Ισόβια για το φόνο του κτηνοτρόφου

Τέσσερα χρόνια η ποινή στον 23χρονο για σουγιάδες και βεγγαλικά

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε 47χρονος κρεατέμπορας από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης, για τον φόνο 59χρονου κτηνοτρόφου, του Δημήτρη Γραικού, η σορός του οποίου εντοπίστηκε, πέρυσι τον Μάιο, δυόμισι χρόνια μετά την εξαφάνισή του. Η αιτία του φόνου ήταν οικονομική.

Νωρίτερα, το πρωί, η εισαγγελέας της έδρας είχε εισηγηθεί την καταδίκη του για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, πρόταση που τελικώς έγινε δεκτή. Η ίδια τον χαρακτήρισε αμετανόητο, απορρίπτοντας το σύνολο των ισχυρισμών του για τις συνθήκες θανάτου του 59χρονου. (Ο δράστης είχε υποστηρίξει ότι χτύπησε το θύμα από θυμό χωρίς να θέλει να σκοτώσει, αλλά όταν είδε ότι ο 59χρονος ήταν νεκρός, έθαψε τη σορό του).

«Ζητώ να τον κρίνετε ένοχο για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως σε ήρεμη ψυχική κατάσταση», είπε, απευθυνόμενη προς τους δικαστές του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, ενώπιον του οποίου διεξήχθη η δίκη. Η εισαγγελέας χαρακτήρισε τον κατηγορούμενο «αμετανόητο», τονίζοντας ότι επί 2,5 χρόνια απέκρυπτε την πράξη του και εμφανιζόταν σε τηλεοπτικές εκπομπές. «Μίλησε για τα μαρτύριο που περνάει η οικογένειά του, αλλά δεν βρήκε να πει μία συγγνώμη για τις μαρτυρικές στιγμές που βίωσε ο Γραικός», ανέφερε, ενώ, αξιολογώντας τη συμπεριφορά του έκανε λόγο για «αναλγησία» και «απάθεια».

Εν ψυχρώ

Σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό, ο κτηνοτρόφος ακολούθησε τον κατηγορούμενο στην κτηνοτροφική μονάδα που διατηρούσε τότε στον Ανατολικό Θεσσαλονίκης για να εισπράξει τα 47.000 ευρώ που του όφειλε ο 47χρονος δράστης από σφαγές ζώων και ουσιαστικά έπεσε σε παγίδα στημένη εν ψυχρώ από τον δράστη.

Στην απολογία του ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, ο δράστης υποστήριξε ότι λογοφέρανε και πάλεψαν  «και όταν του είπα “σήκω φύγε”, με έπιασε από την μπλούζα. Του έδωσα ένα δυνατό χτύπημα, όχι όμως για να τον σκοτώσω. Εκείνος έπεσε προς τα πίσω κι εγώ από πάνω του. Αφού σηκώθηκα είδα ότι παρέμεινε αναίσθητος. Έπιασα τον σφυγμό του, είδα ότι δεν υπάρχει ζωή. Εκεί αποφάσισα να κάνω ό,τι έκανα για να αποκρύψω το γεγονός. Έσκαψα μία τρύπα και με τη βοήθεια φορτωτή έριξα το πτώμα μέσα και το σκέπασα με μπάζα. Το ίδιο έκανα και με το αυτοκίνητό του…», είπε.

Το οικονομικό κίνητρο

Ο δράστης όφειλε στο θύμα 47.000 ευρώ. Επιπλέον το θύμα την ημέρα που εξαφανίτηκε, είχε πουλήσει ζώα αξίας 17.000 ευρώ  που δεν βρέθηκαν πουθενά.

Η υπόθεση παρέμενε “γρίφος” επί δυόμισι χρόνια για τις διωκτικές αρχές. Ο άτυχος κτηνοτρόφος είχε εξαφανιστεί στις αρχές Νοεμβρίου 2016, όταν εθεάθη για τελευταία φορά στο σφαγείο της Χαλάστρας, απ’ όπου φέρεται να αναχώρησε με το αγροτικό του αυτοκίνητο. Έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη του, ενώ ακολούθησαν πολύμηνες έρευνες που απέβησαν άκαρπες. Η υπόθεση επρόκειτο να οδηγηθεί στο αρχείο με την ένδειξη “αγνώστων δραστών”, αλλά ο εισαγγελέας Εφετών δεν ενέκρινε την αρχειοθέτηση, ζητώντας να διενεργηθεί νέα έρευνα.

Το μυστήριο λύθηκε τελικά, όταν με τη συνδρομή επιστημόνων του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ που -κατόπιν υπόδειξης των αστυνομικών της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης- “σάρωσαν” τις εγκαταστάσεις του υπόπτου με ειδικά μηχανήματα. Αρχικά εντοπίστηκε θαμμένο το αγροτικό αυτοκίνητο του θύματος και στη συνέχεια, σε άλλο σημείο, τη σορό του, που έφερε κακώσεις από αλλεπάλληλα χτυπήματα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι