Αίγυπτος: “Σχεδόν 50 εκτελέσεις σε διάστημα 10 ημερών τον Οκτώβριο”

Ο Σταύρος Λυγερός για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Οι αρχές της Αιγύπτου προχώρησαν στην εκτέλεση 49 κρατουμένων σε διάστημα 10 ημερών τον Οκτώβριο, σύμφωνα με απολογισμό του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), το οποίο ζητεί από το Κάιρο “να σταματήσει αμέσως” τις θανατικές ποινές. Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που βασίζεται κυρίως σε πληροφορίες που δημοσιεύονται σε φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, διευκρίνισε ότι “η κυβέρνηση κατά τη συνήθειά της δεν ανακοινώνει ποτέ τις εκτελέσεις, ούτε ενημέρωνει τις οικογένειες των κρατουμένων”.

Μεταξύ των εκτελεσθέντων είναι 15 άνδρες που κατηγορούνταν ότι εμπλέκονταν σε τρεις ξεχωριστές υποθέσεις πολιτικής βία, αναφέρει το HRW. Τρεις εξ αυτών κατηγορούνταν ότι εμπλέκονταν σε μια βίαιη επίθεση που εξαπολύθηκε το 2013 σε αστυνομικό τμήμα της Κερντάσα, προάστιο του Καΐρου, γνωστό ως προπύργιο ισλαμιστών, σύμφωνα με τη ΜΚΟ η οποία επικαλείται στο Al Shebab Center for Human Rights. Δέκα άλλοι κρίθηκαν ένοχοι για επιθέσεις την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ajnad Masr το 2014 και το 2015, δύο άλλοι για μια βίαιη διαδήλωση στην Αλεξάνδρεια το 2013. Από τους 15 εκτελεσθέντες, οι 13 κρατούνταν σε φυλακή του Καΐρου όπου τον Σεπτέμβριο είχαν ξεσπάσει βίαια επεισόδια στη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν τέσσερις κρατούμενοι και ισάριθμοι δεσμοφύλακες.

“Η συνήθεια των αιγυπτιακών αρχών να θανατώνουν κρατούμενους που αναμένουν την εκτέλεσή τους έπειτα από επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας καθιστά την ανάγκη για τερματισμό των εκτελέσεων ακόμη πιο άμεση”, εκτιμά σε ανακοίνωσή του ο Τζο Στορκ αναπληρωτής διευθυντής για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική του HRW. Παράλληλα η ΜΚΟ ανέφερε ότι μεταξύ των άλλων 34 εκτελεσθέντων, εκ των οποίων δύο ήταν γυναίκες, κάποιοι κατηγορούνταν για εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου, όπως φόνοι και βιασμοί. Η οργάνωση εκτίμησε ότι υπό την προεδρία του Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, που εξελέγη το 2014, η Αίγυπτος έγινε μία από τις 10 χώρες παγκοσμίως όπου γίνονται οι περισσότερες εκτελέσεις.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι