Αναστασιάδης: Όχι σε λύση που θα καταρρεύσει την επομένη

-
65
Στην περιοχή όλα αλλάζουν, στο Κυπριακό όλα τα ίδια μένουν, Κώστας Βενιζέλος

Δεν πρόκειται να αποδεχθεί μία λύση στο Κυπριακό προς ικανοποίηση τρίτων, η οποία θα καταρρεύσει την επομένη, τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Σημερινή".

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να εργαστεί για να εξευρεθεί λύση, η οποία θα επιτρέψει στους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκύπριος να ζήσουν σε συνθήκες προοπτικής, ειρήνης και σταθερότητας.

Ανέφερε ότι οι προτάσεις του για την αποκέντρωση εξουσιών έγιναν με στόχο να καταστήσουν τη λύση λειτουργική και βιώσιμη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι αποδέχεται τη θετική ψήφο των Τουρκοκυπρίων, αλλά «όχι επί παντός επιστητού και καθ' υπαγόρευση άλλων».

Έφερε ως παράδειγμα τη Βοσνία και το Λίβανο, όπου επιβλήθηκαν λύσεις που οδήγησαν σε δυσλειτουργικά καθεστώτα, τονίζοντας ότι δεν μπορούν να υιοθετηθούν ανάλογα μοντέλα στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επισήμανε πως επικεντρώνει την προσοχή του στη νέα προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των συνομιλιών, ενώ αναφερόμενος σε επικρίσεις του ΑΚΕΛ σχετικά με τα θέματα που εγείρει, υπέδειξε ότι κανείς δεν μπορεί να του απαγορεύσει να προβληματίζεται.

Αναφερόμενος στο θέμα της ενέργειας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ενδεχόμενη ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο τεμάχιο "δέκα", θα ενισχύσει τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επισήμανε, επίσης, ότι μία τέτοια εξέλιξη θα αλλάξει πολλά δεδομένα με θετικό τρόπο αλλά ενδεχομένως και με αρνητικό. Εξήγησε σχετικά ότι η Κύπρος θα αποκτήσει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, αλλά την ίδια ώρα ενδέχεται να αυξηθούν οι ορέξεις και οι διεκδικήσεις της Τουρκίας.