Smart Cities Event: Παρουσίαση από Βίβιαν Μπουζάλη και Γιάννη Καλαφατά

Smart Cities Event: Παρουσίαση από Βίβιαν Μπουζάλη και Γιάννη Καλαφατά
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Παρουσιάζεται μέρος των ομιλιών της Γενικής Διευθύντριας Επικοινωνίας & Στρατηγικής Marketing της MYTILINEOS Βίβιαν Μπουζάλη και του Γενικού Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών της  MYTILINEOS Γιάννη Καλαφατά, για το Smart Cities Event: Η εισαγωγή της κ. Μπουζάλη: «Μια ιδιαίτερη και χαρούμενη μέρα για εμάς, που ερχόμαστε να προσθέσουμε άλλη μια ιστορική στιγμή στον Οικισμό Άσπρα Σπίτια Παραλίας Διστόμου, μετατρέποντάς την σε μια έξυπνη πόλη. Αυτή τη μέρα θέλαμε να τη γιορτάσουμε μαζί σας, με τους κατοίκους του Οικισμού και με τους συνεργάτες μας, ή με μέλλοντες συνεργάτες μας, με όλους εσάς τους προσκεκλημένους μας.

Μέρα γιορτής δεν είναι όμως μόνο επειδή καινοτομούμε σε αυτό το ιστορικό σημείο, αλλά κι επειδή η MYTILINEOS προσθέτει στη δραστηριότητά της ένα ακόμα αντικείμενο που έχει προκύψει ως αποτέλεσμα των συνεργειών τεσσάρων Τομέων Δραστηριότητάς της: την πλατφόρμα Smart Cities. Κάναμε λοιπόν εργαστήριο καινοτομίας τον οικισμό μας, για να φέρουμε το μέλλον πιο κοντά, ένα μέλλον γεμάτο δυνατότητες.

MYTILINEOS Smart Cities λοιπόν. Υπηρεσίες, εφαρμογές, προϊόντα που απευθύνονται στις πόλεις, τις κοινότητες, τους οικισμούς, ακόμα και μεγάλους οργανισμούς που επιδιώκουν να δημιουργήσουν βιώσιμες, έξυπνες κοινωνίες, με την καθημερινότητα των πολιτών και των κατοίκων πιο εύκολη.

Παράλληλα, για πόλεις, κοινότητες οικισμούς που θέλουν να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, αξιοποιώντας ό,τι καλύτερο προφέρει η τεχνολογία…. Σε αυτό το σημείο, θέλω να καλέσω μαζί μου στη σκηνή το Γιάννη Καλαφατά, Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών της MYTILINEOS, που είχε το γενικό συντονισμό της ανάπτυξης του νέου μας project. Θα ήθελα να σταθώ στο συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει η MYTILINEOS: τους Τομείς Δραστηριότητάς της που δίνουν τη δυνατότητα συνεργειών ανάπτυξης υπηρεσιών, προϊόντων ή εφαρμογών που πρώτα έχουμε αξιοποιήσει για εμάς.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του νέου CCGT παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που είναι ήδη σε λειτουργία στο ενεργειακό κέντρο του Αγίου Νικολάου και δημιουργήθηκε από τον Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης για τον Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου και πια χτίζουμε σε όλο τον κόσμο, όπως αναλάβαμε πρόσφατα στην Αγγλία».

Ομιλία Γιάννη Καλαφατά

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω κι εγώ με τη σειρά μου στη σημερινή εκδήλωση που όπως είπε και η Βίβιαν, είναι σημαντική για την εταιρεία μας. Κι αυτό γιατί με την πλατφόρμα Smart Cities ερχόμαστε να δείξουμε μέρους του συνολικού Energy Utility που έχει μετατραπεί η MYTILINEOS όλα αυτά τα χρόνια.

Ενός οργανισμού που παράγει και παρέχει ενέργεια, δημιουργεί τις υποδομές για την παραγωγή, εμπορεύεται ηλεκτρισμό και φυσικού αέριο, δημιουργεί καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες για τους καταναλωτές, που δεν εξαντλούνται απλώς σε πακέτα ενέργειας, όπως θα δείξουμε σήμερα.

Εμείς, έχοντας το προνόμιο να διαθέτουμε ένα δικό μας οικισμό, συνεργαστήκαμε όλες σχεδόν οι δομές της εταιρείας, για να ένα μοναδικό project που μας κάνει υπερήφανους: να μετατρέψουμε τον ιστορικό Οικισμό Άσπρα Σπίτια σε έξυπνη πόλη, μέσα από τέσσερα use cases για αρχή, με άπειρες δυνατότητες».

Ομιλία Βίβιαν Μπουζάλη

«Πριν εξηγήσουμε τι κάναμε για τα Άσπρα Σπίτια, θα ήθελα να εξηγήσουμε τι είναι μία “έξυπνη” πόλη. Μία “έξυπνη” πόλη είναι μία πόλη που ζει και αναπνέει μέσα από τους ανθρώπους της, έχοντας παράλληλα ως προτεραιότητα την τεχνολογική της αναβάθμιση. Γίνεται για παράδειγμα μία ενεργειακή κοινότητα με πρόσθετες ψηφιακές καινοτομίες που στοχεύουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής, όπως ανέφερε βελτιώνουν τον τρόπου που εκμεταλλευόμαστε τους πόρους, τους κάνουν πιο αποδοτικούς και βέβαια αποδοτικότερη και οποιαδήποτε δραστηριότητα των πολιτών.

Μέσω αυτής αναδεικνύεται η αξία της κοινότητας και των δυνατοτήτων των ανθρώπων της, όπου ο καταναλωτής γίνεται πλέον παραγωγός και ελέγχει την κατανάλωσή του.
Έτσι – με την χρήση ψηφιακών τεχνολογιών –αναβαθμίζονται υπάρχουσες δομές και εγκαταστάσεις προσφέροντας ουσιαστική διάδραση με τους πολίτες, με ασφάλεια και αξιοπιστία. Παράλληλα, μέσα από τη βελτιστοποίηση της χρήσης των πόρων, ελαχιστοποιούνται οι άμεσες και έμμεσες εκπομπές διοξειδίων του άνθρακα.
Γιάννη μου, μιας και είσαι άνθρωπος των αριθμών, έχεις να μας πεις κάποια ενδιαφέροντα στατιστικά».

Γιάννης Καλαφατάς: «Οι αριθμοί λένε την αλήθεια»

«Οι αριθμοί λένε την αλήθεια τις περισσότερες φορές. Καθώς μιλάμε για πόλεις και μάλιστα “έξυπνες” πόλεις ας δούμε κάποια δεδομένα και νούμερα που αφορούν στις πόλεις.
Οι πόλεις λοιπόν καλύπτουν μόλις το 7% της επιφάνειας του πλανήτη που δεν είναι νερό αλλά στεγάζουν πάνω από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ευθύνονται για πάνω από το 75% της ενεργειακής κατανάλωσης του πλανήτη καθώς και πάνω από 70% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Στις μεγάλες πόλεις καταναλώνεται ετησίως περίπου 2,5 δις κυβικά νερό αλλά χάνονται λόγω διαρροών βλαβών και απωλειών δικτύου περίπου 500εκ κυβικά που αντιπροσωπεύουν το 21% της ετήσιας κατανάλωσης
Τέλος οι πόλεις παράγουν ετησίως περίπου 2 δις τόνους στερεών απορριμμάτων με τάση αύξησης περίπου στο διπλάσιο μέχρι το 2030.

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα δεδομένα που παράγονται καθημερινά στις πόλεις και δίνουν χρήσιμο υλικό για την ανάπτυξη έξυπνων λύσεων που μπορούν να βελτιώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των πόλεων, τη διαχείριση των φυσικών πόρων και τη διαθεσιμότητα τους καθώς και τη διαχείριση αποβλήτων.

Αυτά καλούμαστε να διαχειριστούμε ως ανθρωπότητα, που μάλιστα μόλις την προηγούμενη εβδομάδα φτάσαμε τα 8 δις ανθρώπους. Γι αυτό είναι απαραίτητο να κάνουμε την καλύτερη διαχείριση, για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε αλλά και να έχουμε ποιότητα ζωής.

Απαιτείται λοιπόν η συνδρομή όλων μας, με κάθε τρόπο για να ανταποκριθούμε. Αυτό κάνει η MYTILINEOS, που έχει ασπαστεί τα κριτήρια ESG, υλοποιεί πολιτικές βιώσιμης ανάπτυξης και επιχειρεί με γνώμονα και πυξίδα την αειφορία».

Βίβιαν Μπουζάλη για τις Smart Cities

«Η MYTILINEOS, λοιπόν, δημιούργησε τη νέα πλατφόρμα για “έξυπνες” πόλεις, την πλατφόρμα “Smart Cities”. Με καινοτόμες υπηρεσίες, εφαρμογές, πρωτοποριακά εργαλεία και προϊόντα που απευθύνονται σε πόλεις, κοινότητες, οικισμούς, ακόμα και μεγάλους οργανισμούς που επιδιώκουν να δημιουργήσουν βιώσιμες, “έξυπνες” κοινωνίες, στοχεύουμε στη δημιουργία μίας καθημερινότητας πιο εύκολης και βιώσιμης για τους πολίτες και τους κατοίκους.

Με την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και cutting edge τεχνολογιών δημιουργούμε βιώσιμες και “έξυπνες” κοινωνίες με απεριόριστες δυνατότητες προς όφελος των πολιτών.
Πόλεις με φιλικές υπηρεσίες που δίνουν εύκολα λύσεις, αλληλεπιδρούν σε όλα τα επίπεδα, προσφέρουν ευκαιρίες, μειώνουν κόστη, σέβονται το περιβάλλον, αλλά πάνω από όλα παραμένουν ανθρώπινες και βιώσιμες».

Γιάννης Καλαφατάς για τα Άσπρα Σπίτια

«Έτσι, τα Άσπρα Σπίτια Παραλίας Διστόμου παίρνουν μία νέα μορφή και μετατρέπονται σε πλατφόρμα καινοτομίας, η οποία είναι σε θέση να αλλάξει θετικά τον τρόπο ζωής των κατοίκων, προσφέροντας μία ολιστική εμπειρία εξελιγμένης διαβίωσης μέσα από νέες τεχνολογίες και εφαρμογές που κάνουν πιο εύκολη τη ζωή ενός νοικοκυριού αλλά και μιας ολόκληρης κοινότητας.

Το πιλοτικό πρόγραμμα στον οικισμό των Άσπρων Σπιτιών υλοποιήθηκε με στόχο την ανάδειξη των ωφελειών που μπορεί να έχει η πόλη, καθώς προχωράει στον ενεργειακό μετασχηματισμό της. Σε αυτό τον άξονα, σημαντικό μερίδιο έχουν (τα φωτοβολταϊκά που έχουν εγκατασταθεί σε στέγες σπιτιών και οι οικιακές μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας που στοχεύουν στην πλήρη αξιοποίηση της παραγόμενης ενέργειας.

Ένας νέος κόσμος με ανεξάντλητες δυνατότητες ανοίγεται, μέσα από ευέλικτες εφαρμογές και τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης. Και ο οικισμός των Άσπρων Σπιτιών χαράσσει τον δρόμο για ένα πιο «πράσινο» και βιώσιμο αύριο».

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι