Εκοιμήθη ο μητροπολίτης πρώην Πειραιώς, Καλλίνικος

Εκοιμήθη ο μητροπολίτης πρώην Πειραιώς, Καλλίνικος

Έφυγε από τη ζωή ο μητροπολίτης πρώην Πειραιώς, Καλλίνικος, σε ηλικία 94 ετών και ύστερα από σύντομη νοσηλεία, όπως έγινε γνωστό το Σάββατο.

Εκοιμήθη ο μητροπολίτης πρώην Πειραιώς Καλλίνικος, ύστερα από σύντομη νοσηλεία, σήμερα, Σάββατο. Ο μητροπολίτης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών.

Κατά κόσμον Κωνσταντίνος Καρούσος, ο μητροπολίτης Καλλίνικος υπήρξε ιδρυτής της μοναστικής αδελφότητας «Χρυσοπηγή» και πνευματικός πατέρας του μακαριστού αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου

Γεννήθηκε στο Βαρθολομιό Ηλείας στις 20 Σεπτεμβρίου 1926. Έζησε στην Πάτρα, όπου το 1948 ξεκίνησε να διδάσκει ως κατηχητής. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1956 και πρεσβύτερος το 1959. Το 1957 αρχίζει τις σπουδές του στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία και αποφοίτησε.

Την ίδια εποχή, συγκατοικεί σε διαμέρισμα στο Παγκράτι με τον Αθανάσιο Λενή, μετέπειτα μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και με τον μετέπειτα αρχιεπίσκοπο Χρήστο Παρασκευαΐδη.

Το 1961, η μικρή αδελφότητα εγκαταστάθηκε στη Μονή Βαρλαάμ των Μετεώρων, της οποίας ορίζεται ηγούμενος. Ύστερα από παραμονή δύο ετών, και αφού πρώτα αναστήλωσε εκ βάθρων τη Μονή, ο Καλλίνικος και η αδελφότητα του επιστρέφουν και το 1967 τοποθετήθηκε καθηγητής του φροντιστηρίου κατηχητών και γενικός διευθυντής των κατηχητικών σχολείων της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι και το 1980.

Συνιδρυτής της Μονής της Παναγίας «Χρυσοπηγής»

Το 1973 ίδρυσε με τους αρχιμανδρίτες Αμβρόσιο και Χριστόδουλο τη Μονή της Παναγίας «Χρυσοπηγής» της οποίας και ορίστηκε ηγούμενος.

Ο ίδιος ανέπτυξε πλούσιο έργο όσο ήταν μητροπολίτης Πειραιώς, καθώς ίδρυσε κατηχητικά σχολεία, εκκλησιαστικό βιβλιοπωλείο, γηροκομείο, παιδικούς σταθμούς και δημοτικό σχολείο ενώ δημιούργησε οργανωμένα συσσίτια για απόρους πολίτες.

Σταθμός στην ποιμαντορία του, η ίδρυση του ραδιοφωνικού σταθμού «Πειραϊκή Εκκλησία».

Το 2006 υπέβαλε την παραίτησή του στον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, επικαλούμενος λόγους υγείας.

Μετά την παραίτησή του, επέδειξε αξιοσημείωτη συμπεριφορά αποφεύγοντας κάθε αναφορά στα της τοπικής Εκκλησίας που επί 28 χρόνια διακόνησε την οποία δεν επισκέφθηκε ξανά έκτοτε, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Το 2019 παραιτήθηκε από τη θέση του ηγουμένου της Μονής της Παναγίας Χρυσοπηγής.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι