Ανακαλύφθηκε ψηφίδιο 3.500 ετών που απεικονίζει πάλη εξουσίας στην αρχαία Νεγκέβ

Ανακαλύφθηκε ψηφίδιο 3.500 ετών που απεικονίζει πάλη εξουσίας στην αρχαία Νεγκέβ

Το Τελ Τζεμέχ, μόλις λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας, στέκεται ήσυχο και βουκολικό, χαϊδεμένο από τον ήλιο και το ζεστό αεράκι της ερήμου.

Ωστόσο, πριν από χιλιετίες, η περιοχή ήταν το θέατρο φοβερών μαχών μεταξύ τοπικών βασιλέων και δυνάμεων. Μια μοναδική μαρτυρία για τη βαρβαρότητα αυτών των συγκρούσεων ανακαλύφθηκε τυχαία πρόσφατα από τον εξάχρονο Ιμρι Ελιά, κάτοικο του Κιμπούτζ Νιρίμ.

Τον Μάρτιο, ο Ίμρι πήγε να επισκεφτεί τον αρχαιολογικό χώρο του Τελ Τζεμέχ στη Δυτική Νεγκέφ με την οικογένειά του και εντόπισε ένα ασυνήθιστο αντικείμενο στο έδαφος: ένα μικρό χαραγμένο πήλινο δισκίο με δύο ανθρώπινες μορφές, δύο άνδρες, έναν γυμνό αιχμάλωτο που τον κρατούσε από το χέρι του ένας άλλος άνδρας.

Οι γονείς του αγοριού ειδοποίησαν την Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ. Αφού ανέλυσαν το τεχνούργημα, το οποίο έχει διαστάσεις 2,8 x 2,8 εκατοστά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πιθανότατα χρονολογείται από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού, περίπου 3.500 χρόνια πριν.

Το αντικείμενο αντιπροσωπεύει ένα πολύ μοναδικό εύρημα, δήλωσε ο αρχαιολόγος της Αρχής, Σαάρ Γκανόρ στην The Jerusalem Post.

«Τίποτα παρόμοιο δεν έχει ανακαλυφθεί ποτέ στις ανασκαφές στο Ισραήλ», είπε.

«Γνωρίζουμε ότι ένα κάπως παρόμοιο εύρημα βρέθηκε στο βόρειο Σινά. Αλλά δεν ξέρουμε ακριβώς πώς μοιάζει, αφού η ανασκαφή πραγματοποιήθηκε πριν από περίπου 100 χρόνια, και η δημοσίευση σχετικά με αυτό δεν είναι πολύ ακριβής. ”

Το Τελ Τζεμέχ ανασκάφηκε για πρώτη φορά πριν από έναν αιώνα. Ο χώρος εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά στη Χαλκολιθική περίοδο πριν από περίπου 6.000 χρόνια και παρέμεινε κατοικημένος μέχρι την Ελληνιστική περίοδο τον πρώτο αιώνα π.Χ.

«Η πιο σημαντική περίοδος στην ιστορία του οικισμού σημειώθηκε κατά τη Μέση και Ύστερη Εποχή του Χαλκού, η οποία ξεκίνησε πριν από 3.500 χρόνια», δήλωσε ο Γκανόρ.

Οι μελετητές ταυτίζουν το Τελ Τζεμέχ με την ισχυρή πόλη της Χαναάν, Γιούρζα, η οποία αναφέρθηκε σε επιστολές από την περίοδο που αποκαλύφθηκαν στην Αίγυπτο σε μια τοποθεσία που ονομάζεται Ελ Αμάρνα.

«Τα γράμματα γράφτηκαν στην Αρκαδική, που τότε ήταν η διεθνής γλώσσα, όπως τα Αγγλικά σήμερα», είπε. «Καταλαβαίνουμε ότι εκείνη την περίοδο η Αίγυπτος κυβέρνησε την Χαναάν. Ωστόσο, η Χαναάν χωριζόταν σε πόλεις-κράτη, όπως η Γάζα, η Ασκελόν, Το Λακίς, η καθεμία με τον τοπικό βασιλιά της.”

Στο Τελ Τζεμέχ, οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν τα ερείπια ενός παλατιού και μνημειακών κτιρίων, υποστηρίζοντας την ιδέα ότι ο οικισμός φιλοξενούσε έναν τοπικό άρχοντα που χρειαζόταν τις κατάλληλες εγκαταστάσεις. Περίπου 1.500 άνθρωποι κατοικούσαν πιθανώς στο κέντρο, αλλά πολύ πιθανό να ζούσαν και στα χωράφια που το περιάβαλαν.

«Ίσως το ψηφίδιο μας λέει λίγα για το τι συνέβη όταν αυτές οι πόλεις πολεμούσαν μεταξύ τους», είπε ο Γκανόρ.

Ο Γκανόρ και οι άλλοι αρχαιολόγοι της Αρχής που μελέτησαν το αντικείμενο, Ιταμάρ Βάισμπαϊν και Όρεν Σμουέλι, δήλωσαν ότι ο καλλιτέχνης φαίνεται να επηρεάστηκε από παρόμοιες παραστάσεις που ήταν κοινές στην αρχαία τέχνη της Εγγύς Ανατολής.

Ο δημιουργός φάνηκε να ήταν προσεκτικός στην απεικόνιση των διαφορών στα εθνοτικά χαρακτηριστικά μεταξύ των δύο ανδρών: Ο δεσμοφύλακας φοράει φούστα, το πρόσωπό του είναι πιο γεμάτο και τα μαλλιά του είναι σγουρά, ενώ ο κρατούμενος είναι πολύ πιο λεπτός, τα χέρια του είναι δεμένα πίσθάγκωνα με μια τεχνική που απεικονίστηκε σε άλλα αντικείμενα που βρέθηκαν στην Αίγυπτο και το βόρειο Σινά, σε μια στάση που εκφράζει σαφώς ταπείνωση και ήττα, πιθανώς εμπνευσμένη από αυτά που συνέβαιναν σε παρελάσεις νίκης.

Το κομμάτι μπορεί να ήταν μέρος ενός μεγαλύτερου αντικειμένου.
“Αυτό το ψηφίδιο είναι ένα μικρό εύρημα αλλά μια μεγάλη ιστορία”, δήλωσε ο Γκανόρ στην JP. «Δεν έχουμε πραγματικά τόσες επιγραφές ή εικόνες για να καταλάβουμε τι συνέβαινε πριν από 3.500 χρόνια. Η σκηνή που προσφέρει το chf;idio είναι βάναυση και γεμάτη ιδεολογικό νόημα. ”

Για την ανακάλυψή του, ο Ιμρι Ελιά έλαβε πιστοποιητικό καλού πολίτη από την Αρχή Αρχαιοτήτων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι