Οι δυνάμεις του Χάφταρ περικλείουν την Τρίπολη

Οι δυνάμεις του Χάφταρ περικλείουν την Τρίπολη

Στις 15 Μαρτίου, ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) του Στρατάρχη Καλίφα Χάφταρ εκτέλεσε κινήσεις υπερκέρασης της Τρίπολης, σύμφωνα με πληροφορίες για μια σφοδρή και ενδεχομένως τελική επίθεση στην Τρίπολη.

Βίντεο και φωτογραφίες αρκετών στρατιωτικών οχημάτων δημοσιεύτηκαν στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης.

https://twitter.com/LNA2019M/status/1239332717319389188

Δεν έχει ανακοινωθεί τι ακριβώς θα συνεπάγεται η επιχείρηση, ή ποιες μονάδες ακριβώς κινούνται.

Εν τω μεταξύ, οι αεροπορικές δυνάμεις του LNA  του Χαφτάρ διενήργησαν επιδρομές και  άπληξαν τις δυνάμεις της κυβέρνησης της Εθνικής Συμφωνίας (GNA), καθώς και τους Σύριους μισθοφόρους τη Τουρκίας στην περιοχή της Μισράτα.

https://twitter.com/LNA2019M/status/1239333846312718341

Ο εκπρόσωπος τύπου του LNA, Ταξίαρχος Μεσμάρι υποστήριξε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Λιβύης συμφώνησαν στην εκεχειρία, αλλά δεν θα δέχονταν ποτέ απειλές από πολιτοφυλακές. Ο εκπρόσωπος του LNA δήλωσε ότι οι πολιτοφυλακές της Μισράτα προσπαθούν να επιτεθούν στις δυνάμεις σε Αλ Τζούφρα και Σίρτη χρησιμοποιώντας προηγμένα πυρομαχικά και αεροσκάφη που προμηθεύει η Τουρκία.

Ο εκπρόσωπος του LNA αναφέρθηκε επίσης σε μια προσπάθεια των πολιτοφυλακών να στοχεύσουν την αεροπορική βάση Αλ Τζούφρα από ένα τουρκικό ντρόουν που καταρρίφθηκε από τον LNA.

Ο Μεσμάρι δήλωσε ότι οι τουρκικές σφαίρες επιρροής στη Λιβύη βρίσκονται σε Μισράτα,  Τρίπολη και Ζουγάουρα λέγοντας ότι το LNA έχει εντοπίσει όλες τις θέσεις των τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη.

Ο εκπρόσωπος του LNA κατηγόρησε την Τουρκία ότι μεταφέρει 300-400 μισθοφόρους στη Λιβύη εβδομαδιαίως με πολιτικά αεροσκάφη και  πλοία που προστατεύονται από τους διεθνείς νόμους. Ορισμένα από αυτά τα πλοία φέρουν τις σημαίες ορισμένων χωρών. Για παράδειγμα, ένα πλοίο που μετέφερε μισθοφόρους είχε σημαία  Λιβάνου.

Ο Μεσμάρι δήλωσε ότι ο αριθμός των Τούρκων στελεχών σε λιβυκό έδαφος έφθασε τους 1.000 ενώ ο αριθμός των μισθοφόρων καταγράφηκε σε 7.500. Ο Μεσμάρι δήλωσε ότι το LNA έπληξε τους τουρκικούς στόχους στο διεθνές αεροδρόμιο Μιτίγκα.

Ο Μεσμάρι αποκάλυψε ότι ο LNA έχει 85.000 στρατιώτες και ότι 7.000 σκοτώθηκαν (μαρτύρησαν όπως ανέφερε) από τότε που ξεκίνησε η επιχείρηση κατά της Τρίπολης, τον Απρίλιο του 2019. Αυτό πέραν των τραυματισμών.

Από την πλευρά του GNA, φαίνεται να υπάρχει μάχη, καθώς ένα βίντεο φέρεται να έδειξε ότι οι φατρίες εντός των δυνάμεων του GNA επιτίθενται μεταξύ τους.

https://twitter.com/LNA2019M/status/1239321200167395330

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι