Αμερικανικές ανησυχίες για τα ρωσικά υποβρύχια

-

Τις ανησυχίες του ΝΑΤΟ για τα έξι ρωσικά υποβρύχια τα οποία κινούνται στη νότια Ευρώπη εξέφρασε την Παρασκευή στην Ουάσινγκτον ο αμερικανός ναύαρχος Τζέιμς Φόγκο, επικεφαλής της διοίκησης των συμμαχικών δυνάμεων στη Νάπολη, της μιας από τις δύο επιχειρησιακές διοικήσεις της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Πεντάγωνο, ο Φόγκο υπενθύμισε ότι η Ρωσία εκσυγχρόνισε τα τελευταία χρόνια τον στόλο των υποβρυχίων της, αποκτώντας σκάφη νέας γενιάς. Ανέφερε μάλιστα ότι πρόκειται για έξι υβριδικά υποβρύχια κλάσης Kilo, τα οποία  «επιχειρούν αυτή τη στιγμή στη Μαύρη Θάλασσα και στην ανατολική Μεσόγειο», διευκρινίζοντας ότι είναι εφοδιασμένα με βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς τύπου Kalibr και μπορούν να πλήξουν οποιαδήποτε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

«Αυτό είναι ένα ζήτημα που προκαλεί ανησυχία σ' εμένα και είναι ένα ζήτημα που προκαλεί ανησυχία στους εταίρους και τους φίλους μου στο NATO», συνέχισε ο Αμερικανός ναύαρχος, άλλοτε κυβερνήτης επιθετικού υποβρυχίου των ΗΠΑ. Στην ερώτηση για την ικανότητα του NATO να επιτηρεί μόνιμα τις κινήσεις των ρωσικών υποβρυχίων, ο ναύαρχος Φόγκο παρέμεινε ωστόσο αόριστος, λέγοντας μόνο ότι η Συμμαχία διαθέτει ένα ακουστικό πλεονέκτημα το οποίο θα διατηρήσει.

Την ίδια ώρα πάντως, συνεχείς παρεισφρήσεις στρατηγικών βομβαρδιστικών και πυρηνικών υποβρυχίων αναφέρονται, ειδικά τους τελευταίους μήνες, κοντά στις ακτές χωρών-μελών του NATO.

Η Ατλαντική Συμμαχία ετοιμάζεται να οργανώσει στην Νορβηγία τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου, την άσκηση «Trident Juncture 18», με την συμμετοχή στα τέλη του Οκτωβρίου 45.000 στρατιωτικών του NATO. Το σενάριο της άσκησης  προβλέπει την υπεράσπιση μιας χώρας-μέλους «εναντίον ενός αντιπάλου που έχει περάσει τα σύνορα ενός συμμάχου στο NATO», ανέφερε ο ναύαρχος Φόγκο, σημειώνοντας ότι «υπάρχει εδώ ένα ισχυρό μήνυμα αποτροπής».

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.