Τράπεζα Πειραιώς: Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων στην Ελλάδα και τον κόσμο

Μηνιαίο Ενημερωτικό Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων από την Τράπεζα Πειραιώς

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση της “Winter 2023 Economic Forecast”, προβλέπει ότι η Ελλάδα το 2023-2024 θα διατηρήσει ρυθμό ανάπτυξης μεγαλύτερο αυτού της Ευρωζώνης και της ΕΕ, ενώ ταυτόχρονα αναθεωρεί οριακά προς τα πάνω τις προβλέψεις στο 1,2% το 2023 και στο 2,2% το 2024. Επίσης η ΕΕ αναθεωρεί προς τα κάτω την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό του 2023 στο 4,5% (προηγ. εκτιμ: 6%) με περαιτέρω αποκλιμάκωση το 2024 στο 2,4%.

Σύμφωνα με την Ε.Ε η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού αναμένεται να ελαφρύνει σταδιακά την επιβάρυνση του πραγματικού εισοδήματος των νοικοκυριών και να ωφελήσει την ιδιωτική κατανάλωση ενώ η έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (RRP) προβλέπεται να παραμείνει ο κύριος μοχλός αύξησης των επενδύσεων.

Συμφωνά με την ΕΛΣΤΑΤ τον Ιανουάριο, ο πληθωρισμός (ΔΤΚ) διαμορφώθηκε στο 7,0%, διατηρώντας την τάση υποχώρησης που επιδεικνύει από το Οκτώβριο του 2022 – λόγω της επιβράδυνσης στις αυξήσεις των τιμών ενέργειας. Αντίθετα ο πληθωρισμός στην κατηγορία “διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά” διατηρεί μια σαφώς ανοδική πορεία, φτάνοντας τον Ιανουάριο στο 15,4%.

Ο δομικός πληθωρισμός κινήθηκε εκ νέου ανοδικά, φτάνοντας τον Ιανουάριο στο 6,0% (Δεκ.22: 5,2%). Το 2022, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά €7,9 δισ. στα €20,1 δισ. Η εξέλιξη αυτή που συνδέεται κυρίως με την επιδείνωση του ισοζυγίου αγαθών (κατά €12,3δισ.), αντισταθμίστηκε κυρίως από τη θετική πορεία του τουρισμού καθώς οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν στα €17,6δισ. (2021: €10,5δισ.), φτάνοντας κοντά στα προ – Covid επίπεδα του 2019 (€18,2 δισ.).

ΔΙΕΘΝΕΊΣ ΕΞΕΛΊΞΕΙΣ

Αμετακίνητες στην προσπάθειά τους να θέσουν σε σταθερά πτωτική πορεία τον υψηλό πληθωρισμό παραμένουν οι κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης προδιαγράφοντας νέες αυξήσεις των βασικών επιτοκίων τους στο επόμενο διάστημα. Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ συνεχίζει να αποκλιμακώνεται, ενώ στην Ευρωζώνη έχουμε τις πρώτες ενδείξεις ότι ίσως να έχει κορυφωθεί. Τα οικονομικά στοιχεία και οι πρόδρομοι δείκτες και στις δύο οικονομίες εξακολουθούν να είναι γενικά καλά, ιδίως στην αγορά εργασίας. Επομένως, ενισχύεται η αισιοδοξία ότι η πιθανολογούμενη ύφεση στην Ευρωζώνη κατά τον φετινό χειμώνα δεν αποκλείεται και να αποφευχθεί.

Στην Κίνα, λόγω του εορτασμού της κινεζικής Πρωτοχρονιάς, τα οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύονται είναι περιορισμένα. Ωστόσο, η κορύφωση των κρουσμάτων κορωνοϊού στις αρχές Ιανουαρίου και η ύφεση της πανδημίας έκτοτε, σε συνδυασμό με την ενθαρρυντική εξέλιξη των πρόδρομων δεικτών ΡΜΙ γεννά προσδοκίες για ισχυρή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας το επόμενο διάστημα. Τέλος, στην Ιαπωνία συνεχίζεται η ήπια ανάκαμψη.

Μπορείτε να βρείτε το Δελτίο Οικονομικών εξελίξεων της Τράπεζας Πειραιώς εδώ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version