Αμερικανικό πλοίο καταρρίπτει drone με λέιζερ (βίντεο)

-

Ένα όπλο λέιζερ ικανό να καταρρίψει drones έχει αναπτυχθεί επιχειρησιακά για πρώτη φορά από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, αν και μόνο για σκοπούς επίδειξης.

Μέχρι τώρα, πολλές ερωτήσεις είχαν παραμείνει για το αν τα όπλα με λέιζερ θα γίνονταν ποτέ ένα αποτελεσματικό εργαλείο στον σύγχρονο πόλεμο, μερικά από τα οποία έχουν πλέον απαντηθεί από επίσημα πλάνα της παρουσίασης.

Εγκατεστημένο στο καταδρομικό USS Portland, το Technology Maturation Laser Weapon System Demonstrator (LWSD) κατηγορίας 150 κιλοβάτ χρησιμοποιήθηκε για να απενεργοποιήσει επιτυχώς ένα μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV) στις 16 Μαΐου 2020, στην πρώτη χρήση όπλου λέιζερ υψηλής ενέργειας στερεάς κατάστασης.

"Με τη διεξαγωγή προηγμένων δοκιμών στη θάλασσα εναντίον UAV και μικρών σκαφών, θα αποκτήσουμε πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις δυνατότητες του συστήματος επίδειξης λέιζερ στερεά κατάστασης έναντι πιθανών απειλών", δήλωσε σε ανακοίνωση του ο πλωτάρχης του αμερικανικού ναυτικού Karrey Sanders.

"Με αυτήν τη νέα προηγμένη ικανότητα, επαναπροσδιορίζουμε τον πόλεμο στη θάλασσα για το Ναυτικό."

Το LWSD το οποίο αναπτύχθηκε από τη Northrup Grumman, προορίζεται να εγκατασταθεί στα πλοία αμφιβίων επιχειρήσεων του Ναυτικού και αποτελεί μέρος μιας σειράς όπλων λέιζερ που οι αμερικανικές ΕΔ ελπίζουν να αναπτύξουν στο εγγύς μέλλον.

Το Ναυτικό αναφέρει ότι «τα πλοία του αντιμετωπίζουν έναν αυξανόμενο αριθμό απειλών κατά τη διεξαγωγή των αποστολών τους, συμπεριλαμβανομένων των UAV, των οπλισμένων μικρών σκαφών και των συστημάτων συλλογής πληροφοριών, παρακολούθησης και αναγνώρισης των αντιπάλων», εξ ου και η ανάγκη για όπλα ικανά να εξαλείψουν αυτές τις απειλές.

Έχει ακόμη αναφερθεί ότι η χρήση όπλων λέιζερ όπως το LWSD θα μπορούσε μια μέρα να προστατεύσει τις ομάδες μάχης αεροπλανοφόρων από πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που θα εκτοξευτούν από πιθανούς εχθρούς, όπως η Κίνα. Ενώ οι φερόμενοι από τα πλοία πύραυλοι θα ήταν περισσότεροι από εκείνους που προέρχονται από ένα χερσαίο μαζικό μπαράζ, τα όπλα λέιζερ θα μπορούσαν να επιτρέψουν απεριόριστα πυρομαχικά, εξαλείφοντας έτσι τον κίνδυνο να εξαντληθούν τα αμυντικά αποθέματα.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.