Μήνυμα Παυλόπουλου σε Σκόπια και κυβέρνηση

-

Πολλούς αποδέκτες έχει το μήνυμα που έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος με την ομιλία του στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την Μάχη του Σκρα. Μία μάχη, που όπως είπε, μαζί με όλους τους αγώνες των Ελλήνων κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους, «από την μια πλευρά τεκμηρίωσαν, οριστικώς και αμαχήτως, την ελληνικότητα της Μακεδονίας και, από την άλλη, γελοιοποίησαν κάθε χονδροειδή περί του αντιθέτου προπαγάνδα».

Με τις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό των Σκοπίων να βρίσκονται σε εξέλιξη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε στην ομιλία του, ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωατλαντική πορεία της πΓΔΜ, αυτή όμως περνά, όπως είπε, μέσα από τον σεβασμό της ιστορίας και την εξάλειψη του αλυτρωτισμού, επιμένοντας ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος της γειτονικής χώρας αποτελεί προϋπόθεση.

Το μήνυμα του προέδρου  

«Η Ελλάδα, όντας χώρα φιλειρηνική, διαμηνύει σήμερα στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, σε ειλικρινές πνεύμα φιλίας και καλής γειτονίας, τ' ακόλουθα:

  1. Στηρίζει την πορεία ένταξης της φίλης ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τούτο όμως, για λόγους σεβασμού της Ιστορίας, του Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, προϋποθέτει προηγούμενη λύση ως προς το όνομά της, η οποία θα εμπεριέχει τις απαραίτητες εγγυήσεις εξάλειψης του αλυτρωτισμού.
  2. Κατόπιν τούτου, ένας τρόπος υπάρχει για να προχωρήσει η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ:

α)Πρώτον, προηγούμενη αναθεώρηση, προς αυτή την κατεύθυνση, του Συντάγματος της, κάτι το οποίο σηματοδοτεί και τον σεβασμό που η Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ επιδεικνύουν απέναντι στην έννομη τάξη της και στο Κράτος Δικαίου εν γένει.

β) Και, δεύτερον, συμφωνία που θα εμπεριέχει όλες τις εγγυήσεις εξάλειψης του αλυτρωτισμού».

Η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας αποκτά βαρύνουσα σημασία, καθώς έρχεται λίγες μόνο ώρες μετά την συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Σκοπιανό ομόλογό του Νικολα Ντιμιτρόφ και τον ειδικό μεσολαβητή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. Μια συνάντηση στην οποία δρομολογήθηκε συνάντηση των πρωθυπουργών των δύο χωρών, κ. Τσίπρα και Ζάεφ, στις 17 Μαΐου, στην Σόφια, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

 

 

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.