"Αδείαζουν" τους Σύρους αντάρτες οι ΗΠΑ, τους βομβαρδίζει η Ρωσία

-
282

Η Ουάσινγκτον ξεκαθάρισε στις κύριες συριακές αντάρτικες οργανώσεις να μην αναμένουν στρατιωτική υποστήριξη έναντι των δυνάμεων του Άσαντ στην επίθεση που αυτές έχουν εξαπολύσει προς ανακατάληψη στρατηγικής σημασίας περιοχής κοντά στο Γκολάν.

Αντίγραφο του μηνύματος που έστειλε η Ουάσινγκτον στους επικεφαλής των οργανώσεων του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) και περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Ρόιτερς, ανέφερε ότι η αμερικανική κυβέρνηση καθιστά σαφές πως δεν θα πρέπει να βασίζονται στην προοπτική αμερικανικής επέμβασης.

Πάντως λίγες ημέρες πριν η Ουάσινγκτον είχε προειδοποιήσει τον Σύρο πρόεδρο Άσαντ και την σύμμαχό του Ρωσία, ότι οι παραβιάσεις στην αποκαλούμενη ζώνη αποκλιμάκωσης που συμφωνήθηκε πέρσι από ΗΠΑ και Ρωσία θα έχουν σοβαρές συνέπειες.

«H κυβέρνηση των ΗΠΑ κατανοεί τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζετε και εξακολουθούμε να συμβουλεύουμε τους Ρώσους και το συριακό καθεστώς να μην λάβει κανένα στρατιωτικό μέτρο που παραβιάζει τη ζώνη αποκλιμάκωσης», αναφέρει το μήνυμα.

Ρωσική απάντηση με βομβαρδισμούς…

Την ίδια ώρα όμως ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδισαν περιοχές που ελέγχονται από αντάρτες στην νότια Συρία για πρώτη φορά μετά από την συμφωνία εκεχειρίας που συνήφθη πριν από περίπου ένα χρόνο.

Ήταν οι πρώτες επιδρομές ρωσικών αεροσκαφών προς υποστήριξη των δυνάμων του Άσαντ για την ανακατάληψη της στρατηγικής σημασίας περιοχή που συνορεύει με την Ιορδανία και στα Υψίπεδα του Γκολάν.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν περίπου 25 επιδρομές σε ανταρτοκρατούμενες πόλεις στην ανατολική επαρχία Ντάραα.

Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος έχουν κάνει μέχρι στιγμής χρήση βαρέως πυροβολικού και ρουκετών στην επιθετική τους επιχείρηση.

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ είναι αποφασισμένος να ανακαταλάβει τη στρατηγικής σημασίας περιοχή και ο στρατός κλιμάκωσε την επίθεσή του την περασμένη εβδομάδα, απειλώντας την ζώνη αποκλιμάκωσης που είχε συμφωνηθεί τον Ιούλιο του 2017 από ΗΠΑ και Ρωσία.

Την Πέμπτη η Ουάσινγκτον επαναδιατύπωσε την απαίτησή της ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστή η συμφωνία για τη ζώνη αυτή, προειδοποιώντας τον Άσαντ την σύμμαχό του Ρωσία ότι οι παραβιάσεις θα έχουν «σοβαρές συνέπειες», κατηγορώντας την Δαμασκό ότι ξεκίνησε αεροπορικές επιδρομές και επιθέσεις πυροβολικού και ρουκετών.

Από την Τρίτη, τουλάχιστον 19 άμαχοι έχουν σκοτωθεί σε περιοχές ελέγχου των ανταρτών σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.