Ασφάλεια, μεταναστευτικό και υποδομές στην τετραμερή της Θεσσαλονίκης

-
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ.

Θέματα ασφαλείας, το μεταναστευτικό, αλλά και ο  συντονισμός ενόψει της Συνόδου των 16+1 (Κίνα και χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων) που θα γίνει στην Σόφια στις 7 Ιουλίου θα συζητήσουν οι ηγέτες της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Σερβίας και της Ρουμανίας στην τετραμερή Σύνοδο, το απόγευμα, στην Θεσσαλονίκη.

Στο επίκεντρο της Συνόδου αναμένεται να βρεθούν επίσης οι περιφερειακής εξελίξεις, όπως η ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων, καθώς και έργα υποδομών, μεταφορών και ενέργειας.

Η Σύνοδος αυτή είναι η τέταρτη, μετά από εκείνες της Βάρνας, του Βελιγραδίου και του Βουκουρεστίου,  και σταδιακά η Τετραμερής Ελλάδας – Βουλγαρίας – Σερβίας - Ρουμανίας θεσμοθετείται ως ένα  διπλωματικό πλαίσιο συνεργασίας στα Βαλκάνια.

Πρόσθετη σημασία σε αυτήν την Σύνοδο δίνουν οι πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή, όπως:

  • Η συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ
  • Η Σύνοδος Ευρωπαϊκής Ενωσης-Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια
  • Η απόφαση για έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας για την ΠΓΔΜ και την Αλβανία το 2019
  • Η συμφωνία Βουλγαρίας – ΠΓΔΜ και
  • η προώθηση σημαντικών έργων μεταφορών, υποδομών και ενέργειας στα Βαλκάνια (σύναψη συμφωνιών Ελλάδας-Βουλγαρίας με την στήριξη της ΕΕ για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου και η σιδηροδρομική διασύνδεση Θεσσαλονίκης-Βάρνας.

Στην Τετραμερή θα πάρουν μέρος οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, της Ρουμανίας Βιόριτσα Ντάντσιλα και ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Παράλληλα με τη συνάντηση των ηγετών των τεσσάρων χωρών θα γίνει και συνάντηση των υπουργών Υποδομών και Μεταφορών.

 

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.