18 πλοία έχουν παραταχθεί και στη μέση το Καστελλόριζο

-

Πολλά ελληνικά πολεμικά πλοία έχουν παραταχθεί κοντά στο τουρκικό ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις και  μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό τις κινήσεις του ωκεανογραφικού, εκπέμποντας κάθε 15 λεπτά μήνυμα καλώντας το να αποχωρήσει «επειδή βρίσκεται παρανόμως εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας».

Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας περίπου 7-8 ελληνικά και άλλα τόσα τουρκικά πλοία -και υποβρύχια- έχουν περικυκλώσει το Καστελλόριζο. Μεταξύ αυτών φρεγάτες, κορβέτες και πυραυλάκατοι. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν διπλάσιο αριθμό πολεμικών πλοίων και από τις δύο πλευρές, δηλαδή συνολικά πάνω από 40.

Η τουρκική πλευρά έκανε και χρήση ελικοπτέρων -ίσως για έλεγχο υποβρυχίων- ενώ παράλληλα γίνονταν και υπερπτήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες τουρκικά σκάφη πλέουν και ανοιχτά της Σάμου και της Μυτιλήνης, με αποτέλεσμα να ενισχυθούν και εκεί οι ελληνικές δυνάμεις του βορείου Αιγαίου. Υπάρχουν επίσης πληροφορίες και για 6-7 υποβρύχια, τα οποία πριν από περίπου 10 ημέρες είχαν κινηθεί όλα μαζί προς την Ρόδο, σημαίνοντας συναγερμό στο ελληνικό Γενικό Επιτελείο.

Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, σήμερα 10 Αυγούστου ένας σχηματισμός από 2 F-16 και 11 μεμονωμένα αεροσκάφη (3 CN-235 και 8 ελικόπτερα) πραγματοποίησαν 14 παραβάσεις και 16 παραβιάσεις στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Τα ελικόπτερα ενδεχομένως προσπαθούσαν να εντοπίσουν τα ελληνικά υποβρύχια.

Κανένα από τα τουρκικά αεροσκάφη δεν ήταν οπλισμένο, δεν σημειώθηκαν εμπλοκές και σε όλες τις περιπτώσεις το ανωτέρω Α/Φ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.