Αντισυνταγματική η απόφαση εισαγγελέα για διάλυση διαδήλωσης

-

Ζήτημα αντισυνταγματικότητας της διάταξης που προβλέπει την παρουσία εισαγγελικού λειτουργού σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις με αποφασιστικό λόγο για τη διάλυσή τους, θέτει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δ. Παπαγεωργίου.

Ο κ. Παπαγεωργίου γνωμοδότησε επ΄ αυτού κατόπιν σχετικού ερωτήματος που του έθεσε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας.

Η επίμαχη διάταξη εμπεριέχεται στον νέο νόμο για τις δημόσιες συναθροίσεις αλλά, σύμφωνα με τον Παπαγεωργίου, πάσχει και θα πρέπει να αλλάξει.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση κρίνει αναγκαία τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα για την απόφαση της αστυνομικής ή λιμενικής αρχής περί της διάλυσης μιας συνάθροισης. Αυτό όμως αποτελεί διοικητική πράξη, υπογραμμίζει ο κ. Παπαγεωργίου και σύμφωνα με το άρθρο 89 του Συντάγματος η ανάθεση διοικητικών καθηκόντων σε δικαστικούς λειτουργούς απαγορεύεται.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.