Απάντηση της πρεσβείας του Μαρόκου σε άρθρο του Κ. Γρίβα

Απάντηση της πρεσβείας του Μαρόκου σε άρθρο του Κ. Γρίβα

Η πρεσβεία του Μαρόκου στην Αθήνα απαντάει σε άρθρο της 1ης Μαρτίου του αρθρογράφου του SLpress καθηγητή Κώστα Γρίβα:

Σε άρθρο σας που δημοσιεύθηκε την 1η Μαρτίου 2020 με τίτλο «Από που εμπνεύστηκε ο Ερντογάν την εισβολή των αμάχων στην Ελλάδα», ο συντάκτης του, Γρίβας Κώστας, θέλοντας να περιγράψει μια ιδιαίτερα δύσκολη, δραματική θα λέγαμε, σημερινή περιφερειακή κατάσταση, ενσταλάζει αναλήθειες που αντανακλούν, αναμφισβήτητα, μια κάποια άγνοια της ιστορίας και της γεωγραφίας του Βασιλείου του Μαρόκου.

Επιχειρεί, κατ’αυτόν τον τρόπο, ένα βεβιασμένο παραλληλισμό δύο διαμετρικά αντίθετων περιπτώσεων: εκείνης ενός μαροκινού έθνους, που, στο πλαίσιο μιας συνεχιζόμενης προσπάθειας ολοκλήρωσης της εδαφικής του ακεραιότητας, πέτυχε το 1975 να ανακτήσει μέρος των εδαφών του από τα χέρια του κατακτητή με μια πολιτική και ειρηνική λαϊκή πράξη, την «Πράσινη Πορεία», πράξη που ο κόσμος όλος χαιρέτισε τότε διεθνώς, με μια δραματική κατάσταση που προκάλεσε η τρέχουσα κρίση, και μάλιστα, σε ένα εντελώς διαφορετικό περιφερειακό πλαίσιο.

O εν λόγω παραλληλισμός συνιστά προσβολή στη συλλογική μνήμη του μαροκινού λαού, που έκανε πολλές θυσίες για να ανακτήσει τα κατεχόμενα εδάφη του, όπως μέσω της ειρηνικής αυτής Πορείας. Έτσι, και προκειμένου να μην αναλωθεί σε έναν διαξιφισμό, ενδεχομένως τυφλών και στείρων, συγκρίσεων, με στόχο να αποδείξει το στρεβλό χαρακτήρα του άρθρου, η Πρεσβεία του Βασιλείου του Μαρόκου επιθυμεί να διατυπώσει τις ακόλουθες παρατηρήσεις:

– Στις 16 Οκτωβρίου 1975, ο τότε βασιλιάς Hassan II, ανακοίνωσε την οργάνωση της
μεγαλύτερης ειρηνικής πορείας στην ιστορία, της Πράσινης Πορείας στην οποία συμμετείχαν 350.000 μαροκινοί πολίτες. Αυτή η πορεία επέτρεψε την ειρηνική απελευθέρωση των νότιων επαρχιών και την επανένταξη των συμπατριωτών μας Σαχράουι στη μητέρα πατρίδα, βάζοντας ένα τέλος στην ισπανική αποικιακή κατοχή του νότιου Μαρόκου, η οποία διήρκεσε περίπου τρία τέταρτα του αιώνα, και επιτρέποντας στο Μαρόκο να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της εδαφικής του ακεραιότητας.

– Η Πράσινη Πορεία είναι απόλυτα σύμφωνη με τη διεθνή νομιμότητα, καθώς ακολούθησε τη συμβουλευτική γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, το οποίο αναγνώρισε, πέρα από τη γεωγραφική ιστορία μιας χώρας που υφίσταται εδώ και περισσότερο από χίλια χρόνια, το δικαίωμα του Μαρόκου στη Σαχάρα του, επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη νομικών δεσμών και δεσμών αφοσίωσης μεταξύ του μαροκινού Θρόνου της δυναστείας των Αλαουιτών και των φυλών της Σαχάρας των νότιων επαρχιών της χώρας.

– Στην ιστορική αυτή Πορεία συμμετείχαν και αρκετές αντιπροσωπείες ξένων χωρών, δηλώνοντας κατ’αυτόν τον τρόπο διεθνώς την υποστήριξή τους ως προς το
δίκαιο χαρακτήρα του αιτήματος και την απόλυτη νομιμότητα της διαδικασίας.

– Στις 28 Φεβρουαρίου 1976, η εθνική σημαία του Μαρόκου ανυψώθηκε στον ουρανό της Laâyoune (πρωτεύουσας των νότιων επαρχιών), παρουσία εκπροσώπου της ισπανικής κυβέρνησης, ανακοινώνοντας επίσημα και με συντονισμένο τρόπο το τέλος της αποικιακής παρουσίας στη μαροκινή Σαχάρα.

– Το γεγονός αυτό, απέδειξε σε ολόκληρο τον κόσμο τη σταθερή βούληση του μαροκινού λαού, που είχε το σθένος να υλοποιήσει το στόχο του, σπάζοντας τα τεχνητά σύνορα μεταξύ περιοχών που ανήκουν στην ίδια Πατρίδα. Βούληση που επιβεβαιώθηκε επανειλημμένα όλα αυτά τα χρόνια, παρά τους ελιγμούς όσων επιβουλεύονται την εδαφική ακεραιότητα του Μαρόκου, οι οποίοι δε φείδονται προσπαθειών προκειμένου να βλάψουν τη φήμη του Βασιλείου και την κυριαρχία του.

– Η αυτονομιστική ομάδα polisario είναι αποκύημα της φαντασίας και ιδεολογικό εφεύρημα υποκινούμενο από ορισμένες γειτονικές χώρες του Μαρόκου, οι οποίες επέλεξαν, σε μια εποχή που χαρακτηριζόταν από τον Ψυχρό Πόλεμο, να βλάψουν την ειρήνη και τη σταθερότητα του Μαρόκου και της περιοχής, κάτι που εξακολουθούν, δυστυχώς, να πράττουν μέχρι σήμερα.

– Η κυριαρχία του Μαρόκου στις νότιες επαρχίες του δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. Πρόκειται για μια αυταπόδεικτη αλήθεια, για μια δεδομένη κατάσταση που εξακολουθεί να λαμβάνει πράξεις αναγνώρισης σε διεθνές επίπεδο. Μόνο τις τελευταίες εβδομάδες, σειρά χωρών εγκαινίασαν Γενικά Προξενεία στις πρωτεύουσες Laâyoune και Dakhla, στην καρδιά της μαροκινής Σαχάρας.

Σεβασμός του διεθνούς δικαίου

Αυτές οι χώρες, ο κατάλογος των οποίων αναμένεται να διευρυνθεί σύντομα, αναγνωρίζουν, σε νομικό και πολιτικό επίπεδο, την κυριαρχία του Μαρόκου στη Σαχάρα του, στέλνοντας έτσι ένα ισχυρό μήνυμα σε όσους επιβουλεύονται την εδαφική ακεραιότητα του Μαρόκου και επιλέγουν να εξακολουθούν να περιφρονούν το μέλλον, αποστερώντας, έτσι, τις μελλοντικές γενιές από τους καρπούς της ειρήνης, της σταθερότητας και των συνθηκών ανάπτυξης, από την οποία θα ωφεληθούν όλες τις χώρες της περιοχής.

– Σήμερα, οι επαρχίες του νότιου Μαρόκου, όπως και το υπόλοιπο Μαρόκο, δρέπουν τους καρπούς αυτής της μεγάλης αναπτυξιακής δυναμικής σε όλους τους τομείς, σε ολόκληρο το Βασίλειο, η οποία φιλοδοξεί να εξασφαλίσει ένα αξιοπρεπές περιβάλλον διαβίωσης για το σύνολο του μαροκινού πληθυσμού, χωρίς καμία διάκριση.

– Δίνοντας έτσι ιδιαίτερη έμφαση στην αρχή της διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας και στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, το Μαρόκο, όπως και η Ελλάδα, άντλησαν από τα διδάγματα της Ιστορίας και στρέφονται πλέον προς το μέλλον, προς την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας, καθώς και προς την ανάπτυξη της διεθνούς συνεργασίας και της κοινής ευημερίας.

Παροτρύνουμε, επομένως, τον συντάκτη του άρθρου να επισκεφθεί αυτή την περιφέρεια του Μαρόκου για να διαπιστώσει από κοντά τη συμβίωση και τον ενθουσιασμό των κατοίκων της μαροκινής Σαχάρας, καθώς και τη διακαή τους επιθυμία να υπηρετήσουν τη χώρα που θεωρούν μητέρα πατρίδα, το Βασίλειο του Μαρόκου.

Η Πρεσβεία, έχοντας ως κύριο μέλημα την προώθηση των δεσμών φιλίας και συνεννόησης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Βασιλείου του Μαρόκου, παραμένει στη διάθεση του δημοσιογράφου, του ιστότοπου SLPRESS.GR, όπως και των αναγνωστών του, για οποιαδήποτε συμπληρωματική πληροφορία.


Απάντηση Κώστα Γρίβα

“Η κυβέρνηση του Μαρόκου δικαιούται να έχει όποια άποψη θέλει για το θέμα
της «Πράσινης Πορείας» και των συνεπειών της δεδομένου ότι αποτελεί ζωτικό
κομμάτι της γεωπολιτικής ταυτότητας της χώρας και της ιστορίας της.
Ωστόσο, ακόμη και μια πρόχειρη έρευνα στο διαδίκτυο θα δείξει σε κάθε
ενδιαφερόμενο ότι οι κυρίαρχες απόψεις διεθνώς για το ζήτημα είναι μάλλον
διαφορετικές από αυτές που αναφέρονται στην επιστολή της μαροκινής
πρεσβείας. Ακόμη, οι συγγένειες και ομοιότητες με αυτό που ζει στον Έβρο η
Ελλάδα και της «Πράσινης Πορείας», κατά την άποψη του υπογράφοντος,
επιβεβαιώνονται και από την επιστολή αυτή αλλά σε κάθε περίπτωση η ύπαρξή
τους ή μη επαφίεται στην κρίση του καθενός”.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι