Υπέρ των Αρμενίων εκτοπισμένων γίνεται έρανος στη Γαλλία

Υπέρ των Αρμενίων εκτοπισμένων γίνεται έρανος στη Γαλλία

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε σήμερα την υποστήριξή του στην αρμενική κοινότητα συμμετέχοντας σε εκδήλωση “τηλεφωνικού μαραθωνίου” για τη συγκέντρωση χρημάτων υπέρ του πληθυσμού των Αρμενίων που ζούσαν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και εκτοπίσθηκαν, αλλά και όσων παραμένουν εκεί.

“Οφείλουμε να στηρίξουμε τους 120.000 εκτοπισμένους από τις επτά επαρχίες του Ναγκόρνο Καραμπάχ που ελέγχονται πλέον από το Αζερμπαϊτζάν, αλλά και σε τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Αρμένιους που ζουν σήμερα σε συνθήκες που είναι αφόρητες, υποσιτιζόμενοι και σε πολύ μεγάλη φτώχεια, είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ένα πρώτο αεροπλάνο αναμένεται να αναχωρήσει από τη Γαλλία  με τη βοήθεια της κυβέρνησης και του Γαλλικού Αρμενικού Ταμείου (φάρμακα, είδη ατομικής υγιεινής, ζεστά ρούχα, παιγχνίδια κ.λπ.), στο οποίο θα επιβαίνει ο πρώην διεθνής άσος του ποδοσφαίρου, ο  Γάλλος αρμενικής καταγωγής Γιούρι Τζορκαέφ.

Πολλοί έφυγαν χωρίς να μπορέσουν να πάρουν τίποτα

“Σήμερα, υπάρχει εκεχειρία, αλλά και ένα ανθρωπιστικό δράμα”, δήλωσε ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής το 1998 που ήταν επίσης παρών στην προσπάθεια συγκέντρωσης δωρεών. Οι εκτοπισμένοι “χρειάστηκε να φύγουν, συχνά παίρνοντας μαζί ελάχιστα πράγματα”, εξηγεί ο Κριστόφ Ντοσικιάν, αντιπρόεδρος του Γαλλικού Αρμενικού Ταμείου.

Ο τηλεφωνικός μαραθώνιος άρχισε την Πέμπτη και συγκεντρώθηκαν 1,7 εκατομμύριο ευρώ αλλά “οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες”, δήλωσε ο Ντοσικιάν. Ο μαραθώνιος απευθύνεται κυρίως στην αρμενική διασπορά στη Γαλλία η οποία αριθμεί 600.000 μέλη και είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη. “Χαιρετίζουμε τη συμμετοχή του προέδρου Μακρόν, ο οποίος ήταν ο μόνος μεταξύ των δυτικών ηγετών που κατήγγειλε την αζερική επιθετικότητα”, είπε ο Ντοσικιάν.

Οι Τούρκοι

Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους επανέλαβε επίσης την επιθυμία του για μια “διεθνή εποπτεία” της συμφωνίας που υπογράφηκε την περασμένη εβδομάδα μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, με την υποστήριξη της Ρωσίας, η οποία έθεσε τέλος σε εβδομάδες αιματηρών συγκρούσεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Υπάρχουν ακόμη θέματα που “δεν μπορούν να επιλυθούν μόνο σε μια τουρκο-ρωσική συζήτηση”, δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος συνομίλησε για το θέμα αυτό την Πέμπτη με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ και τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικολ Πασινάν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι