Ανακοίνωσε την νίκη του ο Ερντογάν – Έχουμε δεύτερο γύρο λέει η αντιπολίτευση

-
696
Ανακοίνωσε την νίκη του ο Ερντογάν – Έχουμε δεύτερο γύρο λέει η αντιπολίτευση

«Ο τουρκικός λαός μου έδωσε την εντολή», με βάση τα ανεπίσημα ακόμη αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, μιλώντας σε υποστηρικτές του στην Κωνσταντινούπολη.

«Τα ανεπίσημα αποτελέσματα των εκλογών είναι σαφή. Σύμφωνα με  αυτά, ο λαός μου εμπιστεύτηκε την ευθύνη του προέδρου της Δημοκρατίας», είπε και διαβεβαίωσε ότι οι Τούρκοι ψηφοφόροι έδωσαν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και τους συμμάχους του. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ελπίζει «ότι κανείς δεν θα πλήξει τη δημοκρατία ρίχνοντας σκιές στις εκλογές και τα αποτελέσματα για να κρύψει την αποτυχία του».

Ο Ερντογάν υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει να βελτιώνει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού και δεσμεύτηκε να μην υπάρξει καμία οπισθοχώρηση «από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην τουρκική οικονομία και τη δημοκρατία»! Είπε ακόμη ότι θα συνεχίσει τον αγώνα του εναντίον «εκείνων που μας απειλούν μέσω τρομοκρατικών οργανώσεων», εννοώντας προφανώς τους Κούρδους, καθώς και ότι «θα λάβει μέτρα για να αυξήσει την αξιοπιστία του δικαστικού συστήματος».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε τις προεδρικές εκλογές, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης. Με βάση τα τελευταία αποτελέσματα που μεταδόθηκαν από τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια, με καταμετρημένο το 98,3% των ψήφων ο Ερντογάν συγκεντρώνει ποσοστό 52,67%.

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Μπουλένβτ Τεζτσάν επέμεινε ότι είναι πολύ νωρίς για να κηρυχθεί νικητής των προεδρικών εκλογών ο Ερντογάν. Ανέφερε επίσης ότι οι ψήφοι των μεγάλων πόλεων δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί, ενώ πρόσθεσε ότι η προεδρική εκλογή θα κριθεί σε δεύτερο γύρο.

Σημειώνεται ότι το ποσοστό συμμετοχής στις σημερινές προεδρικές εκλογές στην Τουρκία ανήλθε στο 86,82%, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας. Αντιθέτως, το ποσοστό συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές ήταν λίγο μεγαλύτερο και ανήλθε στο 87%.