Κομματικός καυγάς αντί για δικαστική διερεύνηση

Σταύρος Λυγερός
13
Κομματικός καυγάς αντί για δικαστική διερεύνηση, Σταύρος Λυγερός

Γράφει ο Σταύρος Λυγερός  - 

Η αποχώρηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής, που διερευνά το σκάνδαλο Novartis, επιβεβαιώνει για μία ακόμα φορά πόσο λάθος είναι η σχετική συνταγματική διάταξη. Στην πραγματικότητα, η αποχώρηση τορπιλίζει την αναγκαία διερεύνηση του σκανδάλου, ανεξαρτήτως των λόγων που επικαλέσθηκε η αντιπολίτευση.

Όσες φορές κατά τη διάρκεια των δεκαετιών της Μεταπολίτευσης που ισχύει αυτή η διάταξη χρειάστηκε να εφαρμοσθεί το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό. Αποδεικνύεται ότι η Βουλή είναι παντελώς ακατάλληλη για ένα τέτοιο έργο. Οι κάθε είδους μικροπολιτικές σκοπιμότητες της εκάστοτε συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης τελικώς υπερισχύουν της ανάγκης να διερευνηθεί μία υπόθεση κατά τρόπο αξιόπιστο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η διερεύνηση να εγκλωβίζεται ανάμεσα σε μεθοδεύσεις αφενός πολιτικής δίωξης, αφετέρου συγκάλυψης.

Η αρνητική πείρα θα έπρεπε να έχει προ πολλού οδηγήσει στην αναθεώρηση της σχετικής συνταγματικής διάταξης. Παρότι όλο σχεδόν το πολιτικό φάσμα εμφανίζεται να μην διαφωνεί, αυτό δεν έχει συμβεί. Το αποτέλεσμα είναι ότι η διερεύνηση του σκανδάλου Novartis έχει ήδη μετατραπεί σε αντικείμενο μικροκομματικού καυγά. Και κάπως έτσι να κινδυνεύει να χαθεί η ουσία, δηλαδή η ανάγκη επισταμένης και αξιόπιστης διερεύνησής του.

Οι μόνοι χαμένοι από αυτή την εξέλιξη είναι το δημόσιο συμφέρον και η απαίτηση της κοινωνίας για ποινικό κολασμό όσων το έβλαψαν για να επωφεληθούν οι ίδιοι. Ωφελημένοι θα βγουν όσοι σήμερα ανταλλάσσουν πυρά. Η μεν συμπολίτευση, επειδή δημιουργούνται αρνητικές εντυπώσεις για τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα και κατ' επέκτασιν για τα κόμματά τους. Η δε αντιπολίτευση, επειδή προστατεύει τα εμπλεκόμενα στελέχη της, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για μεθοδεύσεις με σκοπό την πολιτική δίωξη.

Και βεβαίως ωφελημένοι θα βγουν όσοι έβαλαν το δάχτυλο στο μέλι. Λόγω του μικροπολιτικού καυγά και πιθανόν λόγω παραγραφής, όχι μόνο δεν θα κάτσουν στο σκαμνί, αλλά και θα συνεχίσουν να εκτοξεύουν μύδρους. Και ο πολίτης δεν θα μπορεί να ξέρει ποιος είναι αθώος και δικαιολογημένα διαμαρτύρεται και ποιος ένοχος και κρύβει την ενοχή του πίσω από κραυγές.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.