Quantcast
Παρουσίαση του νέου βιβλίου του καθηγητή Κώστα Μελά - slpress.gr

Οι εκδόσεις “Αγγελάκη” σας προσκαλούν στην εκδήλωση παρουσίασης του νέου βιβλίου του καθηγητή Κώστα Μελά “Ο Μύθος των αποτελεσματικών αγορών”. Για το βιβλίο θα συζητήσει ο συγγραφέας με το Σάββα Ρομπόλη, Ομότιμο Καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου, τη Δεύτερα 12 Νοεμβρίου στο Polis Art Cafe (Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα) στις 19:00.

Στο βιβλίο αυτό καταβάλλεται μια σημαντική προσπάθεια να τεθεί υπό κριτική διερεύνηση η κυρίαρχη σήμερα χρηματοοικονομική θεωρία , η λεγόμενη « νέα ποσοτική» χρηματοοικονομική θεωρία και ως εκ τούτου οι θιασώτες και οι συνοδοιπόροι της , αλλά κυρίως όλοι όσοι λειτουργούν  εδώ και κάμποσα χρόνια με βάση τις αποφάνσεις και τα πορίσματά της στον χώρο των χρηματοπιστωτικών αγορών ονομάζονται στην χρηματιστηριακή αργκό , «ποσοτικάριοι».

Οι σύγχρονοι  «ποσοτικάριοι» χρηματοοικονομολόγοι  με διάφορους τρόπους κάνουν τα υποδείγματά τους όλο και πιο σύνθετα ελπίζοντας να «πλησιάσουν» την πραγματικότητα , χωρίς όμως επιτυχία. Ενώ αυτές οι προσπάθειες  εντάσσονται σαφέστατα στην προσπάθεια διεύρυνσης της θετικής ευρετικής των υποδειγμάτων , γεγονός απολύτως θεμιτό , αποδεικνύονται όχι γόνιμες.  Θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε  με απλά λόγια ότι οι συγκεκριμένοι χρηματοοικονομολόγοι προσπαθούν να ταιριάξουν  «τον κανόνα» πάνω στα δεδομένα ώστε ενδεχομένως να ανταποκρίνεται σε αυτά.  Η όλη προσπάθεια παρά τις συγκυριακές ελπίδες που δημιουργεί λόγω τυχαίων γεγονότων,  τους τόνους χαρτί που καταναλώνεται και τις αμέτρητες ώρες συζητήσεων καταλήγει πάντα σε αποτυχία. Το γιατί μπορεί να ειπωθεί με πολλούς τρόπους που ουσιαστικά συμπυκνώνονται σε ένα: το ανθρώπινο περιβάλλον διαρκώς μεταβάλλεται με αποτέλεσμα τα γεγονότα να καθίστανται απρόβλεπτα.

Στην παρουσίαση θα αναλυθούν τα γενικότερα θεωρητικά ζητήματα που υποβαστάζουν τη διαδεδομένη σήμερα αντίληψη περί πλήρους αυτονόμησης της οικονομίας, ως επιστήμης, από την πολιτική και την κοινωνία, με στόχο την ανάδειξη τους ως προβληματικών και εντέλει ψευδών. Η επικυρίαρχη αυτή άποψη , γνωστή ως «οικονομισμός», αποτελεί  την αιχμή του δόρατος όλων αυτών που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια.

 

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι