Ανοιχτή κόντρα Τζόνσον – Μέι για το Brexit

-

Μία εβδομάδα μετά την θύελλα που σάρωσε την βρετανική κυβέρνηση, με τις αποχωρήσεις κορυφαίων υπουργών, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και ο παραιτηθείς υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, εμφανίστηκαν και πάλι με διαμετρικά αντίθετες θέσεις.

Ο Τζόνσον κάλεσε σήμερα το κοινοβούλιο να επανεξετάσει τη στρατηγική του, σημειώνοντας ότι η Βρετανία δεν είχε άλλη φορά τέτοια ευκαιρία για να πετύχει το σωστό αποτέλεσμα. «Δεν είναι πολύ αργά να σώσουμε το Brexit», δήλωσε ο Τζόνσον, προσθέτοντας ότι υπάρχει χρόνος σε αυτές τις διαπραγματεύσεις. «Έχουμε αλλάξει πορεία μία φορά και μπορούμε να αλλάξουμε και πάλι», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην αλλαγή θέσης από την πρωθυπουργό, αλλά και σε μια προσπάθεια να πείσει ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια για την επίτευξη ενός οριστικού διαζυγίου.

«Το πρόβλημα δεν είναι ότι αποτύχαμε να υποστηρίξουμε μια Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου, σαν αυτή που παρουσιάστηκε (από την Μέι) στο Λάνκαστερ Χάουζ», συμπλήρωσε ο παραιτηθείς υπουργός Εξωτερικών για να επισημάνει ότι το πραγματικό πρόβλημα είναι το ότι «δεν προσπαθήσαμε καν». «Πρέπει να προσπαθήσουμε τώρα γιατί δεν έχουμε άλλη ευκαιρία να το κάνουμε σωστά», κατέληξε ο Μπόρις Τζόνσον, το οποίο προσφάτως ο Τραμπ υπέδειξε ως έναν «σπουδαίο πρωθυπουργό».

Την ίδια ώρα η Τερέζα Μέι υποστήριξε και αυτή ότι υπάρχει χρόνος, όχι όμως για το οριστικό διαζύγιο που ζητάει ο Τζόνσον, αλλά για να διαπραγματευθεί το Ηνωμένο Βασίλειο μια συμφωνία με τις Βρυξέλλες για το Brexit.

Με εκλογές απείλησε η Μέι τους "αντάρτες"

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας φέρεται να απείλησε, νωρίτερα, τους αντάρτες στις τάξεις του Συντηρητικού Κόμματος με πρόωρες εκλογές μέσα στο καλοκαίρι, στην περίπτωση που θα απέρριπταν το σχέδιό της για το Brexit.

Σύμφωνα με τους Τάιμς του Λονδίνου, τα στελέχη της κοινοβουλευτικής ομάδας που είναι αρμόδια για την τήρηση της κομματικής πειθαρχίας απηύθυναν αυτήν την προειδοποίηση σε φιλοευρωπαίους πολιτικούς, υπό τους πρώην υπουργούς Στίβεν Χάμοντ και Νίκι Μόργκαν, μερικά λεπτά πριν από κρίσιμη ψηφοφορία για την τελωνειακή σχέση με την ΕΕ.

Η Μέι απέφυγε μόλις και μετά βίας την ήττα στη Βουλή των Κοινοτήτων, και η πολιτική της μοίρα κρίθηκε από τους υποστηρικτές της παραμονής στην ΕΕ στις τάξεις των Τόρις.

Το κοινοβούλιο ενέκρινε, με 307 ψήφους υπέρ έναντι 301 κατά, την τροπολογία επί του σχεδίου νόμου για το εμπόριο που θα ανάγκαζε την κυβέρνηση να διαπραγματευθεί μια νέα συμφωνία για την τελωνειακή σύνδεση με την ΕΕ, αν δεν έχει επιτύχει συμφωνία για το εμπόριο με τις Βρυξέλλες ως την 21η Ιανουαρίου 2019.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.