Ανοδος 19,5% στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων

Ανοδος 19,5% στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων

Εξακολουθούν να κερδίζουν έδαφος οι ελληνικές εξαγωγές φρούτων και λαχανικών εν μέσω της υγειονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία

Σημειωτέον ότι τα ακτινίδια κατέγραψαν νέο ιστορικό ρεκόρ αγγίζοντας τους 169.138 τόνους την εβδομάδα που τελείωσε χθες.

Οι μεγαλύτερες εξαγωγές που είχαν καταγραφεί πέρυσι στα ακτινίδια ήταν οι 134.474 τόνοι, ενώ το ρεκόρ όλων των εποχών είχε σημειωθεί την περίοδο 2017/2018 στους 154.000 τόνους. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων-Λαχανικών και Χυμών Incofruit Hellas «πρέπει να θεωρηθεί ως περαιωθείσα η εξαγωγική τους περίοδος καθ’ ότι τα υφιστάμενα αποθέματα είναι λίγα και θα συνεχισθεί με ελάχιστες ποσότητες η ικανοποίηση ανειλημμένων υποχρεώσεων».

Αντίστοιχα, με αυξημένους ρυθμούς συνεχίστηκαν οι αποστολές πορτοκαλιών, λεμονιών, αγγουριών και μήλων σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή εμπορική περίοδο.

Οι εξαγωγές μανταρινιών εξελίσσονται με ελάχιστους ρυθμούς (13,4%) φτάνοντας χθες 29 Μαΐου τους 116.351 τόνους έναντι 102.642 ένα χρόνο πριν.

Σε ό,τι αφορά στις φράουλες, εκτιμώνται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, οπότε και είχε καταγραφεί ρεκόρ στους 42.500-43.000 τόνους.

Αλματώδη αύξηση σε ποσοστό 110% παρουσιάζουν και οι εξαγωγές των καρπουζιών στους 26.000-26.500 τόνους.

Αντίθετα, μειωμένες κατά 27% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο είναι οι αποστολές κερασιών, διαμορφούμενες στους 1.400-1.450 τόνους, ενώ βουτιά 50% έχουν κάνει τα βερίκοκα, οι εξαγωγές των οποίων περιορίστηκαν σε 1.100 τόνους, αλλά και των ροδάκινων κατά 70% σε 350-400 τόνους.

Ωστόσο, σε επίπεδο α’ τριμήνου 2020, σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), τα τρία αυτά φρούτα κατέγραψαν σωρευτικά άνοδο κατά 15,1%, φτάνοντας τα 75,4 εκατ. ευρώ σε αξία, ενώ τα υπόλοιπα νωπά φρούτα έκλεισαν το α’ τρίμηνο με θετικό πρόσημο στο 20,4%, αγγίζοντας τα 77,1 εκατ. ευρώ σε αξία και τους 79.000 τόνους σε όγκο.

Ανθεκτικές

Μάχη για να διατηρήσουν τη δυναμική που έχουν αποκτήσει στις διεθνείς αγορές δίνουν οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις μέσα σε ένα αβέβαιο και εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον.

«Η επέλαση της πανδημίας ανέτρεψε πλήρως το σκηνικό στην παγκόσμια οικονομία και αναπόφευκτα επηρεάζει και τη ζήτηση για τα ελληνικά προϊόντα. Παρ’ όλα αυτά, οι ελληνικές εξαγωγές στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους άντεξαν τις πιέσεις, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι αποτελούν βασικό πυλώνα ανάπτυξης της χώρας», αναφέρει ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ).

Αναλυτικά, οι εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, μειώθηκαν οριακά κατά 0,3% στα 7,98 δισ. ευρώ από 8,01 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή αυξήθηκαν στα 5,94 δισ. ευρώ από 5,66 δισ. ευρώ, ήτοι κατά 4,9%.

Πελάτες…

Η Ιταλία εξακολουθεί και το πρώτο τρίμηνο του 2020 να αποτελεί τον σημαντικότερο προορισμό των ελληνικών αποστολών, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Γερμανία.

Ως προς τη σύνθεση των εξαγωγών κατά μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, ενισχυμένες καταγράφονται οι εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων κατά 19,5%, των βιομηχανικών κατά 3,6% και των ειδών και συναλλαγών μη ταξινομημένων κατά κατηγορίες κατά 5,8%. Τα προϊόντα πετρελαίου αποτελούν και για το τρίμηνο Ιανουάριος-Μάρτιος 2020 το κυριότερο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας, παρά τη μείωση που σημείωσαν οι εξαγωγές τους.

Στη 2η θέση, με αύξηση 39,3%, ακολουθούν τα φάρμακα, στην 3η θέση ανήλθαν (από την 4η) τα προϊόντα αλουμινίου, ενώ στην 4η θέση «σκαρφάλωσε» (από τη 13η) το παρθένο ελαιόλαδο. Στην 5η θέση στη λίστα των κυριότερων εξαγώγιμων ελληνικών προϊόντων βρίσκεται το βαμβάκι και στην 6η (από την 7η θέση) οι εξαγωγές μη κατεψυγμένων λαχανικών. Τις θέσεις 7 έως 9 συμπληρώνουν κατά σειρά οι εξαγωγές σωλήνων κάθε είδους, τα άλλα τυριά (των οποίων το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών είναι η φέτα) και τα ιχθυηρά. Η πρώτη δεκάδα κλείνει με τα εμπιστευτικά προϊόντα, τα οποία καταγράφουν άνοδο 2 θέσεων (από τη 12η) λόγω της αύξησης των εξαγωγών τους κατά 11,2% στο πρώτο τρίμηνο του 2020.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι