Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2019 - Νερό για όλους, χωρίς διακρίσεις

-

Στην Ελλάδα και στις ανεπτυγμένες χώρες δεν αντιμετωπίζουμε έλλειψη νερού. Το θεωρούμε δεδομένο. Στον υπόλοιπο κόσμο εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν μια άλλα τραγική πραγματικότητα. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, σχεδόν 2,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι στερούνται πρόσβασης σε ασφαλές νερό στην κατοικία τους. Αν συνυπολογίσουμε ότι περίπου τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού αντιμετωπίζουν σημαντική έλλειψη νερού για τουλάχιστον ένα μήνα τον χρόνο τότε για τους περισσότερους στον κόσμο το νερό είναι πολυτέλεια.

Το νερό αποτελεί βασικό αγαθό επιβίωσης για τον άνθρωπο, όμως παρά την σπουδαιότητά του, θεωρούμε την άμεση πρόσβαση σε καθαρό νερό ως κάτι αυτονόητο για όλους, γεγονός που απέχει μακράν από την πραγματικότητα. Το ασφαλές πόσιμο νερό είναι αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα όλων των ανθρώπων και αυτό μας το υπενθυμίζει η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό,  όπως καθιερώθηκε επισήμως στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Τζανέιρο στις 22 Δεκεμβρίου 1992.

Ως Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό ορίστηκε η 22α Μαρτίου ενώ το 2019, η συγκεκριμένη μέρα είναι εστιασμένη στην άμεση κι εύκολη πρόσβαση σε καθαρό νερό για όλους χωρίς διακρίσεις (Leaving No one Behind). Πρόκειται για αναπόσπαστο κομμάτι του Στόχου Αειφόρου Ανάπτυξης 6, ο οποίος αποβλέπει στη διασφάλιση της διαθεσιμότητας και της αειφόρου διαχείρισης του νερού για όλους μέχρι το 2030.

Στην Ελλάδα, η ΕΥΔΑΠ έχει ως αποστολή να προσφέρει άριστης ποιότητας και οικονομικό νερό σε όλους έχοντας θέσει εδώ και χρόνια ως πρωταρχικό στόχο την πρόσβαση σε καθαρό και ποιοτικό νερό για όλους ανεξαρτήτως κριτηρίων. Για το λόγο αυτό, η Εταιρεία έχει εφαρμόσει από την 1η Φεβρουαρίου του 2016 το κοινωνικό τιμολόγιο το οποίο απευθύνεται σε οικονομικά ασθενέστερες ομάδες. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζει ότι κανένας στην περιοχή αρμοδιότητας της για ύδρευση δεν θα στερηθεί το νερό για οικονομικούς λόγους. Επίσης, έχει εισάγει το φιλανθρωπικό τιμολόγιο σε φορείς και ιδρύματα που πραγματοποιούν φιλανθρωπικό έργο όπως και ειδικό τιμολόγιο για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (υπερήλικες κλπ.).

Όλες τις μέρες του χρόνου πραγματοποιούνται έλεγχοι από την Εταιρεία για να εξασφαλίσει την πρόσβαση σε άριστη ποιότητα πόσιμου νερού, μέσω δειγματοληπτικής λήψης από τις λεκάνες απορροής, τα φράγματα, τους ταμιευτήρες και τα υδραγωγεία, μέχρι και το πιο απομακρυσμένο σημείο του δικτύου. Στη συνέχεια, τα δείγματα μεταφέρονται με ειδικά δοχεία στα πιστοποιημένα εργαστήρια της ΕΥΔΑΠ στα οποία πραγματοποιούνται διεξοδικοί έλεγχοι, στοχεύοντας στην εξασφάλιση άριστης ποιότητας του νερού που φτάνει στις βρύσες μας. Το νερό είναι ζωή. Το νερό έχει προτεραιότητα. Πάνω απ’ όλα, δεν πρέπει να μείνει κανένας χωρίς πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.