Αλέξης Τσίπρας στον ΣΚΑΙ: Είπαμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό

-
389

Στο στούντιο του ΣΚΑΪ βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σπάζοντας το εμπάργκο που είχε ο ίδιος επιβάλει κατά του σταθμού για μια εφ' όλης της ύλης τηλεοπτική συνέντευξη.

Απέναντί του η παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΣΚΑΪ Σία Κοσσιώνη και ο διευθυντής της «Καθημερινής» Αλέξης Παπαχελάς.

«Αρπάχτηκαν» με το... καλησπέρα

Ξεκινώντας η Σία Κοσιώνη παρατήρησε ότι επιστρέφουμε στην κανονικότητα αναφερόμενος στην άρση του εμπάργκο. «Ολα όσα συνέβησαν δεν είναι ξεχασμένα, είναι όμως περασμένα. Δίνεται μια ευκαιρία και στον σταθμό να ξανασκεφτεί την γραμμή που είχε όλο αυτό το διάστημα» απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στις παρατηρήσεις δημοσιογράφων ότι ο ΣΚΑΪ έχει σταθεί απέναντι και σε άλλους πρωθυπουργούς κριτικά, ο Αλ. Τσίπρας απάντησε: «Βρίσκομαι απέναντι σε δύο δημοσιογράφους που εκτιμώ. Υπήρξαν όμως και άλλοι οι οποίοι δημιούργησαν μια εικόνα που πλήττει την αξιοπιστία και την αντικειμενικότητα του σταθμού, που καταλαμβάνει μια δημόσια συχνότητα, υπερβήκατε τα όρια» είπε.

Εσπευσε δε να πει: «Να ευχηθώ συγχαρητήρια στον κ.Παπαδημητρίου και τον κ.Μπογδάνο γιατί θάναι πιο εύκολο γι' αυτούς να εκφράζονται μέσα από τη ΝΔ».

«Εν πάση περιπτώσει είμαι εδώ διότι θέλω να εξαντλήσω κάθε δημόσια συχνότητα και γιατί πιστεύω ότι η παρουσία μου εδώ μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την επιστροφή στην πραγματικότητα», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απετέλεσε μια πολιτική δύναμη που δημιουργούσε ανασφάλεια, όχι σε δημοσιογράφους, αλλά σε ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών που σήμερα πληρώνουν για την κατοχή δημόσιας συχνότητας, σε αντίθεση με το παρελθόν που «δεν πλήρωναν μια».

Οταν η Σία Κοσιώνη του αντέτεινε ότι και δημοσιογράφοι κατέβηκαν υποψήφιοι με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Κώστας Αρβανίτης και ο κ. Στούμπος, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως ήταν στη δημόσια τηλεόραση.

Οι δημοσιογράφοι του υπενθύμισαν την κριτική για «βοθροκάναλα» από υπουργούς της κυβέρνησής του όπως ο κ. Πολάκης. «Υπήρξαν και από τον ΣΥΡΙΖΑ υπερβολές» παραδέχθηκε ο Αλ. Τσίπρας για να προσθέσει:

«Κι εγώ υπήρξαν φορές που σκέφτηκα να κάνω ένα βήμα να εξομαλυνθεί αυτή η ένταση. Οχι ζητώντας σας να αλλάξετε γραμμή, αλλά ζητώντας μια στοιχειώδη δημοσιογραφική αντιμετώπιση. Δημόσια συχνότητα καταλαμβάνετε» είπε ο κ. Τσίπρας.

Τσίπρας: Το σημείο όμως που είπα ότι θέλω να αγιάσω και δεν με αφήνετε είναι όταν έγινε η επίθεση κατά του ΣΚΑΪ και σε μια ανακοίνωση που εκδώσατε, επικρίνατε την κυβέρνηση.
Κοσιώνη: Οταν ο κ. Καμμένος έλεγε να βάλουν βόμβες στο ΣΚΑΪ δεν το κατακρίνατε όμως...
Τσίπρας: Ο κ. Καμμένος είναι ο κ. Καμμένος
Παπαχελάς: Ηταν κυβερνητικός σας εταίρος
Τσίπρας: Δεν το θυμάμαι αυτή τη στιγμή
Κοσιώνη: Εξω από το μέγαρο Μαξίμου την έκανε την δήλωση
Τσίπρας: Αν το είπε ήταν λάθος και όποιο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ αν είπε κάτι τέτοιο είναι λάθος».
Ήττα στις ευρωεκλογές: Δεν μας «μαύρισε» ο κόσμος
Ερωτηθείς για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε: «Δεν αισθάνομαι πως ο κόσμος μας μαύρισε στις ευρωεκλογές του Μαΐου. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περάσει πολύ δύσκολα τεσσεράμισι χρόνια, αλλά παρά την δυσαρέσκεια και την κόπωση λάβαμε το 24%.

Πιστεύω πως η δυσαρέσκεια των πολιτών που το 2015 ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται στο ότι δεν καταφέραμε να βγάλουμε την χώρα από τα Μνημόνια όσο αναίμακτα και όσο γρήγορα προσδοκούσε».

«Εχω ευθύνες για Βαρουφάκη»
«Προφανώς έχω ευθύνη για την επιλογή Βαρουφάκη το πρώτο εξάμηνο του 2015, έχω παραδεχτεί πως έγιναν λάθη σε επιλογές προσώπων» είπε ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει: «Παρά τις δύσκολες στιγμές όμως κάναμε τις δύσκολες πολιτικές επιλογές, δηλαδή η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη και να γίνει ένας δύσκολος συμβιβασμός που μετά τέθηκε σε εκλογές.

Ο Αλέξης Τσίπρας επέρριψε ευθύνες στους προκατόχους του πως έδωσαν εύκολες υποσχέσεις και στην συνέχεια φυγομάχησαν. Επιτέθηκε ειδικά στον Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας πως το 2014 εσκεμμένα «πάγωσε» αξιολόγηση, επέσπευσε προεδρική εκλογή και πόνταρε στην «αριστερή παρένθεση».

«Να απολογηθώ όσο θέλετε, να κάνω την αυτοκριτική μου, αλλά ζητήσατε ποτέ από τον κ. Καραμανλή να απολογηθεί για τα ελλείμματα που άφησε;

Από τον κ. Παπανδρέου που έλεγε λεφτά υπάρχουν;» «Σας διαβεβαιώ» του απάντησε η Σία Κοσιώνη και ο Αλ. Παπαχελάς του θύμισε ντοκιμαντέρ του σταθμού με όσα έφεραν την Ελλάδα στην κρίση.

«Μπορείτε να μου καταλογίσετε άγνοια για το 2015»
Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για την διαπραγμάτευση του 2015 παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος η επιλογή Βαρουφάκη «και την πλήρωσα» αλλά απέφυγε να πει αν την πλήρωσε και ο κόσμος.

«Καταλογίστε μου όσες ευθύνες θέλετε για άγνοια συσχετισμών στην Ευρώπη» είπε ο κ. Τσίπρας. «Ηταν ανευθυνότητα δεν ήταν πολιτική προετοιμασία» παρατήρησε ο Αλέξης Παπαχελάς.

«Οχι, ήμασταν προετοιμασμένοι αλλά οι άλλοι ήταν καλύτερα προετοιμασμένοι από εμάς» απάντησε ο Τσίπρας. «Αρα μιλάτε για πολιτική αφέλεια» πρόσθεσε η Σία Κοσιώνη. «Μην λέτε φράσεις που δεν έχω χρησιμοποιήσει. Εχω μιλήσει για αυταπάτες» ανταπάντησε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δημοσιογράφοι του ΣΚΑΪ επέμειναν να ζητούν από τον πρωθυπουργό να απαντήσει τις συνέπειες της διαπραγμάτευσης του 2015. «Υπήρξαν εκείνο το διάστημα συνέπειες, όχι όμως τραγικές συνέπειες» αποκρίθηκε εκείνος.

Για το πόσο στοίχισε το εξάμηνο της διαπραγμάτευσης, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Το 2008 το ΑΕΠ της χώρας ήταν στα 238 δισ. και το 2014 ήταν στα 178 δισ. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε το ΑΕΠ της χώρας στα 178 δισ. και σήμερα είναι 186 δισ.», είπε αλλά δεν αρνήθηκε ότι, εκείνες τις ημέρες των σκληρών διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση πήρε δύσκολες αποφάσεις με κόστος πολιτικό για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ.

Μάλιστα όπως είπε, αιτιολογώντας την συμφωνία του 2015 «μας είχαν στριμώξει στον τοίχο. Μας έδιναν συμφωνία χωρίς χρήματα. Το Υπερταμείο ήταν επιμονή του Σόιμπλε, ήθελε να μην υπάρξει συμβιβασμός. Προσπαθούσε η Μέρκελ να πείσει τον Σόιμπλε».

Ερωτηθείς για την οικονομική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός απάντησε: «Κάναμε ρεκόρ στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Δεν ήταν επιλογή μας προκειμένου να προστατεύσουμε τους πιο αδύναμους να φορτώσουμε τους μεσαίους.

Ηταν ιερή υποχρέωσή μας να προστατεύσουμε τους αδύναμους. Η Ελλάδα βρισκόταν στα πρόθυρα της ανθρωπιστικής κρίσης. Κόσμος δεν είχε να φάει» είπε και πρόσθεσε: «Στα χρόνια μας σταμάτησαν τα λουκέτα και έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Δεν κάναμε και εμείς κάτι καλό; Ρεκόρ δεκαετίας στις ξένες επενδύσεις. Εχουμε 30εκ τουρίστες».

Για το Ελληνικό: Παραλάβαμε οικόπεδο
Ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε ότι δεν προχώρησε η επένδυση του Ελληνικού. «Μέσα σε τέσσερα χρόνια προχωρήσαμε το έργο του ελληνικού στο 90%. Παραλάβαμε οικόπεδο. Τους επόμενους μήνες θα είχε ξεκινήσει η παράδοση των μετοχών» είπε.

«Να μην βιάζονται όσοι έχουν ράψει κοστούμια»
Ερωτηθείς από τον Αλέξη Παπαχελά για την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ και αν θα «επιστρέψει στο 3%» και στην λογική του «go back madame Merkel» ο Αλ. Τσίπρας απάντησε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι στην αντιπολίτευση ούτε θα γυρίσει στο 3%. Εχω προετοιμαστεί να δώσω τη μάχη για να κερδίσω. Μην βιάζονται όσοι ράβουν κοστούμια. Ο ελληνικός λαός δεν έχει πάρει ακόμα την οριστική του απόφαση».

Τσίπρας: «Δεν γεννήθηκα στην κορυφή του Ολύμπου, μεσαία τάξη είμαι»
Ο κ. Τσίπρας απέρριψε ότι η κυβέρνησή του χτύπησε την μεσαία τάξη, λέγοντας: «Δεν γεννήθηκα στην κορυφή του Ολύμπου. Ξέρω τι γίνεται στους πρόποδες. Μεσαία τάξη είμαι. Γεννήθηκα σε γειτονιά της Αθήνας και ξέρω πως ζει ο κόσμος. Τα σαλόνια δεν τα μέμφομαι. Μέμφομαι τα σαλόνια των θαλασσοδανείων και του μαύρου πολιτικού χρήματος».

«Το σκάνδαλο Novartis έχει πολύ δρόμο ακόμη»
Ερωτηθείς για την Novartis και την δήλωση του κ. Παπαγγελόπουλου ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Το σκάνδαλο του φαρμάκου είναι ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της χώρας.

Τα μεγαλύτερα σκάνδαλα είναι αυτά που αφορούν τα εξοπλιστικά, τις προμήθειες γενικά στο δημόσιο και το σκάνδαλο του φαρμάκου και της υγείας. «Το σκάνδαλο της Novartis έχει ακόμα πολύ δρόμο.

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα. 4 δισ. ήταν η φαρμακευτική δαπάνη» είπε και πρόσθεσε: «Ενώ διακρατούσε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου η Novartis δεν έχασε από το PSI όπως όλες οι άλλες εταιρείες διότι είχε εσωτερική πληροφόρηση» για να προσθέσει: «Αλλά όχι να μας λένε ότι δεν υπάρχει και σκάνδαλο τώρα».

Πέντε ημέρες πριν τις εκλογές και ανήμερα των γενεθλίων του ιδιοκτήτη του σταθμού Γιάννη Αλαφούζου, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να πάει στο κανάλι του Φαλήρου επειδή - όπως είπε - του το ζήτησε ένας ηλικιωμένος σε μια περιοδεία του στην Αρκαδία.

«Αποφάσισα τη Τρίτη το βράδυ να πάω στη τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Να ακουστούν & εκεί τα επιχειρήματά μας. Αν ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να δοξαστεί κρυπτόμενος, εμείς θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες για να φτάσει η αλήθεια σε όλο τον λαό.

Χωρίς κανένα φόβο, σε οποιοδήποτε περιβάλλον», έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter ο Αλέξης Τσίπρας, όταν ανακοίνωσε την απόφασή του.

iefimerida.gr