Το αμερικανικό Javelin στην Ουκρανία, ανησυχία στη Μόσχα (vid.)

-

Οι Ουκρανοί δοκίμασαν το αμερικανικό αντιαρματικό Javelin για πρώτη φορά. Φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν στην προσωπική σελίδα του Ουκρανού προέδρου Ποροσένκο. Σε Twitter, Facebook και YouTube.

Ο Ποροσένκο ανέφερε πως οι δυνατότητες των ουκρανικών δυνάμεων έχουν αυξηθεί σημαντικά ενόψει ρωσικής επίθεσης και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Αμερικανό ομόλογό του Τραμπ, τον αντιπρόεδρο Πενς, τον υπουργό Άμυνας Μάτις και τον ΥΠΕΞ Πομπέο.

Οι Αμερικανοί προμήθευσαν 210 πυραύλους και 37 εκτοξευτές Javelin στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση Ομπάμα απέφευγε να προχωρήσει, αλλά ο Τραμπ προχώρησε.

Ο αντιαρματικός πύραυλος Javelin των Raytheon Company και Lockheed Martin θεωρείται ικανός να καταστρέψει κάθε άρμα πλήττοντάς το από πάνω. Ο πύραυλος, μετά την εκτόξευσή του κατευθύνεται αυτόνομα προς τον στόχο. Επίσης μπορεί να βληθεί μέσα από κτήρια ή από θέσεις άμυνας.

Η ικανότητα του Javelin να πλήττει άρματα στο επάνω τμήμα τους όπου η θωράκιση είναι ελαφρύτερη προκαλεί ανησυχία στη Μόσχα καθώς ο πύραυλος προσδίδει σχετικό τακτικό πλεονέκτημα στους Ουκρανούς στην εν εξελίξει υβριδική σύγκρουση τα ανατολικά της χώρας.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.