Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων

-

Την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο του Σεμιναρίου Σύγχρονης Ιστορίας θα διαπραγματευτούμε το θέμα:   «Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μια ματιά σε μια δύσκολη συμβίωση»

Καλεσμένος μας θα είναι ο Άγγελος Συρίγος, αναπληρωτής καθηγητής διεθνούς δικαίου και εξωτερικής πολιτικής στο Πάντειο πανεπιστήμιο. To Σεμινάριο θα λάβει χώρα την Παρασκευή (7.00-9 μ.μ.) στη Βιβλιοθήκη του Δήμου Κηφισιάς (Έπαυλη Δροσίνη) Αγ. Θεοδώρων & Κυριακού.

Το ζήτημα έχει έρθει και πάλι στο προσκήνιο μετά την εμφάνιση μιας νέας επιθετικότερης στρατηγικής της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Το βαρύ ιστορικό παρελθόν, η ένταση της προκλητικότητας της τουρκικής ηγεσίας, η ύπαρξη «ασαφειών» στο ανατολικά μας σύνορα αναδεικνύουν το ζήτημα των σχέσεων ως το σημαντικότερο ζήτημα και την κυριότερη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει ο σύγχρονος ελληνισμός στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Η σύγχρονη τάξη πραγμάτων προέκυψε μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και την επικράτηση των εθνικιστών στο μεταοθωμανικό σκηνικό, ως απόρροια της Μικρασιατικής Ήττας των Ελλήνων. Μια Ήττα που επισφράγισε  την περίοδο της βασανιστικής αποχώρησης της Οθωμανικής  Αυτοκρατορίας από την Ιστορία.  Μια περίοδο που χαρακτηρίστηκε από συνταρακτικά, τραγικά, γεγονότα, Γενοκτονίες και Ανταλλαγές πληθυσμών. 

Οι ιστορικές εξελίξεις που οδήγησαν στην τελική διαμόρφωση των σύγχρονων εθνικών κρατών της περιοχής υπήρξαν, αναμφισβήτητα, από τις πιο βίαιες στην ιστορία.

Έκτοτε , οι ελληνοτουρκικές σχέσεις προσδιορίζουν σταθερά την ελληνική εξωτερική πολιτική από τη γένεση του νεοελληνικού κράτους και καθορίζουν την ελλαδική στάση σε διάφορες πλευρές των διεθνών σχέσεων.

Ο Άγγελος Συρίγος είναι ένας από τους σημαντικότερους μελετητές των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Έχει μελετήσει επισταμένως την περίοδο μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή:

- την τύχη των αιχμαλώτων μετά το 1922,

-τη συνδιάσκεψη και τη συνθήκη της Λωζάννης,

- την περίοδο της ελληνοτουρκικής προσεγγίσεως κατά τον μεσοπόλεμο,

-το Κυπριακό από το 1955 μέχρι και τη διαχείριση μετά την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν,

-τη διαμάχη για την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου,

-την αιγιαλίτιδα ζώνη, τον εναέριο χώρο και το FIR Αθηνών,

-το νομικό καθεστώς αλλά και την αντιμετώπιση της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη και της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία, καθώς και

-το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Έχει επίσης ασχοληθεί με τα προβλήματα που προέκυψαν προσφάτως, με τα κοιτάσματα αερίου της Κύπρου, τους αγωγούς υδρογονανθράκων, την ΑΟΖ και το Καστελόριζο.