Απόρρητα τέλος για πρώην αρχηγό της CIA με εντολή Τραμπ

-

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακάλεσε την άδεια πρόσβασης στα απόρρητα εθνικής άμυνας του πρώην επικεφαλής της CIA Τζον Μπρέναν, στενού συμβούλου του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και σφοδρού επικριτή του νυν προέδρου.

Η άδεια αυτή προσφέρει σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους πρόσβαση σε ευαίσθητες και απόρρητες πληροφορίες ακόμη και μετά την αποχώρησή τους από τις θέσεις τους.

Η Σάντερς ανέγνωσε ανακοίνωση του Τραμπ στην οποία ο Αμερικανός πρόεδρος αιτιολογεί την απόφασή του για την ανάκληση της άδειας του Μπρέναν επικαλούμενος "τους κινδύνους που εγκυμονεί η απρόβλεπτη συμπεριφορά" του πρώην επικεφαλής της CIA.

"Κατά παράδοση, οι πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών και των υπηρεσιών ασφαλείας είχαν άδεια να διατηρούν την πρόσβαση σε πληροφορίες που έχουν χαρακτηριστεί ως απόρρητα εθνικής άμυνας", υπενθύμισε η Σάντερς, υπογραμμίζοντας ότι η πρακτική αυτή αμφισβητείται πλέον.

Ο Μπρέναν αντέδρασε στην αφαίρεση της άδειάς του, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια απόφαση "που δείχνει τη βούληση για μια ευρύτερη καταστολή της ελευθερίας της έκφρασης και για να τιμωρούνται οι επικριτές" και κατήγγειλε μια "κατάχρηση εξουσίας" από τον Αμερικανό πρόεδρο.

Επικεφαλής της CIA από το 2013 ως το 2017, ο Τζον Μπρέναν επέκρινε τον Ντόναλντ Τραμπ μετά την συνάντηση που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στο Ελσίνκι για την τήρηση συμβιβαστικής στάσης απέναντι στον Ρώσο ομόλογό του.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.