Κύπρος: Ανανέωση θητείας UNFICYP, εμπόδιο λύσης η Τουρκία

-

Ιδιαίτερη ικανοποίηση εκφράζει το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών για το γεγονός ότι «το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανανέωση για άλλους έξι μήνες της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (UNFICYP) επαναβεβαιώνει όλα τα σχετικά ψηφίσματά του για την Κύπρο».

Σε ανακοίνωση του κυπριακού ΥΠΕΞ επισημαίνεται επίσης ότι «επαναβεβαιώνεται η βάση λύσης του Κυπριακού, τόσο με ρητή αναφορά όσο και μέσω αναφοράς στο σημαντικό ψήφισμα 1251, το οποίο αναφέρεται σε ένα κράτος με μία κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ».

Η ανακοίνωση υποδεικνύει ότι στο ψήφισμα προνοείται η υποβολή έκθεσης του ΓΓ για την αποστολή καλών υπηρεσιών μέχρι τις 15 Απριλίου 2019, εκφράζεται υποστήριξη στην αποστολή της Τζέιν Λουτ, καθώς και η προσδοκία ότι θα επιτευχθεί σύντομα συμφωνία επί των όρων αναφοράς που θα αποτελέσουν ένα κοινό εναρκτήριο σημείο για ουσιαστικές συνομιλίες.

Πρόκειται, σημειώνεται, «για ιδιαίτερα σημαντικές αναφορές που ενισχύουν τη δυναμική της εν εξελίξει προσπάθειας για αναζωογόνηση της πολιτικής διαδικασίας στο πλαίσιο της αποστολής της κ. Λουτ».

Η Τουρκία εμπόδιο στη λύση

Η Τουρκία παρεμποδίζει τη λύση του Κυπριακού, «διότι προφανώς έχει άλλα σχέδια», δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου. Επίσης, σημείωσε ότι δεν είναι θετική η ανακοίνωση που έχει εκδοθεί από το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, για την ανανέωση από το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) για άλλους έξι μήνες της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο.

Η πρακτική του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών να παραπέμπει στον γγ του ΟΗΕ, θέλοντας «να διορθώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας, προφανώς δείχνει ότι υπάρχουν σκέψεις για άλλες μεθοδεύσεις για να δημιουργηθεί μια σύγχυση», ανέφερε ο κ. Προδρόμου.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.