυψαν ένα άλλο κόσμο που τους πρόσφερε τα απαραίτητα ερεθίσματα για την δική τους ολοκληρωμένη εικαστική προσέγγιση.

Η Θράκη ανοίγει την αγκαλιά της

Ήταν λογικό να καμαρώσουν όλοι οι επισκέπτες αυτή την ματιά τους όπως αποτυπώθηκε στα έργα τους, με πρώτη ύλη το μετάξι, τις ίνες, τα κουκούλια, με αιθέρινες δημιουργίες, ή πιο στιβαρά έργα, με εικαστικές προτάσεις νεκρή φύση αλλά και πολύχρωμες συνθέσεις. Διαδραστικά έργα, πόρτες όπου πρωταγωνιστούν οι συνεργάτες που τους μύησαν σ αυτό τον γοητευτικό κόσμο του μεταξιού, γλυπτά, κατασκευές, με φύλλα, κρύσταλλα, με πανό, μαντήλια και ένα τεράστιο μπατίκ, αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς που προσφέρθηκε στον πρύτανη της Σχολής Καλών Τεχνών Νικόλαο Τρανό για να κοσμήσει την ιστορική σχολή που όπως αποκάλυψε ήταν εργοστάσιο υφαντουργίας, μιλώντας με αγάπη και σεβασμό στην τέχνη αυτή και τα εργαλεία της το βελόνι κ.α.

Τον ενθουσιασμό τους μετέφεραν και οι Σουηδοί φοιτητές που ευχαρίστησαν το Σουηδικό Ινστιτούτο της Αθήνας για την σύμπραξη των πανεπιστημιακών σχολών των δύο χωρών, αλλά και τον σύλλογο Φίλων της μετάξης “η Χρυσαλίδα” για τις άοκνες προσπάθειές του, ώστε η παρουσία τους στο Σουφλί να είναι άκρως ουσιαστική με πολλά ερεθίσματα, γνώσεις κι εμπειρίες.

Η Θράκη άνοιξε την αγκαλιά της κάνοντας την αρχή, φέρνοντας τους φοιτητές του κέντρου των Αθηνών και τους φοιτητές φοιτήτριες της μακρινής Σουηδίας στο πιο ζωντανό και μεταξοπαραγωγικό κέντρο της Ελλάδας, με πολύ ενδιαφέροντα μουσεία και ανθρώπους που υπηρετούν την τέχνη αυτή με σύμπραξη και στόχο την ανάδειξη και την καθιέρωση της, θυμίζοντας ότι αυτή η ακριτική πόλη δεν είχε τυχαία τα σκήπτρα ως ευρωπαϊκό κέντρο παραγωγής μεταξιού τον 19ο αιώνα.

Το τεράστιο μεταξωτό πανο που σχεδιάστηκε από τους μετέχοντες στο πρόγραμμα και δωρήθηκε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών.

Η έκθεση “Σουφλί & Μετάξι” έχει ελεύθερη είσοδο στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης της Αθήνας και θα φιλοξενηθεί στου δύο ορόφους του μέχρι και τις 20 Νοεμβρίου.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version