Ακάρ: Κέντρο Συντονισμού με τη Ρωσία για το Ιντλίμπ

-

Η Τουρκία και η Ρωσία συζητούν τη δημιουργία «κέντρου συντονισμού» στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, τελευταίο προπύργιο της αντιπολίτευσης που διαφεύγει τον έλεγχο του καθεστώτος της Δαμασκού, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

«Εργαζόμαστε για τη δημιουργία ενός κοινού κέντρου συντονισμού», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ. Οι δηλώσεις αυτές γίνονται ενώ ρωσικά αεροπλάνα πραγματοποίησαν χθες πλήγματα στην Ιντλίμπ, για πρώτη φορά μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Σεπτέμβριο ανάμεσα στη Μόσχα και την Άγκυρα η οποία επέτρεψε να αποτραπεί μια επίθεση στην περιοχή αυτή όπου ζουν πολλοί εσωτερικά εκτοπισμένοι.

Τουλάχιστον 13 άμαχοι, μεταξύ των οποίων έξι παιδιά, σκοτώθηκαν σε δεκάδες αεροπορικές επιδρομές της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η περιοχή της Ιντλίμπ τελεί υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών της Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), μιας οργάνωσης που η Μόσχα και η Άγκυρα χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική».

Η Τουρκία, η οποία αντιτίθεται επίσημα σε μια επίθεση εναντίον της Ιντλίμπ που μπορεί να ωθήσει εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους να καταφύγουν στο έδαφός της, δεν είχε αντιδράσει μέχρι σήμερα το μεσημέρι στις ρωσικές επιδρομές.

Η Ρωσία υποστηρίζει το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ και η Τουρκία τις αντάρτικες οργανώσεις που επιδιώκουν την ανατροπή του, όμως οι δύο χώρες συνεργάζονται στενά στο θέμα της Συρίας και μοιάζουν να θέλουν να ενισχύσουν αυτό τον συντονισμό. Έτσι, την περασμένη εβδομάδα, η Άγκυρα ανακοίνωσε την έναρξη ρωσικών και τουρκικών περιπολιών σε διαφορετικά σημεία της επαρχίας Ιντλίμπ.

Η κατάσταση στη βόρεια Συρία δείχνει την πολυπλοκότητα της σύγκρουσης που ρημάζει τη χώρα αυτή, κυρίως με την επέμβαση στρατιωτικών πολλών ξένων χωρών με αποκλίνοντα συμφέροντα. Ο πόλεμος στη Συρία, που ξέσπασε το 2011, έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 360.000 ανθρώπων και τον εκτοπισμό εκατομμυρίων άλλων.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.