«Μηχανή του Χρόνου»: Η ιστορία της ιατρικής περίθαλψης στην Ελλάδα στο νέο επεισόδιο της εκπομπής

-
UEFA Europa League: ΑΕΚ- ΠΑΟΚ αποκλειστικά στην COSMOTE TV

Το νέο επεισόδιο της εκπομπής «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο είναι αφιερωμένο στην ιστορία της ιατρικής περίθαλψης στην Ελλάδα, από τα αρχαία και τα βυζαντινά θεραπευτήρια έως τα πρώτα νοσοκομεία του ελληνικού κράτους.

Το επεισόδιο θα κάνει πρεμιέρα τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου στις 21.00 στο COSMOTE HISTORY HD, ενώ αμέσως μετά την προβολή του θα είναι διαθέσιμο μέσα από τον δωρεάν on demand κατάλογο COSMOTE TV PLUS.

Το νέο επεισόδιο παρουσιάζει τα πρώτα νοσοκομεία της αρχαιότητας, τα «Ασκληπιεία», στα οποία καθιερώθηκε για πρώτη φορά από τον Ιπποκράτη η ιατρική με επιστημονικά κριτήρια, για να φτάσει στην περίοδο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, όπου τα «Ασκληπιεία» μετατράπηκαν σταδιακά στους επονομαζόμενους «Ξενώνες», καθιερώνοντας τις ιατρικές ειδικότητες και την ιατρική ιεραρχία.

Ιστορικοί κι ερευνητές παρουσιάζουν στη «Μηχανή του Χρόνου» πώς πλούσιοι Έλληνες μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης συντέλεσαν στην ανέγερση νοσηλευτικών ιδρυμάτων για την εξυπηρέτηση των Ελλήνων ασθενών, ενώ αποκαλύπτουν και τη δράση εμπειρικών γιατρών και κομπογιαννιτών, που άνθισε την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους το 1830, τέθηκαν οι βάσεις για τη νοσοκομειακή περίθαλψη, με τη μορφή που τη γνωρίζουμε σήμερα. Η «Μηχανή του Χρόνου» παρουσιάζει τη σημαντική συμβολή του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια, που, μεταξύ άλλων, θέσπισε θεμελιώδεις κανόνες για τη δημόσια υγεία, καθώς και του βασιλιά Όθωνα, που εγκαθίδρυσε στη χώρα το βαυαρικό μοντέλο νοσηλείας.

Τέλος, αναφορά γίνεται στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, που ιδρύθηκε το 1837, με στόχο να καλύψει τις ανάγκες της χώρας σε ιατρικό προσωπικό.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.