Νέα έρευνα για τον κορονοϊό: Οι γάτες τον μεταδίδουν πιο εύκολα, οι σκύλοι πιο δύσκολα

Νέα έρευνα για τον κορονοϊό: Οι γάτες τον μεταδίδουν πιο εύκολα, οι σκύλοι πιο δύσκολα

Η επιστημονική έρευνα εξακολουθεί να συνιστά τη λήψη προστατευτικών μέτρων, παρόλο που δεν απέδειξε ότι ο κορονοιός μεταδίδεται από το κατοικίδιο στον άνθρωπο.

Σύμφωνα με νέα κινεζική επιστημονική έρευνα, ο νέος κορονοϊός είναι πιο εύκολο να μεταδοθεί από γάτα σε γάτα.

Συγκεκριμένα, η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Ινστιτούτου Κτηνιατρικής Έρευνας στην πόλη Χαρμπίν της Κίνας, έδειξε ότι οι γάτες είναι πιο ευάλωτες στον COVID-19 και μπορούν να μεταδώσουν τον ιό πιο εύκολα, μέσω των αναπνευστικών σταγονιδίων.

Αντίθετα, σκυλιά, κοτόπουλα, πάπιες και χοίροι, αποδείχτηκε ότι πολύ δύσκολα μπορούν να «κολλήσουν» τον ιό και να το μεταδώσουν στα υπόλοιπα ζώα.

Αφορμή της έρευνας αποτέλεσε, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η περίπτωση μιας γάτας στο Βέλγιο, η οποία εμφάνισε συμπτώματα κορονοϊού, όπως είναι η δύσπνοια, η διάρροια και οι εμετοί, μια εβδομάδα αφού ο ιδιοκτήτης της είχε διαγνωστεί θετικός στον ιό.

Σύμφωνα με τον «Guardian», στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε με επικεφαλής τον ιολόγο Μπου Ζιγκάο, δόθηκαν μεγάλες δόσεις του ιού σε πέντε πειραματόζωα.

Μετά από έξι μέρες, οι επιστήμονες προχώρησαν στην ευθανασία δύο γατών και παρατήρησαν ότι είχαν εμφανίσει τόσο το γενετικό υλικό του ιού (RNA) στο σώμα τους, όσο και σωματίδια του ιού στο αναπνευστικό τους σύστημα.

Στη συνέχεια μετέφεραν τις υπόλοιπες τρεις γάτες σε διπλανά κλουβιά με υγιείς γάτες, από τις οποίες μόνο η μία κόλλησε τον ιό και εμφάνισε συμπτώματα. Παρατήρησαν, μάλιστα, ότι στις πρώτες γάτες είχαν δημιουργηθεί αντισώματα και καμία τους δεν εμφάνισε συμπτώματα.

Οι επιστήμονες, μέσα από την έρευνά τους, παρόλο που κατέληξαν στο γεγονός ότι οι γάτες δεν συνιστούν σημαντικό φορέα μετάδοσης του ιού, επισήμαναν ότι πρέπει να γίνουν κι άλλα πειράματα με περισσότερες γάτες και με διαφορετικές δόσεις του ιού.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι