Τσίπρας στο OPENTV: Αν οι ΑΝΕΛ άρουν την στήριξη θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης

-

Την πρόθεσή του να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης αν οι ΑΝΕΛ άρουν την στήριξή τους προς την κυβέρνηση κοινοποίησε ο πρωθυπουργός στην συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPENTV. Διευκρίνισε επίσης ότι αν δεν λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης θα πάει εν ευθέτω χρόνο σε εκλογές,  αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα συνεχίσει για κάποιο διάστημα ως κυβέρνηση ανοχής.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την "λύση του Μακεδονικού μία από τις σημαντικότερες παρακαταθήκες της μέχρι τώρα θητείας" του, τονίζοντας ότι "το ονοματολογικό ήταν θέμα άλυτο εδώ και 27 χρόνια εξαιτίας της αδράνειας των προηγούμενων κυβερνήσεων". Δεν δίστασε μάλιστα να χαρακτηρίσει αυτήν την κατάσταση "βαρίδι για τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή".

«Η Συμφωνία δεν αφήνει κανένα περιθώριο, αν υπάρξει στο μέλλον κάποιος νέος εθνικιστής, κάποιος νέος Γκρούεφκσι", είπε ο Αλέξης Τσίπρας.  "Η Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον να έχει ένα ανοικτό μέτωπο με τη γειτονική χώρα και να σπαταλά διπλωματικό κεφάλαιο σε μια περίοδο που έχουμε έναν νευρικό γείτονα» επισήμανε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην Τουρκία. Πρόσθεσε επίσης ότι δεν βλέπει τα πράγματα μέσα από "το πρόσκαιρο όφελος και τις δημοσκοπήσεις", αλλά μέσα από "την οπτική του εθνικού και πατριωτικού συμφέροντος".

Επίθεση στον Μητσοτάκη

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε επίσης ότι πριν έναν χρόνο, όταν ξεκίνησε η συζήτηση για το θέμα των Σκοπίων, "ο κ. Μητσοτάκης είχε συμβουλέψει την κυβέρνηση να ακολουθήσει την εθνική γραμμή που είχε χαραχτεί το 2007" και πρόσθεσε ότι, όταν είδε ότι αυτή τη γραμμή ακολουθεί η κυβέρνηση "τότε άλλαξε θέση".

Επισήμανε παραλλήλως ότι κάλεσε δύο φορές στο γραφείο του τους αρχηγούς των κομμάτων και σχολίασε ότι δεν περίμενε "ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να έχει αυτή την αντιφατική συμπεριφορά με μοναδικό γνώμονα την εσωκομματική σταθερότητα και το πρόσκαιρο όφελος".

Σε αυτό το πνεύμα ο πρωθυπουργός μίλησε για διαρκή προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να βρίσκει προφάσεις εν αμαρτίαις και τον κατηγόρησε πως, όταν είδε ότι η συμφωνία δεν αφήνει ανοιχτές λεπτομέρειες, "μετέτρεψε τον όρο ιθαγένεια στον όρο εθνότητα". Πρόσθεσε επίσης ότι με την συμφωνία "δεν υπάρχει ούτε ζήτημα εθνότητας, ούτε ζήτημα γλώσσας".

Όλοι ξέρουν τι ψηφίζουν

"Όλοι τα γνωρίζουμε όλα" είπε για τη Συμφωνία των Πρεσπών ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «κανείς βουλευτής δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ξέρει τι θα ψηφίσει". Όλα τα κόμματα και όλοι οι βουλευτές θα πάρουν τις ευθύνες τους απέναντι στην Ιστορία και την "ιστορική συμφωνία" τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι τα οφέλη από την συμφωνία είναι πολλά και επισήμανε ότι αν τα Σκόπια προχωρήσουν στην συνταγματική αναθεώρηση, στην οποία η Ελλάδα τα οδήγησε, και "έρθουμε εμείς εδώ και πούμε ότι επειδή ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να διασπάσει το κόμμα του ή μη χάσει κάποιους ψηφοφόρους και επειδή ο κ. Καμμένος μπορεί να έχει κάποια προβλήματα με το εκλογικό του ακροατήριο" δεν ψηφίζουμε, τότε "η χώρα θα εξευτελιστεί διεθνώς".

Σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες ο πρωθυπουργός είπε ότι μόλις ψηφιστεί η συμφωνία στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων και γίνει η κοινοποίηση στο ΥΠΕΞ με ρηματική διακοίνωση θα δώσει τα αποτελέσματα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρόεδρο της Βουλής και στα κόμματα τα αποτελέσματα και αμέσως μετά θα συνεννοηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής για την κίνηση των διαδικασιών.

Απαντώντας μάλιστα σε σχετική ερώτηση είπε ότι προφανώς όλα αυτά θα γίνουν μέσα στον Ιανουάριο, καθώς υπολογίζει πως μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας θα κοινοποιηθεί το αποτέλεσμα στην Αθήνα.

Οι εκλογές και ο Καμμένος

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019, τονίζοντας ότι αυτός είναι ο στόχος του και ότι "σε πείσμα πολλών αυτή η κυβέρνηση θα εξαντλήσει και την τελευταία μέρα που το Σύνταγμα της δίνει τη δυνατότητα να κυβερνά". Σε ότι αφορά ωστόσο τις εξελίξεις που μπορεί να δρομολογήσει η αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός, αφού τον χαρακτήρισε "εξαιρετικό υπουργό Άμυνας" είπε ότι θα του ζητήσει, στην συνάντηση της Παρασκευής, να μην άρει την εμπιστοσύνη του.

«Πιστεύω ότι ο κ. Καμμένος δεν θα άρει την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και αυτό θα του ζητήσω την Παρασκευή που θα τον συναντήσω» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση «θα μετρηθούμε στη Βουλή». Είπε δηλαδή ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και μάλιστα πριν φέρει στη Βουλή για ψήφιση τη Συμφωνία των Πρεσπών. Εξέφρασε ωστόσο την εκτίμηση ότι τελικά ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δεν θα άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση και είπε ότι το να μην ψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών δεν συνιστά κυβερνητική κρίση.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε πάντως και την πεποίθηση ότι θα πάρει  ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να συνεχίσει ως κυβέρνηση ανοχής το χαρακτήρισε μεν απίθανο, αλλά συνταγματικά προβλέψιψο.

Είπε ακόμη ότι θα ξαναπροτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Προκόπη Παυλόπουλο και κατηγόρησε τον Μητοστάκη ότι «ψηφοθηρεί με ελεεινό και λαϊκίστικο τρόπο», προκαλώντας τον για άλλη μία φορά να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση.

 

 

 

 

 

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.