Αμφιβολίες Γιούνκερ για την ρουμανική προεδρία της ΕΕ

-
Γιουνκέρ: Στο τέλος θα επικρατήσουν τα ευρωομόλογα

Αμφιβολίες για το αν αν η κυβέρνηση στο Βουκουρέστι κατανοεί πλήρως τι σημαίνει να ηγηθεί της ΕΕ για έξι μήνες εξέφρασε ο Γιούνκερ, δύο ημέρες πριν η Ρουμανία τεθεί στο τιμόνι της Ένωσης.

Η Ρουμανία είναι «τεχνικά πολύ καλά προετοιμασμένη» για την εξάμηνη προεδρία της, δήλωσε ο Γιούνκερ στην κυριακάτικη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, πρόσθεσε ωστόσο ότι πιστεύει πως "η κυβέρνηση του Βουκουρεστίου δεν έχει κατανοήσει πλήρως τι σημαίνει να προεδρεύει των χωρών της ΕΕ".

«Η συνετή δράση απαιτεί προθυμία να ακούει κανείς τους άλλους και ισχυρή επιθυμία να παραμερίζει τα δικά του συμφέροντα», διαβεβαίωσε ο Γιούνκερ προσθέτοντας πως έχει κάποιες αμφιβολίες ότι αυτό συμβαίνει στην περίπτωση της ρουμανικής κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε επίσης ότι οι εσωτερικές πολιτικές συγκρούσεις στη Ρουμανία δείχνουν πως η χώρα μπορεί να μην εμφανιστεί ως μια ενωμένη οντότητα στην ευρωπαϊκή σκηνή και σημείωσε ότι «χρειάζεται να υπάρχει ενωμένο μέτωπο στην πατρίδα για να προωθήσει την ενότητα της Ευρώπης στη διάρκεια της προεδρίας του Συμβουλίου».

Ανάλογες δηλώσεις είχε κάνει τον περασμένο μήνα και ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις, αναφέροντας ότι η χώρα του δεν είναι έτοιμη να αναλάβει την προεδρία της ΕΕ. Ο Γιοχάνις αναφερόταν στην περίπλοκη κατάσταση που επικρατεί στη Ρουμανία, στο πλαίσιο της οποίας ο ισχυρότερος πολιτικός της χώρας, ο επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Λίβιου Ντραγκνέα, δεν μπορεί να γίνει πρωθυπουργός εξαιτίας μιας καταδίκης του για εκλογική νοθεία. Η Βιόριτσα Ντάντσιλα, η οποία θεωρείται μαριονέτα του Ντραγκνέα, βρίσκεται αντ' αυτού στην πρωθυπουργία.

Η Ρουμανία εντάχθηκε στην ΕΕ το 2007 μαζί με τη γειτονική της Βουλγαρία, όμως οι δύο χώρες παραμένουν υπό παρακολούθηση από τις Βρυξέλλες, εξαιτίας της ανεπαρκούς λειτουργίας του κράτους δικαίου και της εκτεταμένης διαφθοράς.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.