Απομακρύνονται τα βαρέα όπλα από την αποστρατικοποιημένη ζώνη στην Ιντλίμπ

-
90

Την έναρξη της διαδικασίας απομάκρυνσης των βαρέων όπλων από την  «αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη» που έχουν οριοθετήσει Μόσχα και Άγκυρα στην επαρχία της Ιντλίμπ στην βορειοδυτική Συρία ανακοίνωσε ο κύριος συνασπισμός των ανταρτών.

Η ανακοίνωση του Εθνικού Μετώπου Απελευθέρωσης έρχεται έπειτα από αβεβαιότητα εβδομάδων σχετικά με τις πιθανότητες εφαρμογής της συμφωνίας που ανακοινώθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου από την Ρωσία  και την Τουρκία, και αποτελεί ουσιαστικά το πρώτο βήμα για την εδραίωσή της.

Μόσχα και Άγκυρα έχουν συμφωνήσει για την δημιουργία μέχρι τις 15 Οκτωβρίου μιας «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης», πλάτους 15 έως 20 χιλιομέτρων, η οποία θα λειτουργεί ως ζώνη αποκλιμάκωσης ανάμεσα στα εδάφη της επαρχίας Ιντλίμπ που ελέγχονται από τους αντάρτες και τις περιοχές που ελέγχονται από την συριακή κυβέρνηση. Η συμφωνία προβλέπει την απομάκρυνση των βαρέων όπλων πριν τις 10 Οκτωβρίου  και την απομάκρυνση των τζιχαντιστών από την ζώνη μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.

Ανακοινώνοντας την έναρξη της απομάκρυνσης των βαρέων όπλων, εκπρόσωπος του συνασπισμού των ανταρτών δήλωσε ότι εντός της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης θα διατηρηθούν οι θέσεις, τα στρατηγεία και τα μεσαία και ελαφρά όπλα. Ο συνασπισμός ωστόσο παραμένει επιφυλακτικός απέναντι στην ρωσοτουρκική συμφωνία και διαβεβαιώνει ότι οι αντάρτες θα παραμείνουν σε ετοιμότητα για πιθανή αθέτηση της Ρωσίας ή του συριακού στρατού.

Αν και η αρχική συμφωνία προέβλεπε κοινές ρωσικές και τουρκικές περιπολίες, οι αντάρτες δηλώνουν ότι έλαβαν διαβεβαιώσεις από την Τουρκία ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν θα συμμετέχουν σε αυτές τις επιχειρήσεις. Ωστόσο ούτε η Άγκυρα ούτε η Μόσχα σχολίασαν αυτές τις δηλώσεις.

Την ίδια ώρα άγνωστο παραμένει τι θα κάνουν οι τζιχαντιστές, οι οποίοι, πρέπει να αποχωρήσουν από την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, στην οποία όμως ελέγχουν περίπου το 70% των εδαφών. Η  οργάνωση Χάγιατ αλ-Σαμ, η οποία ελέγχεται από την συριακή πτέρυγα της Αλ Κάιντα δεν έχει αντιδράσει στην συμφωνία, ενώ η επίσης συνδεόμενη με την Αλ Κάιντα, Χούρας αλ-Ντιν έχει ανακοινώσει την αντίθεσή της. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε πάντως ότι «εξτρεμιστές μαχητές» επιδιώκουν να τορπιλίσουν την συμφωνία.