65 φορείς στις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης

-
Δημοσκόπηση: Ο κορονοϊός σαρώνει τις ευρωπαϊκές οικονομίες

Στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνει αύριο, Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου, η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, μετά τα συνολικά 65 κρούσματα κορονοϊού που έχουν εντοπιστεί στις φυλακές Διαβατών τις τελευταίες 20 ημέρες.

Πρόκειται για 59 κρατούμενους και έξι σωφρονιστικούς υπαλλήλους, οι όποιοι είναι όλοι ασυμπτωματικοί και έχουν μπει σε καραντίνα, ενώ, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας, έχουν τηρηθεί όλα τα μέτρα ασφαλείας. Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ότι ενώ αρχικά είχαν σημειωθεί ελάχιστα κρουσματα, η αδιαφορία τα δεκαπλασίασε. Ενώ τα κρούσματα στους υπαλλήλους εμφανίστηκαν προ 20ημέρου, η φυλακή απολυμάνθηκε και  χωρίστηκε σε τρεις ζώνες μόλις προ διημέρου.

Στη μία από τις τρεις ζώνες κρατούνται οι θετικοί στον κορονοϊό, στη δεύτερη όσοι έχουν ελεγχθεί και είναι αρνητικοί και στην τρίτη όλοι οι υπόλοιποι, οι οποίοι όμως δεν έχουν ελεγχθεί. Από τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής (ΓΓΑΠ) επισημαίνεται ότι γίνονται θερμομετρήσεις, ενώ η αντιπολίτευση αναφέρει ότι άπαξ και πλέον κάποιος έχει πυρετό είναι αργά και ότι τα κρούσματα πρέπει να ελέγχονται με προληπτικά τεστ. Επίσης δεν έχει γίνει διαχωρισμός στους ηλικιωμένους ή σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Το ιστορικό

Στις 20 Οκτωβρίου διαπιστώθηκε θετικός στον κορωνοϊό ένας σωφρονιστικός υπάλληλος των φυλακών και στις 23 άλλοι δύο. Στις 27 Οκτωβρίου βρέθηκε θετικός και τέταρτος υπάλληλος, και στις 31 Οκτωβρίου πέμπτος. Μόλις στις 6 Νοεμβρίου ολοκληρώθηκε ο έλεγχος από το νοσοκομείο «Γεννηματάς» σε όλους τους υπαλλήλους.

Στις 28 Οκτωβρίου κρατούμενος παρουσίασε πυρετό και οδηγήθηκε στο νοσοκομείο Παπανικολάου, αλλά επέστρεψε στη φυλακή και τέθηκε σε καραντίνα. Μία ημέρα μετά, το τεστ βγήκε θετικό και άμεσα απομονώθηκαν οι επαφές του. Στις 4 Νοεμβρίου καταγράφηκαν 3 βεβαιωμένα κρούσματα και την επόμενη ημέρα, 5 Νοεμβρίου, ο αριθμός τους στους κρατουμένους έφτασε τα 15. Στις 6 Νοεμβρίου μετέβη στο σωφρονιστικό κατάστημα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ προκειμένου να πραγματοποιήσει μαζικά τεστ. Βγήκαν θετικά άλλα 4 τεστ σε κρατούμενους. Έγιναν 150 δειγματοληπτικά τεστ, κυρίως σε κρατούμενους που είχαν έρθει σε επαφή με τα πρώτα κρούσματα.

570 κρατούμενοι, 100 εργαζόμενοι

Συνολικά μέχρι σήμερα καταγράφονται στους κρατουμένους 59 κρούσματα (58 κρατούμενοι με κορονοϊό μέσα στη φυλακή, ενώ θετικός βρέθηκε κρατούμενος που είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» για αμυγδαλίτιδα και παρέμεινε εκεί).  Κανονικά η φυλακή χωράει 265 κρατουμένους, αλλά έχει 578. Από αυτούς τους 578, οι 241 είναι αλλοδαποί (ποσοστό 41,70%), και οι 337 Έλληνες (ποσοστό 58,30%). Επίσης στον ίδιο χώρο εργάζονται 100 σωφρονιστικοί υπάλληλοι, που ζητούν τη λήψη περισσότερων μέτρων.

«Οι κρατούμενοι δεν φορούν μάσκα. Ζητούμε να χορηγηθούν προστατευτικές μάσκες και γάντια και να πραγματοποιηθούν διαγνωστικά rapid tests, στο σύνολο των κρατουμένων. Κανένας δεν είναι άμοιρος των ευθυνών του, σε πολιτικό και σε ατομικό επίπεδο. Ευθύνες έχουν οι υπάλληλοι αλλά και οι κρατούμενοι οι οποίοι πρωτίστως πρέπει να προστατεύσουν τους εαυτούς τους» δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης Δήμος Παπαθανασίου. «Σε αντίθεση με τους κρατούμενους που απομονώνονται στα κελιά, εμείς επιστρέφουμε στα σπίτια μας, στις οικογένειας μας και ερχόμαστε σε επαφή με παιδιά, γονείς, παππούδες και γιαγιάδες. Σύμφωνα με το δειγματοληπτικό έλεγχο το 1/3 των κρατουμένων φαίνεται ότι νοσεί» .

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.