Ο ΟΗΕ συνέταξε κατάλογο εταιριών που “καταπατούν” παλαιστινιακά δικαιώματα

Ο ΟΗΕ συνέταξε κατάλογο εταιριών που “καταπατούν” παλαιστινιακά  δικαιώματα

Ο ΟΗΕ δημοσίευσε κατάλογο πάνω από 100 εταιρειών για συνεργασία στην παραβίαση παλαιστινιακών ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω σχέσεων με εποικισμούς Ισραηλινών.

Ο ΟΗΕ δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις παραβιάζουν δικαιώματα λειτουργώντας σε ισραηλινούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη – και είναι μια πρώτη διεθνής προσπάθεια να κατονομάσουν και να ντροπιάσουν επιχειρήσεις που όμως έχουν προκαλέσει έντονη κατακραυγή στο ισραήλ.

Η δημοσίευση του καταλόγου μετά από επανειλημμένες καθυστερήσεις κλιμάκωσε μια αναδυόμενη επίδειξη δύναμης μεταξύ του Ισραήλ και της διεθνούς κοινότητας για την πολιτική του για την ανέγερση οικισμών στη Δυτική Όχθη εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, υποσχέθηκε την προσάρτηση περισσότερων από 100 οικισμών στο Ισραήλ, ενώ ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στη Χάγη ανέφερε ότι σύντομα θα ξεκινήσει έρευνα για εγκλήματα πολέμου σχετικά με τις πολιτικές εποικισμού.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει γνωστές εταιρείες παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων η Airbnb, η Motorola και η General Mills. Αν και η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου θεωρεί παράνομους τους οικισμούς, η έκθεση της Τετάρτης δεν κατηγορεί τις εταιρείες ότι παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Αντίθετα, φαινόταν να επιδιώκει να τους πιέσει, εφιστώντας την αρνητική προσοχή στους δεσμούς τους με μια πολύ αμφιλεγόμενη ισραηλινή πολιτική.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι