Αμερικανοί: Από το Ιντζιρλίκ στη Σούδα; Γέρνοντας υπέρ Ελλάδας και Κύπρου εξ ανάγκης

-

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής και πρόεδρος της υποεπιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας με την Ευρώπη, Ρον Τζόνσον, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να "μετακομίσουν" από τη βάση του Ιντζιρλίκ των Αδάνων, και να μεταφερθούν στην Κρήτη και, συγκεκριμένα, στη Σούδα.

Όπως αναφέρει στο Washington Examiner, σε μια δήλωση που αναμφισβήτητα δείχνει την δυσαρέσκεια των ΗΠΑ προς τις τακτικές Ερντογάν, «οι ΗΠΑ εξετάζουν ελληνικό νησί ως εναλλακτική εξαιτίας των ανησυχητικών ενεργειών του Ερντογάν».

"Δεν ξέρουμε τι μέλλει γενέσθαι στο Ιντζιρλίκ, ελπίζουμε για το καλύτερο, αλλά πρέπει να σχεδιάζουμε για το χειρότερο σενάριο», δήλωσε.

Ο Ερντογάν, μετά το εναντίον του πραξικόπημα, έχει κάνει δηλώσεις ότι θα περιορίσει την αμερικανική πρόσβαση στη βάση, η οποία μάλιστα έχει δεκάδες πυρηνικά όπλα. Παρότι ο γερουσιαστής αναγνωρίζει ότι η Τουρκία είναι σημαντική σύμμαχος, η αυξανόμενη ταύτισή της με τον Πούτιν και η αναστάτωση που προκαλεί στην Ελλάδα, στην Κύπρο ή στη Γαλλία και σε άλλα μέλη του ΝΑΤΟ που έχουν εκνευριστεί και με το θέμα της Λιβύης, έχει προκαλέσει ένταση και σε Αμερικανούς αξιωματούχους -γράφει το εβδομαδιαίο έντυπο Washington Examiner.

Μεγάλη στροφή

Αν οι Αμερικανοί αποσύρονταν από εκεί, θα σηματοδοτείτο μεγάλη στροφή στην ισορροπία σχέσεων εμπιστοσύνης με μια χώρα που ισχυρίζεται ότι στρατιωτικά είναι το νούμερο 2 του ΝΑΤΟ.

«Δεν θα θέλαμε να διαταράξουμε την παρουσία και τη συνεργασία μας με την Τουρκία, να κάνουμε αυτή την στρατηγική στροφή, αλλά νομίζω ότι αμυντικά, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη νέα πραγματικότητα, ο δρόμος που έχει πάρει ο Ερντογάν δεν είναι καλός», είπε ο Τζόνσον.

Πόλεμος μεταξύ συμμάχων θα ήταν μεγάλο δώρο στη Ρωσία

Ο γερουσιαστής αναφέρεται στη δυσαρέσκεια των συμμάχων του ΝΑΤΟ, αλλά και των ΗΠΑ με την αγορά αντιπυραυλικών συστημάτων από τη Ρωσία, και στην ένταση που προκαλεί στην ανατολική Μεσόγειο.

«Με ανησυχεί και η περίπτωση κάποιας ακούσιας σύγκρουσης εκεί κάτω», λέει και ο τουρκολόγος Αϊκάν Ερντεμίρ, αναλυτής τουρκικών θεμάτων στο Ίδρυμα Άμυνας Δημοκρατιών, πρώην βουλευτής στην Τουρκία και επικριτής του Ερντογάν. «Ακόμα και μια πολύ βραχεία πολεμική σύρραξη  θα ήταν εξαιρετικά φθοροποιός για το ΝΑΤ0 και χαράς ευαγγέλια για τη Ρωσία», συμπληρώνει.

Οι ΗΠΑ έχουν βάση στη Σούδα και η σημασία της γίνεται ακόμα μεγαλύτερη τώρα που αυξάνονται οι εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας.

«Είναι πολύ ατυχής η επιλογή του Ερντογάν, ο δρόμος που πήρε για την Τουρκία, ο δρόμος στον οποίο έβαλε τη χώρα του.Είναι ανησυχητικά όσα κάνει και μας θορυβούν και γι΄αυτό αυξάνουμε και βελτιώνουμε τη στρατιωτική μας συνεργασία με την Ελλάδα», λέει ο Τζόνσον.«Η παρουσία μας στη Σούδα είναι εξαιρετικά σημαντική για να είμαι ειλικρινής, καθώς  η παρουσία μας στην Τουρκία σίγουρα επαπειλείται».

Το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο

«Είναι προς το εθνικό μας συμφέρον να άρουμε αυτές τις παρωχημένες αποφάσεις για εμπάργκο στην Κρήτη», είπε σχετικά και ο γερουσιαστής του Νιου Τζέρσι Μπομπ Μενέντεζ, επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του Δημοκρατικού Κόμματος, συμφωνώντας με την σχετική εξαγγελία του Πομπέο.

«Με αυτό τον τρόπο θα μειώσουμε και την ρωσική επιρροή στο νησί, το οποίο παραδοσιακά επιτρέπει σε ρωσικά πλοία να ελλιμενίζονται για ανεφοδιασμό σε κυπριακά λιμάνια», είπαν αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο έντυπο.

Και ο πρώην βουλευτής Ερντεμίρ συμφωνεί προσθέτοντας ότι ουσιαστικά ότι η αμερικανική προσέγγιση προς Ελλάδα και Κύπρο εξασφαλίζει και λύσεις σε περίπτωση που το Ιντζιρλίκ πάψει να εξυπηρετεί ως βάση.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.