Δυσάρεστα νέα για την ανοσία της αγέλης

Πυροβολισμοί με τραυματία στη Γλυφάδα

“Δεν μπορούμε δυστυχώς να στηριχθούμε στην ανοσία της αγέλης, είναι πολύ χαμηλά τα ποσοστά ανάπτυξης αντισωμάτων”, είπε ο καθηγητής Θεραπευτικής – Ογκολογίας- Αιματολογίας, και πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε μια πολύ πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Ισπανία και δείχνει ότι ακόμα και σε περιοχές με ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά νοσούντων από COVID-19, η ανοσιακή απάντηση και η ανάπτυξη αντισωμάτων περιορίζεται στο 5%.

«Και μάλιστα φαίνεται ότι αρκετοί από αυτούς τους αναρρώσαντες ασθενείς, χάνουν τα αντισώματα τους, μετά από μερικούς μήνες. Αυτό είναι πολύ σημαντικό δεδομένου ότι δείχνει πως δεν μπορούμε να στηριχθούμε σε καμία ανοσία της αγέλης, σε καμία φυσική επιλογή, για να αναχαιτίσουμε τη νόσο. Επομένως συνάδει με την σύσταση για τήρηση των μέτρων, τα οποία έχουν προταθεί από διάφορους διεθνείς οργανισμούς και εφαρμόζουμε κι εμείς στην Ελλάδα. Ελπίδα μας τα σκευάσματα και το εμβόλιο».

Εκτός από την ισπανική μελέτη στην οποία αναφέρεται ο Θ. Δημόπουλος, υπάρχει και το εξίσου απογοητευτικό εύρημα των Σουηδών. Δηλαδή εξίσου χαμηλά ποσοστά είχε και η Σουηδία, όπου εξαρχής υιοθετήθηκε η φιλοσοφία “όσοι είναι να φύγουν θα φύγουν, αλλά θα αναπτυχθεί ανοσία αγέλης για να ησυχάσουμε μακροπρόθεσμα”. Και εκεί δυστυχώς παρατηρήθηκε ελάχιστη ανάπτυξη αντισωμάτων -αρχικά είχαν βρει ένα σχετικό αισιόδοξο 7% και μετά διαπίστωσαν ότι το ποσοστό έπεσε στο 5,5%, που σημαινει είτε πώς έχασαν πολλοί τα αντισώματά τους είτε πως η αρχική έρευνα με το 7% δεν ειχε γίνει με σωστά επιστημονικά κριτήρια.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι