Η κοινωνική συνεισφορά της ΕΥΔΑΠ στους πληγέντες των πυρκαγιών

-
Αυτή ήταν η συνεισφορά της ΕΥΔΑΠ στους πληγέντες των φονικών πυρκαγιών

Έχουν κατά καιρούς εκφραστεί από πολίτες παράπονα για τον τρόπο που οι Οργανισμοί Κοινής Ωφέλειας ανταποκρίθηκαν στις ανάγκες νοικοκυριών που υπέστησαν καταστροφές από περιστατικά, όπως οι πυρκαγιές του Ιουλίου του 2018. Αν και κάποια παράπονα, που οφείλονται κυρίως σε γραφειοκρατική λειτουργία, είναι δικαιολογημένα, θα ήταν άδικο να υποβαθμιστεί το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις υπήρξε ικανοποιητική ανταπόκριση.

Ένα παράδειγμα είναι η ΕΥΔΑΠ. Συνέδραμε τους πληγέντες με παροχή δωρεά νερού κι όχι μόνο για εκείνες τις πολύ δύσκολες ημέρες. Παρείχε δωρεά νερό για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Πιο συγκεκριμένα, από τις 23 Ιουλίου του 2018 μέχρι και χτες, 23 Ιανουαρίου του 2019, η ΕΥΔΑΠ παρείχε δωρεάν νερό προς όλους τους κατοίκους στο Μάτι, στον Άνω Βουτζά και στη Δημοτική Ενότητα Ραφήνας Κόκκινο Λιμανάκι.

Η κοινωνική προσφορά της ΕΥΔΑΠ δεν στάθηκε μόνο στην παροχή δωρεάν νερού. Όπως συμβαίνει πάντα, οι φυσικές καταστροφές προκαλούν μεγάλες ζημιές στις υποδομές. Η καταστροφική πυρκαγιά του περασμένου Ιουλίου δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Οι καταστροφές στο ευρύτερο σύστημα υδροδότησης ήταν μεγάλες.

Η ΕΥΔΑΠ παρείχε υλικά και υπηρεσίες για την επιδιόρθωση του δικτύου, ώστε να αποκατασταθεί η κανονική υδροδότηση των παραπάνω περιοχών. Η συνδρομή αυτή αποτελεί πράξη κοινωνικής ευθύνης, επειδή τα δίκτυα ύδρευσης των δήμων που επλήγησαν δεν υπάγονται στην αρμοδιότητά της ΕΥΔΑΠ. Αυτό, ωστόσο, δεν στάθηκε εμπόδιο. Με απόφαση της διοίκησής της, ανέλαβε το έργο της αποκατάστασης.

Με τον ίδιο τρόπο η ΕΥΔΑΠ αντιμετώπισε και για τις καταστροφές που προκάλεσαν επανειλημμένως οι πλημμύρες στην περιοχή της Μάνδρας. Και εκεί συνέδραμε με πολλούς τρόπους, προκειμένου να ανακουφιστούν τα πληγέντα νοικοκυριά.

Το παράδειγμα της ΕΥΔΑΠ όσον αφορά την έμπρακτη έκφραση του κοινωνικού ρόλου της δεν είναι το μοναδικό. Και άλλοι Οργανισμοί Κοινής Ωφέλειας κινήθηκαν κατά παρόμοιο τρόπο. Μπορεί να σημειώθηκαν κάποια σφάλματα, αλλά σε γενικές γραμμές τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπήρξε αδιαφορία.