Τούρκος μισθοφόρος διοικητής σκοτώθηκε στη Λιβυή

Τούρκος μισθοφόρος διοικητής σκοτώθηκε στη Λιβυή

Ένας από τους διοικητές των δυνάμεων της Λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA), Ζιγιάντ Μπαλάμ, σκοτώθηκε στη Μιστράτα στις 18 Μαρτίου.

Ο Ζιγιάντ Μπαλάμ ήταν ένας από τους επτά ταυτοποιημένους τρομοκράτες της Ansar al-Sharia (Αλ Κάιντα), οι οποίοι διέπραξαν επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία στη Βεγγάζη το 2012 (τώρα μόνο ένας από αυτούς εξακολουθεί να ζει – ο Καλίντ αλ-Σαρίφ).

Μετά την επίθεση εναντίον της πρεσβείας, η Τουρκία αναγνώρισε την ομάδα Ansar al-Sharia ως τρομοκρατική.

Μόλις ο Μπαλάμ έγινε διοικητής της ταξιαρχίας Ομάρ Μουχτάρ, μέλος του Συμβουλίου Σούρα των Επαναστατών της Βεγγάζης, η τουρκική πλευρά αποσύρθηκε από όλες τις αξιώσεις εναντίον του και το 2014 οι τουρκικές υπηρεσίες δημόσιας υγείας βοήθησαν τον τραυματισμένο «πρώην» τρομοκράτη.

Το 2014 τραυματίστηκε σε μια υποτιθέμενη απόπειρα δολοφονίας που απέτυχε.

Αφού νοσηλεύτηκε στην Τουρκία, έμενε συχνά στην Κωνσταντινούπολη ειδικά μεταξύ 2018 και 2020.

Αφού επέστρεψε στη Μιστράτα, πήγε στην Τρίπολη και δεν επέστρεψε ποτέ στη Βεγγάζη. Έχει αναφερθεί ότι ήταν ενεργός στο ανατολικό τμήμα της συνοικίας Τζούφρα.

Τον Απρίλιο του 2019, ο Ζιγιάντ Μπαλάμ, έφτασε για τελευταία φορά στην Τρίπολη για να πολεμήσει στο πλευρό της GNA, σύμφωνα με διάφορες πηγές, οδήγησε πρόσφατα όλους τους “μη τρομοκράτες” από τη Συρία στην Αΐν Ζάρα.

Στις 18 Μαρτίου τραυματίστηκε, και μετά πέθανε στο νοσοκομείο.

https://twitter.com/LNA2019M/status/1240855638000963584

Ο Μπαλάμ ήταν ένας από τους περισσότερους από 6.000 αντάρτες που μετέφερε η Τουρκία στη Λιβύη, για να πολεμήσει εξ ονόματος του GNA ενάντια στις δυνάμεις του Στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επειδή υπάρχουν πολλοί από αυτούς, η Άγκυρα άρχισε να πληρώνει χαμηλότερο μισθό.

Επιπλέον, ο αριθμός των θανάτων φέρεται να είναι 129.

Εν τω μεταξύ, οι συγκρούσεις στην Τρίπολη και στην περιοχή φαίνεται ότι επιβραδύνονται, καθώς ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA) επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας και αναπτύσσεται σε πόλεις στο 95% περίπου της λιβυκής επικράτειας υπό την προστασία του για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του COVID-19.

https://twitter.com/MLNA27/status/1240837203338702849

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι