Απειλές για την ευρωπαϊκή ιδέα βλέπει και ο Μοσκοβισί

-

«Η Ευρώπη είναι ισχυρή, όμως η ευρωπαϊκή ιδέα απειλείται» δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί σε μια εκπομπή των Europe 1, CNews και Les Echos, τρεις μήνες πριν από τις ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών της κυβέρνησης Ολάντ, η κρίση δεν είναι πλέον οικονομική, αλλά πολιτική.

«Η Ευρώπη έχει βγει από την οικονομική κρίση, και αυτό είναι σημαντικό. Όλες οι ευρωπαϊκές οικονομίες αναπτύσσονται μαζί εδώ και πολλά χρόνια. Θα υπάρξει μια μικρή επιβράδυνση, αλλά ποτέ δεν υπήρχαν τόσα πολλά άτομα σε θέσεις εργασίας στην Ευρώπη», είπε.

«Έχουμε υγιή δημόσια οικονομικά», πρόσθεσε, προτού υπενθυμίσει πώς ήταν η κατάσταση προτού αναλάβει Επίτροπος, πριν από σχεδόν πέντε χρόνια, τονίζοντας ότι «εκείνη την εποχή υπήρχαν καμιά δεκαριά χώρες που βρίσκονταν στη «διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος»’ με ελλείμματα πάνω από το 3%. Σήμερα, καμία!» λίγα λεπτά αργότερα θυμήθηκε βεβαίως ότι η Γαλλία θα έχει έλλειμμα 3,2% το 2019, χαρακτηρίζοντάς το ωστόσο παροδικό φαινόμενο.

Για τον Μοσκοβισί, «η Ευρώπη υποφέρει από τα επακόλουθα, τις ουλές της κρίσης, που είναι πρώτα απ΄όλα οι ανισότητες».

Το διακύβευμα, κατά την άποψή του Πιέρ Μοσκοβισί, δεν είναι άρα μόνο να σωθεί η Ευρώπη, αλλά να «ξαναφτιαχτεί». «Πρέπει να ξαναδώσουμε νόημα και ανάστημα στην ευρωπαϊκή ιδέα», είπε, υπογραμμίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση «απειλείται από τις πολιτικές διαφορές για το νόημα του ευρωπαϊκού σχεδίου».

Στα βήματα του Μακρόν μάλιστα, λόγω και μιας έκθεσης στην Γαλλία, επικαλέστηκε τον αγροτικό τομέα ως ένα παράδειγμα αυτών που η ένωση της Ευρώπης επέτρεψε να επιτευχθούν μακροπρόθεσμα.

«Οι αγρότες μας ξέρουν τι οφείλουν στην Ευρώπη. Αν δεν υπήρχε η Ευρώπη, δεν θα υπήρχε καθόλου γεωργία, στην Ευρώπη», είπε. «Όταν ξεκίνησε η κοινή αγορά το 1957, η Ευρώπη δεν ήταν αυτάρκης σε διατροφικό επίπεδο. Σήμερα είναι μια πράσινη δύναμη, είναι πρώτη στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων στον κόσμο.»

Απαντώντας σε ερώτηση για τις εντάσεις ανάμεσα στη γαλλική και την ιταλική κυβέρνηση, ο Πιερ Μοσκοβισί παραδέχθηκε πως «υπήρξε μια αντίθεση ανάμεσα σε εκείνους που θέλουν να συνεχίσουν την ευρωπαϊκή περιπέτεια και εκείνους που τη μάχονται, είναι μια μετωπική σύγκρουση».

«Το να παραβλέπουμε αυτό τον διαχωρισμό θα ήταν λάθος, αλλά δεν συγκεφαλαιώνει τα πάντα», είπε, επιμένοντας στην ανάγκη μιας αντιπαράθεσης ιδεών ανάμεσα σε θιασώτες της ΕΕ, καθώς πλησιάζουν οι ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας «αληθινός προϋπολογισμός της ευρωζώνης» για παράδειγμα.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.