Αντάρτικο στον ΣΥΡΙΖΑ για το «σπάσιμο» Δήμων

-

Έντονες διαμάχες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για το «σπάσιμο» πέντε δήμων , καθώς αρκετοί βουλευτές εκφράζουν τις διαφωνίες τους, άλλοι γιατί οι περιφέρειές τους μπαίνουν στην ρύθμιση και άλλοι γιατί δεν έγιναν δεκτά τα δικά τους αιτήματα.

Μάλιστα ούτε οι διαβεβαιώσεις του υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση ότι με την τροπολογία θα δημιουργηθεί μια Επιτροπή που θα μελετήσει τα αιτήματα δεν δείχνει να ικανοποιεί τους αντιρρησίες βουλευτές, καθώς ο χρονικός ορίζοντας είναι πέρα των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Πρώτη εξέφρασε την διαφωνία της για το σπάσιμο της Κέρκυρας σε τρεις δήμους η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος και βουλευτής Κέρκυρας Φωτεινή Βάκη, η οποία είναι αντίθετη με το σπάσιμο του ενιαίου Δήμου Κέρκυρας σε τρεις νέους. Η αντίδρασή της εστιάζεται κυρίως στην δημιουργία του νότιου Δήμου με έδρα τη Λευκίμμη, καθώς θεωρεί ότι το θέμα των σκουπιδιών και της δημιουργίας εκεί Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων θα έχει εκλογικές συνέπειες με αύξηση των «ακροδεξιών σκουπιδιών» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Περιέγραψε επίσης ως ζοφερή κατάσταση στο νησί, λέγοντας ότι στον νότο μαίνεται ακήρυχτος πόλεμος και δημοτικά συμβούλια συνεδριάζουν με προστασία αστυνομικών δυνάμεων.

Δεν ψηφίζει ο Μιχελογιαννάκης

Για εντελώς διαφορετικούς λόγους αντίθετος με την τροπολογία είναι ο βουλευτής Ηρακλείου Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ο οποίος μάλιστα δηλώνει ότι δεν θα την ψηφίσει.

«Είναι κρίμα σε ένα τόσο καλό νομοσχέδιο να έρχεται μια τροπολογία που δημιουργεί προβλήματα» είπε ο κ. Μιχελογιαννάκης, τονίζοντας ότι από τον Νοέμβριο του 2018 έστελνε επιστολές στον κ. Χαρίτση και ότι τον επισκέφθηκε με Επιτροπές κατοίκων του νομού «που ζητούν την αυτονομία των δήμων τους».

«Μεταξύ αυτών και η Νέα Αλικαρνασσός που έχει και οικονομική αυτοτέλεια και ιστορικότητα. Ζήτησαν την δημοτική αυτονομία από τον κ. Χαρίτση αλλά αγρόν ηγόρασαν. Το ίδιο και οι κάτοικοι του Ζαρού, του Τυμπακίου και αλλού. Ο υπουργός πρέπει να ευαισθητοποιηθεί. Εγώ δεν στηρίζω και δεν ψηφίζω την τροπολογία», κατέληξε ο βουλευτής Ηρακλείου.

Παράπονα και σε Αρκαδία και Εύβοια

Παράπονα όμως έχει και ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαηλιού που είπε ότι «αφού άνοιξε το θέμα της διάσπασης Καλλικρατικών δήμων, θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να περιλάβει και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στον δήμο Γορτυνίας του Νομού Αρκαδίας, έναν δήμο τεράστιας έκτασης με μεγάλες δυσχέρειες πρόσβασης από το ένα σημείο στο άλλο, με γηρασμένο πληθυσμό και ανισομερή ανάπτυξη. Θα έπρεπε να διαχωριστεί, προκειμένου να είναι αποτελεσματική η λειτουργία του. Το θέμα έχει τεθεί στο αρμόδιο υπουργείο»

Τέλος αχμές για μη ικανοποίηση και των δικών του αιτημάτων και από τον βουλευτή Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσου Μπρατσώλη που μίλησε για επιλεκτικές διασπάσεις και αποκλεισμούς και υποστήριξε ότι τα χωροταξικά θέματα θα έπρεπε να εξεταστούν συνολικά στο πλαίσιο του Κλεισθένη 2.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.