Τηλεδιάσκεψη Μέρκελ-Ερντογάν-Μισέλ

Τηλεδιάσκεψη Μέρκελ-Ερντογάν-Μισέλ

Τηλεδιάσκεψη θα έχουν αύριο Τρίτη, η Μέρκελ με τον Ερντογάν και τον Σαρλ Μισέλ.

Οι ανακοινώσεις για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι ζήτημα ωρών, αλλά η Τουρκία καθυστερεί την αναγγελία για εσωτερικούς λογούς.

Η τηλεδιάσκεψη εκτιμάται ότι θα αποτελέσει τη “δικαιολογία” του Ερντογάν για να κάνει ανακοίνωση επανένωσης διαλόγου πριν από την Σύνοδο κορυφής. Οι διερευνητικές επαφές είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, την προσεχή Πέμπτη.

Το Συμβούλιο πάντως δεν έλαβε αποφάσεις ούτε για τη Λευκορωσία επειδή η Κύπρος άσκησε βέτο. θέτοντας ως προϋπόθεση για να άρει το βέτο, να επιβληθούν παράλληλα κυρώσεις κατά της Τουρκίας και αυτό ενόχλησε πολλούς Ευρωπαίους.

«Είμαστε πεπεισμένοι ως προεδρεύοντες στο Συμβούλιο ότι είναι αναγκαίο να φέρουμε τις δυο πλευρές στο τραπέζι των συζητήσεων, πιστεύουμε ότι είναι εφικτό, έχουμε διπλωματικό παράθυρο ως το Συμβούλιο αυτής της εβδομάδας και θέλουμε να το αξιοποιήσουμε ώστε να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για διπλωματική λύση» τόνισε από τις Βρυξέλλες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, αναφερόμενος στο διάλογο Ελλάδας-Τουρκίας, χωρίς να αναφερθεί στην Κύπρο.

«Θετικό δείγμα» χαρακτήρισε την αποχώρηση του Ορόυτς Ρέις ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας από το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, τονίζοντας ωστόσο ότι πρόκειται για «ένα πρώτο δείγμα». Παράλληλα, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι «η Τουρκία πρέπει να δώσει πολλά άλλα απτά δείγματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης επανέλαβε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να έχει επιλεκτική αντίδραση όταν παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο αναλόγως του ποιος προβαίνει σε αυτή την παραβίαση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι