Από Αφρική έως Λατινική Αμερική ο κορονοϊός θερίζει… πείνα βλέπει ο ΟΗΕ

Επιστολή βόμβα στον ΠΟΥ – Εκατοντάδες επιστήμονες ζητούν αλλαγή των οδηγιών του , slpress

Πενήντα Αιγύπτιοι γιατροί πέθαναν μέχρι σήμερα από επιπλοκές του κορονοϊού, αναφέρει το Ιατρικό Συνδικάτο της χώρας. Μάλιστα, σε επιστολή τους προς τον Αιγύπτιο Πρωθυπουργό Μουστάφα Μαντμπούλι και την Υπουργό Υγείας Χάλα Ζάγιεντ, οι εκπρόσωποι του συνδικάτου ζήτησαν από την πολιτεία, την εφαρμογή των αυστηρότερων μέτρων προστασίας και κανόνων ελέγχου των λοιμώξεων σε όλα τα νοσοκομεία απομόνωσης και απομόνωσης.

Ζήτησαν μεταξύ άλλων να διαχωριστούν οι ύποπτες περιπτώσεις κορανοϊού από άλλους ασθενείς δημιουργώντας διαφορετικές εισόδους, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η μετάδοση λοιμώξεων μεταξύ ασθενών και ιατρικών ομάδων. Τέλος, το Συνδικάτο ζήτησε από τους ηλικιωμένους γιατρούς, εκείνους με χρόνιες ασθένειες και εκείνες τις ιατρούς που είναι έγκυες, να παραμείνουν μακριά από τους ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό, καθώς αυτοί οι γιατροί είναι πιο ευάλωτοι στις λοιμώξεις.

Την ίδια ώρα ακόμα 35 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της Covid-19 στην Αίγυπτο, ενώ ο συνολικός αριθμός των θυμάτων στη χώρα από τον κορονοϊό έφτασε τα 1.306. Παράλληλα, με 1.385 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ο συνολικός τους αριθμός στην Αίγυπτο έφτασε στα 36.829 άτομα. Aπό τα νοσοκομεία αναφοράς έχουν εξέλθει μέχρι τώρα 9.876 άτομα.

Βραζιλία

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 1.272 θανάτους ασθενών εξαιτίας της COVID-19 και 32.091 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Στο μεγάλο κράτος της Λατινικής Αμερικής καταγράφονται πλέον 38.406 θάνατοι εξαιτίας της ασθένειας που προκαλεί ο κορονοϊός, ενώ οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί είναι 739.503, κατά τα επίσημα στοιχεία — που μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας τονίζει πως είναι πολύ υποτιμημένα σε σχέση με τα πραγματικά. Πάντως με βάση τον επίσημο απολογισμό, η Βραζιλία κατατάσσεται δεύτερη στον πλανήτη ως προς τον αριθμό των μολύνσεων και τρίτη στον κόσμο ως προς τον αριθμό των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Νωρίτερα χθες το υπουργείο Υγείας αποκατέστησε την πρόσβαση σε στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στον ιστότοπό του, εν μέσω της συνεχιζόμενης πολεμικής για τον τρόπο με τον οποίο μεταχειρίζεται η κυβέρνηση υπό τον ακροδεξιό πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου τα δημόσια δεδομένα και έπειτα από μια απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που προβλέπει ότι πρέπει να δημοσιοποιούνται πλήρη επιδημιολογικά στοιχεία.

Παράλληλα ο δήμαρχος της πόλης Σαν Πάουλου, ο Μπρούνο Κόβας, ανακοίνωσε την απόφασή του να λειτουργήσουν ξανά τα εμπορικά καταστήματα και να επιτραπεί σε μεσίτες ακινήτων να εργάζονται, καθώς συνεχίζει τη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορονοϊού. Ο Κόβας διευκρίνισε ότι τα καταστήματα θα μπορούν να ανοίγουν για τέσσερις ώρες την ημέρα (11:00 – 15:00), ενώ εκτίμησε ότι θα μπορέσουν να ανοίξουν επίσης τα εμπορικά κέντρα στη μεγαλούπολη, αφού ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για τα μέτρα προστασίας των πελατών. Στην πολιτεία Σαν Πάουλου καταγράφονται περισσότερα θύματα της πανδημίας και περισσότερα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Βραζιλίας.

Περού

Στο Περού, τη χώρα που κατατάσσεται δεύτερη στη Λατινική Αμερική και όγδοη στον πλανήτη ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό, ξεπεράστηκε χθες Τρίτη το φράγμα των 200.000 μολύνσεων, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας στη Λίμα. Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 έφθασε τους 203.736, ενώ οι ασθενείς οι οποίοι έχουν υποκύψει στην COVID-19 είναι πλέον 5.738, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό των περουβιανών υγειονομικών αρχών.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, πέθαναν ακόμη 167 άνθρωποι, ενώ επιβεβαιώθηκε ότι άλλοι 4.040 προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό. Η χώρα των 32 εκατομμυρίων κατοίκων κατατάσσεται δεύτερη στη Λατινική Αμερική ως προς τον αριθμό μολύνσεων, πίσω μόνο από τη Βραζιλία (210 εκατ. κάτοικοι) και τρίτη ως προς τον αριθμό των θανάτων, πίσω από τη Βραζιλία και το Μεξικό (127 εκατ.). Εξάλλου το Περού, όπου επιβάλλονται μέτρα περιορισμού εδώ και 12 εβδομάδες, κατατάσσεται πλέον όγδοο στον πλανήτη σε αριθμό μολύνσεων, καθώς ξεπέρασε σε αυτόν τον θλιβερό κατάλογο τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ιράν.

Η περουβιανή οικονομία, που χαρακτηριζόταν κατά αναλυτές από υψηλό δυναμισμό ως τον Φεβρουάριο, έχει παραλύσει από τα μέσα Μαρτίου. Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 16% τον Μάρτιο και κατά 3,39% το πρώτο τρίμηνο του 2020. Το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον κορονοϊό εντοπίστηκε στη χώρα την 6η Μαρτίου· τα μέτρα περιορισμού σε εθνικό επίπεδο ανακοινώθηκαν δέκα ημέρες αργότερα. Η κυβέρνηση έκλεισε παράλληλα τα σύνορα, ενώ επέβαλε νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας.

Μολαταύτα, οι αριθμοί των κρουσμάτων μόλυνσης απογειώθηκαν, εξαιτίας της πλημμελούς εφαρμογής των μέτρων, των αδυναμιών του συστήματος υγείας και των ακραίων ανισοτήτων, ιδίως του γεγονότος ότι πολλοί Περουβιανοί δεν έχουν σταθερή εργασία, ούτε καν πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό. Το Περού ξεπέρασε το όριο των 100.000 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 την 20ή Μαΐου.

Καθώς το σύστημα υγείας στη Λίμα, την πρωτεύουσα, είναι πλέον αντιμέτωπο με κατάρρευση, ιδίως εξαιτίας των κραυγαλέων ελλείψεων οξυγόνου, οι αρχές βλέπουν κάποιες ενθαρρυντικές ενδείξεις: η πανδημία βρίσκεται σε υποχώρηση στο περουβιανό τμήμα του Αμαζονίου, την περιοχή που αρχικά αποτελούσε τη χειρότερη εστία, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα.

Μεξικό

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι το προηγούμενο 24ωρο κατέγραψε άλλους 596 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 4.199 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, στοιχεία που αυξάνουν τον συνολικό απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα σε 14.649 νεκρούς επί συνόλου 124.301 μολύνσεων.

Τα νέα κρούσματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται, προεξόφλησε νωρίτερα χθες ο υφυπουργός Υγείας Ούγο Λόπες-Γκατέλ, αρμόδιος για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ η μεξικανική κυβέρνηση συνεχίζει τη διαδικασία σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας, που έθεσε σε εφαρμογή στην αρχή του μήνα, υπό την ασφυκτική πίεση της κυβέρνηση των ΗΠΑ, του κυριότερου εμπορικού εταίρου της χώρας. «Δεν έχουμε φθάσει στην κορύφωση ακόμη», επέμεινε ο Λόπες-Γκατέλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Για πολλές εβδομάδες ακόμη, θα συνεχίζουμε να ανακοινώνουμε ότι έχουμε περισσότερες περιπτώσεις (μόλυνσης) σήμερα απ’ ό,τι χθες».

Αυτή την εκτίμηση του Λόπες-Γκατέλ ουσιαστικά επανέλαβαν στελέχη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν μέσω βιντεοδιάσκεψης αργότερα χθες. Καθώς το Μεξικό δεν έχει φθάσει ακόμα στην κορύφωση της καμπύλης της επιδημίας, έκριναν, οι αρχές πρέπει να αυξήσουν τα διαγνωστικά τεστ πριν προχωρήσουν στο άνοιγμα της οικονομίας σε μεγαλύτερη κλίμακα και να επιμείνουν στην τήρηση μέτρων προστασίας, ιδίως της λεγόμενης κοινωνικής απόστασης.

Η Λατινική Αμερική έχει μετατραπεί πλέον στο επίκεντρο της παγκόσμιας πανδημίας του κορονοϊού. Αξιωματούχοι στο Μεξικό σταδιακά αυξάνουν την πρόβλεψή τους για τον απολογισμό των θυμάτων της επιδημίας: εκτιμούν πως τα θύματα θα φθάσουν τα 35.000 ως τον Οκτώβριο. Όμως ερευνητές του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον προέβλεψαν την περασμένη εβδομάδα ότι οι νεκροί εξαιτίας της COVID-19 πιθανόν θα ανέρχονται σε 75.516 τον Αύγουστο στο Μεξικό.

Αργεντινή

Το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι επιβεβαιώθηκαν, για πρώτη φορά, πάνω από 1.000 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε 24 ώρες, καθώς ο ρυθμός της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού επιταχύνεται, μόλις μερικές ημέρες αφότου παρατάθηκε το lockdown στο Μπουένος Άιρες, την πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Λατινικής Αμερικής, επίκεντρο της πανδημίας στη χώρα. Σύμφωνα με το υπουργείο, επιβεβαιώθηκαν 1.141 νέες μολύνσεις και 24 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 τις προηγούμενες 24 ώρες.

Συνολικά, η Αργεντινή θρηνεί από τις αρχές Μαρτίου, όταν εντοπιζόταν το πρώτο κρούσμα, 717 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 24.761 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Η Λατινική Αμερική έχει μετατραπεί στο νέο επίκεντρο της παγκόσμιας πανδημίας του κορονοϊού. Παρά την αύξηση των κρουσμάτων στην Αργεντινή πάντως, τα κρούσματα παραμένουν αισθητά λιγότερα από ό,τι στη γειτονική Χιλή (+3.913 κρούσματα χθες) ή στη γειτονική Βραζιλία (+32.091).

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση της Αργεντινής παρέτεινε την ισχύ των μέτρων περιορισμού στο Μπουένος Άιρες, όπου εντοπίζεται η μεγαλύτερη συγκέντρωση κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό. Σε άλλες περιοχές, οι αρχές ανακοίνωσαν πως περνούν στη φάση όπου απλώς συνεχίζει να ισχύει το μέτρο της «υποχρεωτικής και προληπτικής κοινωνικής απόστασης».

Στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, οι αρχές απηύθυναν στους πολίτες τη σύσταση να μείνουν σπίτι από την 20ή Μαρτίου. Η κυβέρνηση του κεντροαριστερού προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες επέβαλε εξάλλου απαγόρευση των εμπορικών πτήσεων ως την 1η Σεπτεμβρίου — πρόκειται για ένα από τα αυστηρότερα μέτρα σε αυτό το πεδίο στον κόσμο — για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε για τον κίνδυνο «παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης», που θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες για «εκατοντάδες εκατομμύρια παιδιά και ενήλικους», εάν δεν αναληφθούν πρωτοβουλίες για να αμβλυνθεί ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορονοϊού. «Τα επισιτιστικά συστήματά μας δεν λειτουργούν πλέον και η πανδημία του κορονοϊού επιδεινώνει την κατάσταση», εκτίμησε ο Γκουτέρες, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που συνοδεύει μελέτη του ΟΗΕ για το πρόβλημα, υπενθυμίζοντας πως εν έτει 2020 «πάνω από 820 εκατομμύρια άνθρωποι δεν είναι σε θέση να φάνε όταν πεινάνε».

«Περίπου 144 εκατομμύρια παιδιά κάτω από 5 ετών πάσχουν από καθυστέρηση της ανάπτυξής τους, δηλαδή πάνω από το ένα παιδί στα πέντε στον κόσμο», τόνισε. «Φέτος, άλλοι 49 εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να βρεθούν σε κατάσταση ακραίας φτώχειας εξαιτίας της κρίσης» που προκαλεί η πανδημία, πρόσθεσε. «Ο αριθμός των ανθρώπων σε κατάσταση σοβαρής διατροφικής ανασφάλειας και των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν οξύ υποσιτισμό θα αυξηθεί πολύ γρήγορα», προεξόφλησε ο Γενικός Γραμματέας, ζητώντας να υπάρξει κινητοποίηση «κατά προτεραιότητα εκεί όπου ο κίνδυνος είναι πιο οξυμένος».

Ο Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε ιδίως προστασία για τους εργαζόμενους στον τομέα των τροφίμων, τη συνέχιση της ανθρωπιστικής βοήθειας, την ενίσχυση της στήριξης στη βιομηχανία των τροφίμων, αλλά και των εμπορικών ανταλλαγών, για να αποφευχθεί η διακοπή λειτουργίας των δικτύων διανομής. Απηύθυνε επίσης έκκληση να δημιουργηθούν προγράμματα επισιτιστικής αρωγής, ειδικά για παιδιά που δεν έχουν πλέον πρόσβαση σε σχολικά γεύματα.

Για τον επικεφαλής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, είναι απολύτως εφικτό να αναπτυχθούν υγιεινά και θρεπτικά τρόφιμα για να εξαλειφθεί η πείνα στον πλανήτη. Τον Απρίλιο, ο ΟΗΕ είχε ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς αναμένεται εκρηκτική αύξηση των ανθρώπων που υφίστανται οξύ υποσιτισμό εξαιτίας της πανδημίας σε διεθνές επίπεδο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι