Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων

-

Ετήσιο Συνέδριο, Αθήνα 20-22 Δεκεμβρίου 2018

Δικαιώματα του Ανθρώπου: Από την Αναγόρευση στη Διεκδίκηση
70 χρόνια από την Οικουμενική Διακήρυξη Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

15:45 – 16.25 Προσέλευση – Εγγραφές

16:30 Έναρξη Συνεδρίου

Καλωσόρισμα
Περράκης Στ., Ομότ. Καθηγητής, Πρέσβυς – Μόνιμος Αντιπρόσωπος Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Πρόεδρος ΕΕΔΔΔΣ

Προβολή επετειακού βίντεο ΟΗΕ

Μήνυμα του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, António Manuel de Oliveira Guterres

Χαιρετισμοί
Κατρούγκαλος Γ., Αναπλ. Υπουργός Εξωτερικών, Καθηγητής ΔΠΘ
Γιαννακάκη Μ., Γενική Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Φατούρος Δ., Υπεύθυνος Επικοινωνίας για Ελλάδα και Κύπρο στο Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης του ΟΗΕ (UNRIC)

17.15 – 19.15 Εισαγωγικές Ομιλίες

Ροζάκης Χ., Ομότ. Καθηγητής ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου ΥΠΕΞ, πρώην Αντιπρόεδρος ΕυρΔΔΑ, Επίτιμος Πρόεδρος ΕΕΔΔΔΣ: «Η Οικουμενική Διακήρυξη ως πηγή έμπνευσης για τις συμβατικές ρυθμίσεις»
Σισιλιάνος Λ.-Α., Α΄ Αντιπρόεδρος ΕυρΔΔΑ, Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών:
«Η Οικουμενική Διακήρυξη, η ΕΣΔΑ και οι σύγχρονες προκλήσεις για το κράτος δικαίου»
Παζαρτζή Φ., Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, Μέλος της Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Διεθνούς Συμφώνου για τα Αστικά και Πολιτικά Δικαιώματα των Ηνωμένων Εθνών: «Η ΟΔΔΑ στα 70: Το κεκτημένο και οι προκλήσεις»
Γιακουμόπουλος Χ., Γενικός Διευθυντής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Κράτους Δικαίου, DGI, Συμβούλιο της Ευρώπης: «Τα Δικαιώματα του Ανθρώπου στο Διεθνές Δίκαιο: Ιδεολογία, προκλήσεις και θεσμικές επιλογές για την Ευρώπη του 21ου αιώνα»
Βηλαράς Μ., Πρόεδρος Τμήματος ΔΕΕ: «Σύγχρονες προκλήσεις στην προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από την οπτική του Δικαστηρίου ΕΕ»
Κριάρη Ι., Καθηγήτρια, Πρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου: «Βιοηθική και Δικαιώματα του Ανθρώπου»
Μαρινάκη Μ., Πρέσβυς, Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (EEAS) για την Ισότητα και την εφαρμογή του Ψηφίσματος 1325 του ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών για τις Γυναίκες, την Ειρήνη και την Ασφάλεια: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο ρόλος των γυναικών στην ειρήνη και την ασφάλεια»
Περράκης Στ., Ομότ. Καθηγητής, Πρέσβυς: «Η ευαλωτότητα στο πεδίο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Ο λόγος και η πράξη»

19:15 Ειδική επετειακή εκδήλωση: «Τα Δικαιώματα του Ανθρώπου: Διαρκής πρόκληση»
Προεδρεύων: Περράκης Στ., Πρόεδρος ΕΕΔΔΔΣ

Χαιρετισμοί:
Τσίπρας Α., Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας, Υπουργός Εξωτερικών
Συρίγος Α., Βουλευτής Κυκλάδων, Πρόεδρος Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής, Ν. Βούτση

Κεντρικός Ομιλητής
Η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Καθηγητής Προκόπιος Παυλόπουλος

20.10 Ειδική Αναφορά: Η υπόθεση Λοïζίδου κατά Τουρκίας ως παράδειγμα αγώνα και διεκδίκησης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου: Ποια διδάγματα;

Τιτίνα Λοïζίδου
Δημητριάδης Αχιλλέας, Δικηγόρος

20.30 Αναμνηστική εκδήλωση τιμής για στελέχη των Ηνωμένων Εθνών, Υπερασπιστές των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στη θεωρία και στην πράξη

20.45 Verre d’amitié

Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018
Πάντειο Πανεπιστήμιο (Αίθουσα Τελετών Αριστοτέλης)

9.00 – 10.15 Ι. Περί γενεαλογίας δικαιωμάτων – Γενικής και ειδικής διεθνούς προστασίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Προεδρεύων: Ροζάκης Χ., Ομότ. Καθηγητής ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου ΥΠΕΞ, πρώην Αντιπρόεδρος ΕυρΔΔΑ, Επίτιμος Πρόεδρος ΕΕΔΔΔΣ
Μπρεδήμας Α., Ομότ. Καθηγητής ΕΚΠΑ: «Ζητήματα Προστασίας Μειονοτήτων: Καθεστώς και εφαρμογές της Σύμβασης Πλαίσιο για τις Εθνικές Μειονότητες του Συμβουλίου της Ευρώπης»
Δίπλα Χ., Ομότ. Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, Πρώην Αντιπρόεδρος CPT: «Η απαγόρευση των βασανιστηρίων: Από την Οικουμενική Διακήρυξη στην ευρωπαϊκή προστασία»
Μαρούδα Μ. Ντ., Επίκ. Καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου, Αντιπρόεδρος ECRI:
«Ετερότητα και η αρχή της μη διάκρισης. Διαδρομή, πεδίο και απολογισμός 70 χρόνια μετά από την ΟΔΔΑ»
Σταματοπούλου Ε., Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Columbia, Κέντρο Μελέτης της Εθνότητας και Φυλής, Πρώην Στέλεχος Γραμματείας ΟΗΕ: «Τα πολιτιστικά δικαιώματα: 70 χρόνια μετά την ΟΔΔΑ»
Κωνσταντινίδης Α., Αναπλ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Κύπρου: «Η αγωγιμότητα των κοινωνικών δικαιωμάτων στο διεθνές δίκαιο: Μία αποτίμηση»

10.30 – 11.45 ΙΙ. Θεσμικές προσεγγίσεις Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Προεδρεύων: Τσάλτας Γ., Ομότ. Καθηγητής, Πρώην Πρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου
Μαγκλιβέρας K., Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου: «Το συμβατικό σύστημα του ΟΗΕ για την προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου: Ανανέωση, μεταρρύθμιση, κωδικοποίηση»
Σταυρίδη Τζ., Προϊσταμένη Τμήματος Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου, Ειδική Νομική Υπηρεσία ΥΠΕΞ: «Η συμβολή των επιτροπών του ΣΟΕ ιδίως της CDDH στην κωδικοποίηση και ανάπτυξη του Διεθνούς Δικαίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου»
Σταυρινάκη Τ., Δρ Νομικής, Διδάσκουσα Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης ΕΚΠΑ, «Εξέλιξη των διαδικασιών των ατομικών αναφορών στο συμβατικό σύστημα του ΟΗΕ για την προστασία των ΔΑ»
Καστανάς Η., Νομικός Σύμβουλος Α΄, Ειδική Νομική Υπηρεσία ΥΠΕΞ: «Μαζί μιλάμε και χώρια καταλαβαινόμαστε; Η κοινή γλώσσα της Οικουμενικής Διακήρυξης και τα αντικρουόμενα αφηγήματα στα διεθνή φόρα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»
Μίχα Ε., Δρ. Διεθνούς Δικαίου, Επιστημονικός Συνεργάτης του Τομέα Διεθνών Σπουδών της Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ: «Η γνωμοδοτική λειτουργία των συμβατικών οργάνων ελέγχου ως μηχανισμός αποτελεσματικής εφαρμογής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

12.00– 14.00 ΙΙΙ. Ειδικές προσεγγίσεις

Προεδρεύων: Μπρεδήμας Α., Ομότ. Καθηγητής ΕΚΠΑ
Τελαλιάν Μ., Προϊσταμένη Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας ΥΠΕΞ: «Jus cogens και Δικαιώματα του Ανθρώπου»
Πέρβου Ι., Δρ. Νομικής Σχολής ΑΠΘ, «Εθιμικό δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Η απόσταση από την opinio juris στην κοινή γνώμη (public opinion)»
Ακριβούλης Δ., Επίκ. Καθηγητής ΠΑΜΑΚ: «Το Υποκείμενο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στη μετάβαση από τον Άνθρωπο στην ανθρωπότητα και από την ανθρωπότητα στο ανθρωπιστικό»
Τσιτσελίκης Κ., Καθηγητής ΠΑΜΑΚ: «Το δικαίωμα στα παγκόσμια κοινά: Άπιαστη ουτοπία ή αναγκαίος ρεαλισμός;»
Τζανακόπουλος Α., Αναπλ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Οξφόρδης: «Επενδυτικά δικαιώματα και Δικαιώματα του Ανθρώπου»
Κυριακόπουλος Γ., Επίκ. Καθηγητής ΕΚΠΑ: «Η προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στα πλαίσια της αεροπορικής μεταφοράς»
Σίνου Δ., Επίκ. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Paris 13: «Οι διεθνολόγοι ως υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Σκέψεις για την επίδραση του ακαδημαϊκού νομικού λόγου στην εφαρμογή και εξέλιξη του διεθνούς δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»
Παπασταυρίδης Ε., Εμπειρογνώμων – Σύμβουλος Β΄ ΥΠΕΞ, Ερευνητής Πανεπιστημίου Οξφόρδης: «From pushbacks to pullbacks?: H νέα πολιτική της Ιταλίας και της Ε.Ε. σε σχέση με τις μεταναστευτικές ροές από τη Λιβύη και η συμβατότητα της με το διεθνές δίκαιο, ιδίως με το δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

14.00 – 17.00 Διακοπή

17.00 – 18.15 IV. Εφαρμογές Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σε εθνικό επίπεδο: Προκλήσεις για τον δικαστή, τη Διοίκηση, την κοινωνία των πολιτών

Προεδρεύων: Σταυρόπουλος Γ., Πρώην Αντιπρόεδρος Συμβουλίου της Επικρατείας, Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου
Πελέκου Β., Πάρεδρος Νομικού Συμβουλίου Κράτους, Σχηματισμός Υποθέσεων Δικαιοδοσίας Δικαστηρίων Ευρωπαϊκής Ένωσης, Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Δικαστηρίων Αλλοδαπής
Ποττάκης Α., Συνήγορος του Πολίτη
Χριστόπουλος Δ., Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Πρόεδρος Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου: «Παλεύοντας για τα δικαιώματα: Ποια μπορεί να είναι η αυτοκριτική της κοινωνίας των πολιτών;»
Ρωσσίδη Μ., Υποψ. Δρ. Παντείου Πανεπιστημίου, Ειδική Σύμβουλος Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: «Από τη νομοθέτηση στην εφαρμογή: Ματιές σε πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες στο πεδίο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου»
Φράγκου Ρ., Επιστημονική Συνεργάτις ΕΕΔΑ: «Οι Εθνικοί Θεσμοί για την προώθηση και την προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΘΑΔ): Μία αποτίμηση με έμφαση στην ελληνική εμπειρία»

18.30 – 20.30 V. Τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σε κίνηση Προεδρεύουσα: Δίπλα Χ., Ομότ. Καθηγήτρια ΕΚΠΑ

Κουτσουράκη E., Νομική Υπηρεσία ΕΣΠ και Αντωνίου Φ., Μεταδιδακτορικές ερευνήτριες ΕΚΕΚΔΑΑΔ: «Από τις γενεές στις Διαστάσεις των Δικαιωμάτων: Το νέο περιεχόμενο του δικαιώματος στη ζωή του ΔΣΑΠΔ (Άρθρο 6)»
Περγαντής Β., Επίκ. Καθηγητής ΑΠΘ: «Η διελκυστίνδα ανάμεσα σε Στρασβούργο και Γενεύη για το θρησκευτικό ένδυμα»
Κοσκινά Α., Ερευνήτρια Κέντρου Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου: «Έρευνες και ερευνητικές αποστολές στον πλανήτη Άρη: Σκέψεις σχετικά με το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστημονική πρόοδο του άρθρου 27 της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα»
Τζατζάκη Β., Δρ. Νομικής, Νομική Σύμβουλος Ειδικής Γραμματείας Υδάτων, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Η εξέλιξη του δικαιώματος στο νερό στο δημόσιο διεθνές δίκαιο»
Τζιβάρας Ι., Λέκτορας ΔΠΘ: «Η προστασία της γενετήσιας αξιοπρέπειας: Από την Οικουμενική Διακήρυξη Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο σύγχρονο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών»
Γραμματίκας Β., Επίκ. Καθηγητής ΔΠΘ: «Αντιρατσιστική νομοθεσία, εγκλήματα κατά της ιστορικής μνήμης και ελευθερία της έκφρασης»
Μανέτα Θ., Επιστημονική Συνεργάτις ΙΜΔΑ, LLM Διεθνούς Δικαίου Πανεπιστημίου Cambridge: «Η πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών υπό το φως της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης»
Δεύτου Μ., Υπ. Δρ. Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ: «Οι αναγκαστικές εξαφανίσεις υπό το φως της νομολογίας των περιφερειακών συστημάτων προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Συγκλίσεις και αποκλίσεις»

9.00 – 10.00 Ι. Δικαιώματα του Ανθρώπου στον κυβερνοχώρο

Προεδρεύων: Τσαγκούριας Ν., Καθηγητής Πανεπιστημίου Sheffield
Μαγλάρας Λ., Προϊστάμενος Διεύθυνσης Κυβερνοασφάλειας, Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης,: «Ηθική και ασφάλεια στον κυβερνοχώρο»
Λιαρόπουλος Α., Επίκ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιά: «Κυβερνοασφάλεια, ανθρώπινα δικαιώματα και ψηφιακή επιτήρηση»
Αντωνόπουλος Κ., Αναπλ. Καθηγητής ΔΠΘ: «Άμεση συμμετοχή σε εχθροπραξίες σε σύρραξη στο διαδίκτυο»
Ανεψιού Γ., Σμήναρχος (Ι), Δρ. Διεθνούς Δικαίου Παντείου Πανεπιστημίου: «Τεχνολογία εναέριας επιτήρησης στις σύγχρονες Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις: Η οριοθέτηση του κυβερνοχώρου μεταξύ στρατιωτικής αναγκαιότητας και ανθρωπισμού»

10.15 – 12.00 IΙ. Ματιές στον σύγχρονο κόσμο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Προεδρεύων: Μουσούρης Σ., Πρώην Επίκουρος Γεν. Γραμματέας ΗΕ
Γρηγορίου Π., Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου: «Δημοκρατική διακυβέρνηση και δικαιώματα του ανθρώπου υπό το φως ή την σκιά της γνωμοδότησης 2/12 του ΔΕΕ (18.12.2014)»
Κυριακίδης Κ., Δρ. Πανεπιστημίου Αιγαίου: «Ισλάμ και ανθρώπινα δικαιώματα, έννοιες ασύμβατες;»
Ζιώγας Χ., Δρ. Διεθνών Σχέσεων Παντείου Πανεπιστημίου: «Η συνεισφορά της Οικουμενικής Διακήρυξης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στη διεθνή τάξη. Παρακαταθήκη και προοπτικές»
Κοτσίρης Α., Εμπειρογνώμων Πρεσβευτής – Σύμβουλος Α΄, ΥΠΕΞ: «Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον τομέα των εξωτερικών σχέσεων της»
Πλατιάς Χ., Ειδικός Επιστήμονας ΥΝΑΝΠ/ΓΓ Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Προϊστάμενος Τμήματος Λιμενικής Πολιτικής: «Το δικαίωμα στο περιβάλλον»
Παπαχαραλάμπους Θ.Η., Υποψήφια Δρ. ΕΚΠΑ: «Περιβαλλοντικοί πρόσφυγες: Η 'έλλειψη' προστασίας τους στο Διεθνές Δίκαιο»
Κούρτης Δ.: Υποψήφιος Δρ. Νομικής ΑΠΘ: «Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως εταιρικά εγκλήματα: Διεθνές Ποινικό Δίκαιο και ευθύνη των πολυεθνικών εταιρειών» (παρέμβαση)
Τσικαλάκης Γ., ΕΔΙΠ, ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ: «Το δικαίωμα τροφής στο Άρθρο 25 της Οικουμενικής Διακήρυξης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και η ανθρωπιστική κρίση της Υεμένης» (παρέμβαση)

12.00 – 13.15 ΙΙΙ. Καταληκτική(;) συζήτηση: «Από την αναγόρευση στην διεκδίκηση και επέκεινα: Το τέλος(;) των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου»

Προεδρεύων: Μεταξάς Γ., Τακτικό Μέλος της Ευρωπαϊκής Διεπιστημονικής Ακαδημίας
Γιανναράς Χρ., Ομότ. Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου
Δουζίνας Κ., Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Καθηγητής Ινστιτούτου Birkbeck για τις Ανθρωπιστικές Σπουδές Πανεπιστημίου Λονδίνου
Πανούσης Γ., Ομότ. Καθηγητής ΕΚΠΑ, Πρώην Υπουργός
Δρακονταειδής Φ., Δοκιμιογράφος

13.15 Κλείσιμο Συνεδρίου
Περράκης Στ, Ομότ. Καθηγητής, Πρέσβυς

13.30 Πέρας Συνεδρίου