Αιθιοπία: Ο "εγκέφαλος" του αποτυχημένου πραξικοπήματος είναι νεκρός

-

Ο επικεφαλής των υπηρεσιών ασφάλειας της περιφέρειας Αμχάρα, ο στρατηγός Ασαμινιού Τσίγκε, ο φερόμενος ως εγκέφαλος του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Αιθιοπία συνελήφθη και σκοτώθηκε σήμερα, όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση EBC, που πρόσκειται στην κυβέρνηση της χώρας.

Σύμφωνα με το κανάλι, ο στρατηγός που διέφευγε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Σαββατοκύριακου σε ένα από τα εννέα ομόσπονδα κρατίδια της Αιθιοπίας, "σκοτώθηκε από σφαίρες στη συνοικία Ζενζέλμα του Μπαχίρ Νταρ" μιας πόλης στα βορειοδυτικά.

Το απόγευμα του Σαββάτου ο πρόεδρος της περιφέρειας Αμχάρα, ο Αμπάτσιου Μεκονέν και ένας από τους συμβούλους του σκοτώθηκαν από ενόπλους στο Μπαχίρ Νταρ, την πρωτεύουσα της περιοχής αυτής, ενώ συμμετείχαν σε μια συνεδρίαση.

Ο Μιγκμπαρού Κεμπέντε, ο γενικός εισαγγελέας της Αμχάρα, που βρισκόταν μαζί τους, υπέκυψε σήμερα το πρωί στα τραύματά του.

Σε μια ξεχωριστή επίθεση, που όμως σύμφωνα με τις αρχές φαίνεται να έγινε σε συντονισμό με την πρώτη, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Αιθιοπίας, στρατηγός Σεαρέ Μεκονέν, σκοτώθηκε λίγες ώρες αργότερα από τον σωματοφύλακά του μέσα στο σπίτι του στην Αντίς Αμπέμπα.

Στην επίθεση αυτή έχασε τη ζωή του και ένας απόστρατος στρατηγός ο οποίος είχε πάει να επισκεφθεί τον Σεαρέ Μεκόνεν.

Οι αρχές έχουν συλλάβει τον σωματοφύλακα, καθώς και πολλά ακόμη πρόσωπα που κατηγορούνται για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον της κυβέρνησης της Αμχάρα.

Ο στρατηγός Τσίνγκε φέρεται ότι οργάνωσε την επίθεση στο Μπαχίρ Νταρ και έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε εκείνη της Αντίς Αμπέμπα. Ο Τσίνγκε είχε συλληφθεί με την κατηγορία της συμμετοχής σε συνωμοσία το 2009, όμως το 2018 του χορηγήθηκε αμνηστία και αφέθηκε ελεύθερος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.