Ας πήρε το Τραμπ το 92%, εμείς έχουμε αποθέματα ρεμδεσιβίρης λένε Γερμανοί και Άγγλοι

Πεδίο μάχης η νύχτα γάμου! – Στο νοσοκομείο γαμπρός και νύφη

Η Βρετανία και η Γερμανία ανακοίνωσαν ότι έχουν επαρκή αποθέματα του αντιρετροϊκού φαρμάκου ρεμδεσιβίρη, του πρώτου φαρμάκου που έδειξε μια σχετική δραστικότητα για τη θεραπεία του κορονοϊού κσι του οποίου όμως οι ΗΠΑ “καπάρωσαν” σχεδόν όλη την παραγωγή για τους επόμενους τρεις μήνες.

Οι Αμερικανοι απέκτησαν σχεδόν όλα τα αποθέματα της ουσίας από την παρασκευάστρια εταιρεία  Gilead -500.000 θεραπείες με κάθε θεραπεία να έχει κόστος γύρω στις 3.000 ευρώ

«Ο πρόεδρος Τραμπ έκανε ένα απίστευτο συμβόλαιο προκειμένου οι Αμερικανοί να μπορούν να έχουν πρόσβαση στην πρώτη εγκεκριμένη θεραπευτική αγωγή κατά της Covid-19», δήλωσε υπερήφανα ο υπουργός Υγείας Άλεξ Άζαρ, ανακοινώνοντας την επιχειρηματική συμφωνία και αναστατώνοντας όλο τον υπόλοιπο πλανήτη.

Το φάρμακο εγκρίθηκε στις ΗΠΑ την 1η Μαΐου έπειτα από κλινικές δοκιμές που έδειξαν ότι μειώνει κατά τέσσερις ημέρες τη διάρκεια αποκατάστασης των ασθενών, αλλά δεν είναι και ακριβώς σωτήριο -είναι πάντως το μόνο διαθέσιμο και είχε παρασκευασθεί προ ετών για να αντιμετωπισθεί ο Έμπολα, νόσημα στο οποίο τελικά δεν βοήθησε το σκεύασμα.

«Η Βρετανία χρησιμοποιεί τη ρεμδεσιβίρη εδώ και καιρό, αρχικά σε κλινικές δοκιμές και σήμερα στο πλαίσιο ενός προγράμματος έγκαιρης πρόσβασης στα φάρμακα. Εχουμε επαρκή αποθέματα του σκευάσματος», δήλωσε εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Στη Γερμανία επισης εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας δήλωσε ότι  «η κυβέρνηση εξασφάλισε αποθέματα ρεμδεσιβίρης εγκαίρως. Επί του παρόντος τα αποθέματα είναι επαρκή».

Στην Ελλάδα δεν έχουν γίνει σχετικές δηλώσεις. Στα μέσα Μαΐου πάντως πέντε φαρμακοβιομηχανίες από την Ινδία και το Πακιστάν υπέγραψαν συμφωνίες άδειας παραγωγής με την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Gilead Sciences, προκειμένου να επιταχυνθεί η κυκλοφορία και η διανομή σε 127 χώρες σε όλο τον κόσμο. Στην λίστα -είπαν τότε- βρίσκεται και η χώρα μας. Το σκεφτικό ήταν πως η Gilead ηθελε να παράγει κυρίως για τις ΗΠΑ και χρειαζόταν κάποιοι άλλοι να παράγουν για τους “υπόλοιπους”. Δεν ξέρουμε όμως αν  με την συμφωνία με τις ΗΠΑ η Gilean πούλησε στον Τραμπ και την παραγωγή που προοριζόταν για εμάς τους υπόλοιπους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι